kraljevski tulum

Elizabeta II slavi 92 godine i jedina je kraljica koja ima dva rođendana, na koncertu joj pjevaju zvijezde svjetske pop scene


Mia Peretić
21.04.2018.21:00
Elizabeta II slavi 92 godine i jedina je kraljica koja ima dva rođendana, na koncertu joj pjevaju zvijezde svjetske pop scene
Reuters

sažeto

Elizabeta II je na tronu već 66 godina, a ove je godine prvi puta na svoj rođendan odlučila izaći na koncert 'u provod'


Mia Peretić
21.04.2018.21:00

Britanska kraljica Elizabeta II danas je navršila 92 godine, na tronu je dosad provela 66 godina i najdugovječniji je monarh na svijetu.

Povodom rođendana će posjetiti koncert u londonskom Albert Hallu na kojem će nastupati zvijezde poput Toma Jonesa, Kylie Minogue, Stinga i Shaggya, piše Reuters. 

Elizabeta je rođena 21. travnja 1926., a kraljica je postala 1952. kada je imala samo 25 godina. Godinama unatoč, kraljica i dalje redovito izvršava svoje kraljevske obveze iako se njen suprug, 96-godišnji princ Filip, koji je ovog mjeseca završio na operaciji kuka, odlučio povući iz javnog života. Prošle su godine proslavili 70. godišnjicu braka.

Povodom njenog rođendana kraljevska je konjička artiljerija točno u podne iz topa pucala s tri lokacije: u Hyde Parku, s London Towera i u parku Windsor. 

No, ovo neće biti jedini rođendan koji će kraljica slaviti ove godine. Elizabeta II ih, naime, ima čak dva: jednim se obilježava datum njenog rođenja, a drugim službeni rođendan nje kao kraljice.

Slavlje službenog rođendana u praksu je uvedeno prije više od 260 godina kada je 1748. kralj George II odlučio da svoj rođendan želi slaviti u vrijeme kada su izgledi za javnu proslavu i bolje vrijeme veći nego na njegov pravi rođendan u studenom, piše BBC. 

Kralj je tom problemu doskočio tako što je rođendan spojio s godišnjom vojnom paradom koja se održavala svakog ljeta, tako započevši ovu dvostruku tradiciju. 

Od tog trena, druga subota u lipnju je postala dan kada se slavi službeni rođendan britanskog monarha. 

Prema rezultatima ankete YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti II ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim oko 360 milijuna funti. 

Reuters

koncert

London

rođendan

Velika Britanija

kraljica Elizabeta II.

slavlje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter