From Russia with Love

Ekstremni desničari pretvaraju Austriju nesmetano u policijsku državu dok njezin mlađahni premijer koketira s Putinom. Europa se boji najgoreg


Robin Mikulić
30.08.2018.17:00
Ekstremni desničari pretvaraju Austriju nesmetano u policijsku državu dok njezin mlađahni premijer koketira s Putinom. Europa se boji najgoreg
reuters

sažeto

Austrijski ministar unutarnjih poslova naredio je ilegalnu raciju tajne službe zadužene za borbu protiv ekstremizma. Mali je problem što su on i njegovi ekstremni desničari koji bi radije s Rusijom nego Briselom


Robin Mikulić
30.08.2018.17:00

Da je Austrija duboko u svom nacionalnom biću sklona totalitarnosti jasno je još od Hitlerovog Anschlussa '38. Tada je debelo više od 90 posto Austrijanaca podupiralo pripajanje Austrije Trećem Reichu. Kasnije su govorili kako nisu imali izbora, a s nacizmom se nikad nisu dokraja razračunali, barem ne kao Nijemci. Vidi se to i na njihovoj političkoj sceni gdje radikalna desnica sklona neonacizmu oduvijek ima jako uporište. Najjača među takvim strankama zasigurno je FPÖ čiji članovi trenutačno sudjeluju u vladi mladog populističkog premijera Sebastiana Kurza.

Njegov ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (FPÖ) već mjesecima puni naslovnice prilično kontroverznom aferom. On je, naime, u veljači naredio raciju Državnog ureda za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma (BVT). Riječ je o jednoj od tri austrijske obavještajne agencije koja se, kao što naziv kaže, bavi borbom protiv svakog oblika ekstremizma, što uključuje i onaj politički.

reuters

O tome da je ta racija koju je Kickl naredio u najmanju ruku suspektna piše se već neko vrijeme, no sad je sud u Beču donio presudu kojom ju je proglasio ilegalnom. Akcija u kojoj su, između ostaloga, sudjelovale i druge tajne službe vrlo je simptomatična za rad Kurzove vlade čiji dobar dio čine krajnji desničari, a mnogi bi se složili da metode kojima se koristi njegov ministar unutarnjih poslova podsjećaju na gestapovska vremena kad je država nekažnjeno mogla izvoditi što god joj se prohtjelo.

Najopasniji ministar još od '45.

„Kickl je najopasniji ministar unutarnjih poslova još od ’45. jer krši zakone i ne štiti pravnu državu“, tvrdi opozicijski zastupnik Jan Krainer. Njegova su mišljenja i ostali sudionici opozicije. Neki do njih čak zbog svega traže i ostavku ministra unutarnjih poslova. Postao je teret vladi, kažu, pa zato ovih dana u parlamentu pripremaju i izglasavanje nepovjerenja. Tvrde da Kickl zasigurno drži gadne leševe u svom ormaru.

Uvjereni su da je ministar državni ured napao zbog toga što su se među podacima koje su obrađivali nalazile i informacije o istaknutim članovima FPÖ-a, informacije koje dokazuju da ta stranka još uvijek ima velikih problema s neonacizmom i antisemitizmom iako, navodno, čine sve da svoje redove počiste od takvih ostataka. Mali je problem što su čelnici stranke duboko povezani s najtvrđim europskim ekstremistima te se redovito pojavljuju na skupovima ekstremne desnice. Nekad čak i u svojstvu organizatora. Problematični ministar unutarnjih poslova jedan je od njih. On je pred dvije godine govorio na konkresu Branitelji Europe, velikom skupu ekstremnih desničara i proruskih aktivista.

Strane tajne agencije izbacile su Austriju iz kruga povjerenja

Nisu izostale niti reakcije iz svijeta, štoviše, uslijedile su odmah nakon što se još u veljači pročulo za dubioznu Kicklovu dubioznu odluku. Budući da BVT usko surađuje sa stranim obavještajnim agencijama – naročito njemačkim, pojavila se bojazan da bi Austrija mogla prikupljene podatke, od kojih su mnogi tajni, dostaviti na krivu adresu. Zbog toga su navodno strane obavještajne agencije Austriju izbacile iz dijeljenja osjetljivih informacija.

Zapad se boji da bi tajni spisi mogli završiti u Moskvi. Taj strah, uzme li se u obzir činjenica da se Kurz vidi kao postimperijalnog vođu čija je uloga da bude most izmežu Zapada i Rusije, nije toliko neopravdan. Austrijski premijer, naime, ne skriva svoju želju za užom suradnjom s Putinom. U nekoliko je navrata o tome čak i javno govorio poručivši da bi Austrija trebala iskoristiti svoj geopolitički položaj i ustavnom propisanu neutralnost te svijetu služiti kao most s Moskvom. FPÖ je pak oduvijek poznat po tome što naginje Rusiji.

Postaje li Beč Moskvin ljubavnik?

Bez obzira na to kako Kurz svoje aspiracije prezentirao svojim zemljacima, svijet njegovu vanjsku politiku vidi kao prorusku. Upravo je zbog tih razloga, nakon Kicklove afere, izostala komunikacija između stranih i austrijskih tajnih službi. Izvještavali su o tome svojevremeno američki mediji. Drugi je signal da Beč i Moskva plešu jako prisni valcer uslijedio ovih dana kad je na vjenčanje austrijske ministrice vanjskih poslova stigao nitko drugi no Vladimir Putin glavom i bradom. Poveo je sa sobom čak i Kozake koji su na svadbi i zapjevali dok je on okrenuo koji krug s mladenkom. Slika je to kakvu dosad nismo imali prilike gledati, barem kad je u pitanju ruski vladar.

reuters

Mnogi će reći da bi i Kurz zbog svega ovoga trebao preuzeti odgovornost. Ipak je on kao mandatar dobro znao s kime se upušta. Kao što sam rekao, FPÖ nikad nije tajio svoju prisnost s Moskvom, a Kurz je austrijskim krajnjim desničari svejedno prepustio tri ministarstva koja su ključna za svaku policijsku državu – unutarnje i vanjske poslove te obranu.

Predsjednik stranke i potpredsjednik Kurzove Vlade, Heinz-Christian Strache, zatražio je tako već na početku svog mandata skidanje sankcija koje je EU nametnula Rusiji zbog pripajanja Krima, odnosno suvremene verzije Anschlussa uz razliku da se narod tamo nije tek tako pomirio s kolonizatorskim tendencijama Rusije, nego je stao u obranu svoje zemlje zbog čega je u Ukrajini izbio građanski rat.

Vjenačnje iz snova kao kulisa za političku igru

Sve je to prilično uzrujavajuće za ostale zemlje članice Europske unije zbog čega se Austrija našla pod budnom paskom svojih partnerica. Toj situaciji, kao što smo maločas zaključili, zasigurno ne pomaže niti činjenica da se Putin pojavio na vjenčanju jedne austrijske ministrice – žene koja se je inače proslavila rečenicom da ona ne promišlja svoje riječi triput prije no što ih izgovori jer inače nikad nigdje ne bi stigla, sjajna predispozicija za jednog diplomata, nije li. Uglavnom, prepredeni taktičar kakav jest ruski predsjednik jest, iskoristio je priliku da između Austrije i EU zasije još malo nepovjerenja.

reuters

Putin i Karin Kneissl inače nikad nisu bili osobito bliski, barem ne na privatnoj razini, pa se svijet s dobrim pravom začudio kad ga je pozvala na svoje vjenčanje. Taj je znak, dakako, bio vrlo politički budući da su se na njenom vjenčanju među uzvanicima našli i Kurz i Strache. Iskusni moskovski lisac dugo je oklijevao s odgovorom hoće li doći. Onda je dojavio da će se pojaviti, ali samo na sat i pol jer nakon toga mora na pravi politički sastanak s Angelom Merkel. Samo usput, Austrijanci su za sigurnosne mjere koje je Austrija bila nužna osigurati za Putinov posjet iskeširali milijune.

Kneissličino vjenčanje pretvorilo se u međuvremenu u medijski događaj godine koji je Putin zasigurno sjajno iskoristio u propagandne svrhe. Sjećate se kako smo svi uzbuđeno čitali tekstove o drugačijem licu ruskog predsjednika? Nije to bilo slučajno, čovjek je ipak bivši KGB-ovac koji u svakom trenutku dobro zna što radi. Došao je po obećani most, a Austriju je, pred očima zapadnog svijeta, povukao još malo dublje u svoje naručje.

Putin

Austrija

kurz

obavještajne službe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter