neočekivani obrat

Engleska crkva ima 12,6 milijardi funti viška i uložit će ga u marihuanu, jer smatra da je to dobar posao


100posto
25.06.2019.20:00
Engleska crkva ima 12,6 milijardi funti viška i uložit će ga u marihuanu, jer smatra da je to dobar posao
Reuters

sažeto

 Investiranje u proizvodnju, distribuciju i prodaju rekreativne marihuane, odnosno trave, za njih ostaje tabu tema


100posto
25.06.2019.20:00

Engleska crkva napravila je veliki iskorak u svojim stavovima, Iako je donedavno branila vjernicima konzumaciju medicinske marihuane, sada je promijenili ploču i to nakon što je ona zakonski legalizirana u Velikoj Britaniji.

Crkva raspolaže investicijskim portfeljom od 12,6 milijardi funti, a ulaganja će ograničiti isključivo na medicinsku marihuanu. Investiranje u proizvodnju, distribuciju i prodaju rekreativne marihuane, odnosno trave, za njih ostaje tabu tema.

Tim povodom oglasili su se i priopćenjem: "Za nas postoji razlika između medicinske i rekreativne marihuane. Nemamo problem s marihuanom koja se koristi u medicinske svrhe", izjavio je Edward Mason, čelni čovjek ulaganja Engleske crkve.

Odluka nakon kampanje roditelja

iStock

U Velikoj Britaniji od listopada prošle godine dozvoljeno je korištenje kanabisa u medicinske svrhe, a pacijenti ga mogu dobiti na recept. U pojedinim državama kanabis se propisuje pacijentima koji boluju od teških bolesti kao što su rak, AIDS, multipla skleroza, povrede kičmene moždine i epilepsija. U Velikoj Britaniji ljekari prvi put imaju mogućnost pacijentima koji trpe jake bolove propisati proizvode koji sadrže kanabis.

Ova odluka došla je nakon kampanje koja je provedena prošlo ljeto, a koju su pokrenuli roditelji među kojima je i Charlotte Caldwell čiji sin boluje od epilepsije. Kako bi nabavila ulje kanabisa koje će njenom sinu pomoći da kontrolira napade, Charlotte je morala otići u Kanadu, no nije joj bio dozvoljen povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovaj slučaj doveo je do preispitivanja unutrašnje politike te je britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid nakon savjetovanja sa stručnjacima donio zakon o korištenju kanabisa u medicinske svrhe.

Marihuana

legalizacija

ckrva

newsletter

Prijavite se na Newsletter