sele drevnu grobnicu na drugi kraj zemlje

Egipatske vlasti donijele bizarnu odluku zbog koje izazivaju kletvu faraona, šokirani su i sami arheolozi


Daniel Radman
10.08.2019.18:00
Egipatske vlasti donijele bizarnu odluku zbog koje izazivaju kletvu faraona, šokirani su i sami arheolozi
Profimedia

sažeto

Dio po dio, preselit će komplente zidove gotovo 300 kilometara


Daniel Radman
10.08.2019.18:00

Egipatsko ministarstvo za antikvitete došlo je na neobičnu ideju da kompletnu grobnicu premjesti s izvorne lokacije u muzej koji će biti smješten u budućem glavnom gradu. Sama grobnica nekih je 300 kilometara udaljena od mjesta na koju će je prebaciti, a u ministarstvu kažu da će je na taj način bolje zaštiti.

Slučajno otkrili grobnicu

Profimedia

Inače, sama grobnica slučajno je otkrivena ove godine, policija je napravila raciju na mjestu gdje se ilegalno iskopavalo te su po svom dolasku imali što za vidjeti. Grobnica datira iz staroegipatske dinastije Ptolemejevića, a u njoj su mumije drevnog egipatskog plemenitaša i njegove supruge.

"U muzeju u novom glavnom gradu (Egipat je započeo projekt izgradnje posve novog grada u pustinji koji bi trebao zamijeniti Kairo kao političku prijestolnicu) grobnicu će moći vidjeti tisuće, ako ne i milijuni posjetitelja", pojasnio je glavni razlog za selidbu Moustafa Waziri, glavni tajnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Plaše se pljačkaša

Profimedia

Drugi razlog je sigurnosni, smatraju da je postojeća lokacija grobnice isuviše izolirana te da ne mogu jamčiti da ona neće biti meta pljačkaša ili vandala. Stoga planiraju sve zidove, dio po dio, prebaciti na novu lokaciju, a pronađeni predmeti - među kojima je i 50-ak mumificiranih životinja - ionako su već na sigurnom.

Arheolozi su, međutim, zgroženi. Kažu, grobnica je u izvrsnom stanju, očuvana je pa bi se transportom bitno ugrozile šanse da ostane takva. Naravno, osim arheologa, javili su se i oni koji spominju kletvu faraona koja pada na sve koji uznemiravaju mumije.

Egipat

grobnica

mumija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter