dinastija mussolini vraća se na scenu

Dvije unuke već imaju političke fotelje, stiže i praunuk. Glavna zvijezda obitelji je u Bruxellesu u klubu s HDZ-ovcima, a skinula se i za Playboy


Daniel Radman
10.04.2019.13:25
Dvije unuke već imaju političke fotelje, stiže i praunuk. Glavna zvijezda obitelji je u Bruxellesu u klubu s HDZ-ovcima, a skinula se i za Playboy
Getty Images

sažeto

Dvoje članova obitelji članovi su desne stranke Braća Italije, a najaslavnija Alessandra u Europskom se parlamentu vodi kao neovisna zastupnica


Daniel Radman
10.04.2019.13:25

Prezime Mussolini i dalje odlično kotira među talijanskim biračima. Jučer nas je zatekla vijest da je praunuk talijanskog fašističkog lidera Caio Giulio Cesare (u našem prijevodu Gaj Julije Cezar) krenuo u bitku za Europski parlament, a njega je ponosno predstavila predsjednica desničarske stranke 'Fratelli d'Italia' (Braća Italije) Giorgia Meloni.

51-godišnji Caio, inače rođen u Argentini, prije ovoga se nije bavio politikom. Bio je petnaest godina pomorski časnik, a poslije vojne karijere nije (pre)daleko otišao, zaposlen je u tvrtki koja blisko surađuje s državom i ministarstvom obrane.

Nije lako nositi prezime

U nedavnom intervjuu za talijanski Libero, Caio je priznao da nije lako nositi djedovo prezime, ali je i naglasio da nikad ga neće biti 'sramota zbog obitelji'. Ipak, odbio se definirati kao fašist.

'Fašizam je umro s Benitom Mussolinijem', rekao je. Njegov stav je da fašizam trebaju proučavati povjesničari, a ako je netko vidi obnovu tog pokreta, kaže, taj vidi 'imaginarne neprijatelje'.

Alessandra Mussolini najveća je zvijezda obitelji

Getty Images

Makar bi njegov izbor u parlament bio izenađenje, treba podsjetiti da u EP-u već sjedi i njegova tetka, Duceova unuka Alessandra. Ona je, inače, članica kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati) u kojem od naših sjede i HDZ-ovci. Alessandra je prethodno bila i zastupnica u talijanskom parlamentu, a ima zaista zanimljivu karijeru. Prije politike bavila se show-bizzom u kojeg ju je uvela njezina tetka, slavna glumica Sophia Loren.

Profimedia

Tako se Alessandra također može pohvaliti izletima u film, glazbu i manekenstvo, krasila je dvije naslovnice Playboya (zanimljivo, Talijansku i Njemačku) no bilo bi pošteno priznati kako je završila prestižno sveučilište Sapienza, i to medicinu. Inače, i ona je iznimno ponosna na svoju obitelj, čak je u sudskom postupku svojoj djeci promijenila prezime, odbačeno im je očevo da bi mogli nositi ono njezinih predaka.

Rachele dobila ime po baki

Profimedia

U 'dinastiju' se ubraja još jedna unuka, 43-godišnja Rachele, koja je kćerka trećeg Benitovog sina, Romana koji je imao zapaženu karijeru kao jazz glazbenik. Inače, ime je dobila prema svojoj baki, supruzi nekadašnjeg fašističkog vođe. Ona je trenutno gradska vijećnica u Rimu, a okušala se i na parlamentarnim izborima.

Europski parlament

Mussolini

Alessandra Mussolini

Rachele Mussolini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter