da su sinovi u igri sve bi bilo drugačije

El Chapova kćer pokrenula je modnu liniju u čast zloglasnom ocu kojom slavi njegova zlodjela. Ali iz jednog razloga vlada se neće moći dočepati toga novca


100posto
19.07.2019.18:00
El Chapova kćer pokrenula je modnu liniju u čast zloglasnom ocu kojom slavi njegova zlodjela. Ali iz jednog razloga  vlada se neće moći dočepati toga novca
Jane Rosenberg/REUTERS

sažeto

Broj 701 predstavlja mjesto koje je El Chapo nekada zauzimao na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi


100posto
19.07.2019.18:00

Meksički narko bos El Chapo ovih je dana osuđen na doživotni zatvor nakon što ga je američki sud prije pet mjeseci optužio za krijumčarenje droge, pranje novca i nelegalno posjedovanje oružja.

Samo dan prije izricanja presude, njegova najstarija kći Alejandrina Guzman Salazar službeno je predstavila modnu liniju nazvanu po njegovom ocu El Chapo 701. Naime, broj 701 predstavlja mjesto koje je El Chapo nekada zauzimao na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi, a američka vlada sada pokušava oduzeti njegovu cjelokupnu imovinu koja je procijenjena na 12,7 milijardi dolara.

Vlada novac neće vidjeti

No, zanimljivo američka vlada neće se dohvatiti profita od te modne linije zasnovane na slavi jednog od najvećih narko bosova u povijesti. 

"Ne postoji ništa što vlada može učiniti, ma koliko se trudila uzeti svaki dolar", poručili su. 

Zanimljivo, savezna država New York nekada je imala mjeru nazvanu Son of Sam, nazvanu po čuvenom kriminalcu Davidu Berkowitzu koja je sprječavala ljude da se bogate na račun vlastitih zločina. No, taj se zakon promjenjen 1991. godine zbog toga što se smatralo da nije u suglasnosti s prvim amandmanom.

Radili ih zatvorenici

Eduard Garidu/REUTERS

Tako da zahvaljujući tome El Chapova kćer će profitirati na zločinima svoga oca, a država ne može ništa učiniti po tom pitanju. Liniju jakni, kapa, remena, cipela i upaljača čak su i radili zatvorenici iz zatvora Puente Grande iz kojega je njen otac pobjegao 2001. godine, a predstavnici brenda najavili su da će prihod biti namijenjen za reintegraciju zatvorenika i program za odvikavanje od droge.

Da su u igri sinovi sve bi bilo drugačije

Reuters

El Chapo je odah na početku ove modne priče vrlo jasno rekao da on neće profitirati od nje, a s tim ograđivanjem kao i kćerinim čistim dosjeom, kompanija će teško postati meta američkih vlasti. No, druga priča bi bila da firmu vodi neki od El Chapovih sinova koji su traženi u SAD-u.

No, vlasti će sigurno pratiti svaki korak i potez ove tvrtke, jer je naime poznato da trgovci drogom se često oslanjaju na poslove koji djeluju legitimno kako bi prikrili nezakonite radnje. Tako je jedna od teorija da je El Chapov kartel koristio uvoz odjeće i obuće preko Los Angelesa kako bi prao novac. 

Tako da će tvrtke povezane s El Chapom i njegovom obitelji biti pod intenzivnom kontrolom, kako zbog njegovih kriminalnih aktivnosti, tako i zbog prirode njegovih suradnika.

droga

novac

El Chapo

država

narko boss

modna linija

newsletter

Prijavite se na Newsletter