politička elita u davosu

Ekonomski forum ovoga puta bez ključnih svjetskih vođa, ali zasad nema ni Plenkovića koji je prošle godine tamo razgovarao o prodaji izraelskih borbenih aviona


Mia Peretić
21.01.2019.08:10
Ekonomski forum ovoga puta bez ključnih svjetskih vođa, ali zasad nema ni Plenkovića koji je prošle godine tamo razgovarao o prodaji izraelskih borbenih aviona
Reuters

sažeto

Svjetski gospodarski forum održava se od 21. do 25. siječnja, ove se godine očekuje 3 tisuće sudionika


Mia Peretić
21.01.2019.08:10

Prvi je dan Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu na kojem se okuplja svjetska politička elita koja će ove godine razgovarati o dugoročnim globalnim problemima kao što su klimatske promjene ali i situacija po pitanju sve kompleksnijih međunarodnih odnosa.

Svjetski gospodarski forum održava se od 21. do 25. siječnja, ove se godine očekuje 3 tisuće sudionika, od kojih su 65 predsjednika država i vlada, no zanimljivo je da će Forum ovoga puta proći bez ključnih svjetskih vođa.

Bez Trumpa, Macrona i May

Čelnici SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među sudionicima koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Washingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima. Naime, u Davos ne stižu niti američki predsjednik Donald Trump, francuski mu kolega Emanuel Macron, a ni britanska premijerka Theresa May.

Trump je dolazak otkazao radi djelomičnog prekida rada savezne vlade zbog izgradnje zida na granici s Meksikom, a umjesto njega na Forum stižu državni tajnik Mike Pompeo, ministar trgovine Wilbur Ross i ministar financija Steven Mnuchin, koji će voditi izaslanstvo.

Macron je "zaglavio" u Francuskoj jer se još bori s problemom "Žutih prsluka", dok Theresa May ima pune ruke posla s Brexitom. 

Međutim, na summit poslovnih čelnika i političara u švicarskim Alpama doći će njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Plenković prošle godine razgovarao o prodaji izraelskih F-16

Prošle je godine i hrvatski premijer Andrej Plenković otputovao u Davos, prvi sastanak imao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahom a razgovarali su, ni manje ni više, o prodaji izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj.

Zasad nema najave da premijer dolazi u na ekonomski Forum, a je li to zbog fijaska oko nabave izraelskih borbenih aviona, možemo samo nagađati. 

Trump

Angela Merkel

Plenković

Theresa May

Macron

Davos

ekonomski forum

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter