FOTO: A GDJE SU INSTITUCIJE

Ekocid na zagrebačkoj Savici: na zaštićenim jezerima i ornitološkom rezervatu niknuo ilegalni deponij


Mia Peretić
26.03.2018.13:10
Ekocid na zagrebačkoj Savici: na zaštićenim jezerima i ornitološkom rezervatu niknuo ilegalni deponij
Printscreen: Tomislav Čar/Facebook

sažeto

'Ne pričamo o pokojem kamionu smeća, već desetinama, možda i o stotinama kamiona smeća, to nije moglo niknuti 'preko noći'


Mia Peretić
26.03.2018.13:10

Na Facebooku je objavljena fotografija ilegalnog odlagališta otpada koje se smjestilo usred ornitološkog rezervata na jezerima Savica, područja koje je 1991. proglašeno Značajnim krajobrazom s posebnim zoološkim rezervatom.

Tako se čini da je posljednje močvarno područje u Zagrebu, udaljeno samo pet kilometara zračne linije od Trga bana Josipa Jelačića, osim brojne biljne i životinjske vrste, udomilo i velike količine raznog otpada.

Korisnik Facebooka jučer posjetio lokaciju i snimio ovu fotografiju:

"Kako je moguće da pored toplane, čija je cijela okolica pokrivena nadzornim kamerama, pored ribolovnog društva, usred orintološkog rezervata, i ako se ne varam (neka me ispravi neko ako griješim) pod upravom Parka Maksimir; nikne ovako nešto. Divlje odlagalište, odnosno odlagalište na koje netko dovlači otpad.

Ne pričamo o pokojem kamionu smeća, već desetinama, možda i o stotinama kamiona smeća, to nije moglo niknuti 'preko noći'. Di su jebene institucije?", piše u statusu.

Građani u komentarima na objavu pišu da se tamo navodno dovoze sve vrste otpada, pa čak i medicinski, a neki pišu da se, uz dovoz vrši i spaljivanje smeća. 

No, svi koji se navedenoj lokaciji pokušaju približiti i nešto pitati, bivaju zastrašeni od ljudi koje dotične ilegalne usluge obavljaju.

Već su ranije neki mediji pisali da razne tvrtke i obrtnici odvoze otpad na ovaj ilegalni deponij gdje se on preuzima i spaljuje, a vatrogasci su često dolazili i na intervencije zbog gašenja požara. I tada su nadležnim institucijama slane prijave, no, kako se čini, još uvijek bez adekvatne reakcije na ovaj ekocid.

Screenshot: Facebook

otpad

ekocid

jezera Savica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter