Stravično zlostavljanje u kninskoj školi

'Dvije učenice mjesecima zlostavljale djevojčicu, dogovarale da joj na satu tjelesnog slome nogu'


Ana Lonjak
07.02.2018.12:40
'Dvije učenice mjesecima zlostavljale djevojčicu, dogovarale da joj na satu tjelesnog slome nogu'
iStock

sažeto

'One su izlagale ruglu njezine sportske uspjehe, prekinule s njom komunikaciju te nagovorile drugu djecu iz razreda da učine isto', ispričao je otac


Ana Lonjak
07.02.2018.12:40

Sudac Općinskog suda u Šibeniku sa stalnom službom u Kninu Mato Jelić otkrio je u javnosti stravičnu priču o vršnjačkom zlostavljanju koje je u kninskoj Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti trpjela njegova maloljetna kćer, vrsnu sportašica i članica hrvatske kadetske reprezentacije jednog borilačkog sporta. Nju su, naime, maltretirale dvije vršnjakinje da je na kraju otac kćer po hitnom postupku ispisao iz te škole, piše ŠibenikIN.

"Problemi su počeli već u trećem razredu s prvim osvojenim medaljama. Na njezine uspjehe bile su ljubomorne dvije učenice koje se bez značajnih rezultata bave istim sportom. One su izlagale ruglu njezine sportske uspjehe, prekinule s njom komunikaciju te nagovorile drugu djecu iz razreda da učine isto", ispričao je Jelić.

Iako na početku nije želio poduzimati ništa, misleći da je riječ o prolaznoj fazi, situacija se pogoršala prošle godine kada je krenula lavina nasilja od te dvije učenice, a sve zbog djevojčicinog plasmana na europsko prvenstvo.

"Od tada je nisu prestale maltretirati preko društvenih mreža. Niti jedno dijete u razredu s njom ne razgovara, jer su njih dvije cijelom razredu poručile da će svatko tko bude s njom razgovarao završiti na njihovoj crnoj listi i da će mu tada biti isto kao i mojoj kćeri", otkriva ogorčeni otac. 

U osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu nisu željeli komentirati cijeli slučaj, dok je ravnatelj Ivan Uzun za ŠibenikIN naglasio je da nije bilo propusta u radu škole, ali isto tako je poručio da će sve utvrditi nadležne službe.

Zlostavljanje je otišlo toliko daleko da u prosincu nakon što je djevojčica dobila od te dvije učenice teže udarce po nogama, odlučila sve to zabilježiti snimajući njihove pretnje na mobitel, a na snimkama se čuje kako se njih dvije dogovaraju da joj na satu tjelesnog odgoja slome nogu.

Nakon tog otac je kontaktirao psihologa koji ih je pozvao na razgovor, a one su priznale da su pretjerale. Iako je ocu rečeno da će učenicama biti izrečene pedagoške mjere i da će se obavijestiti Centar za socijalnu skrb u Kninu, na kraju ga je ravnatelj molio da to ne napravi. Otac je na to pristao uvjeren da će ravnatelj sa svojim stručnim suradnicima i nadležnim Centrom za socijalnu skrb uspjeti riješiti problem, ali to se nije dogodilo. 

Jelić smatra kako je u školi došlo do propusta te je zbog toga krajem siječnja uputio je zahtjev za provođenje inspekcije u školi, a isto tkao zbog cijelog slučaja traži razrješenje ravnatelja i izvanredne otkaze članovima stručnom tima škole, otkriva ŠibenikIN.

škola

zlostavljanje

učenice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter