NESVAKIDAŠNJI PRIZORI

Dvije grčke crkve imaju neobičnu uskršnju tradiciju. Jedna drugoj objave 'rat' pa ispucavaju na tisuće raketa


100posto
30.04.2019.08:00
Dvije grčke crkve imaju neobičnu uskršnju tradiciju. Jedna drugoj objave 'rat' pa ispucavaju na tisuće raketa
Emica Elvedji / CROPIX

sažeto

'Rat raketama', tzv. Ruketopolemos, jedna je od najstarijih i najneobičnijih uskršnjih tradicija na grčkom otoku Hios


100posto
30.04.2019.08:00

Vjernici iz dvije susjedne crkve u selu Vrontados na grčkom otoku Hios, udaljene svega 400 metara jedna od druge, u sklopu uskršnjih običaja gađaju se međusobno tisućama raketa koje su napravili u kućnoj radinosti, a tako je bilo i ove godine.

"Rat raketama", tzv. Ruketopolemos, jedna je od najstarijih i najneobičnijih tradicija tog mjesta koja je prvi put počela na Uskrs prije 120 godina, a ona uključuje dvije pravoslavne crkve Agios Markos i Panagija Ereithiani.

Ispale više tisuća raketa

Kompleks obje crkve zaštićen je žičanom mrežom, a jedino nije zaštićen zvonik koji je glavna meta "suparničkih" crkvi. Pošto se tijekom "rata" ispali više tisuća raketa, nemoguće je odrediti pobjednika, pa svaka od ekipa slavi pobjedu, što je već najava za bitku i naredne godine.

Rat počinje sa zalaskom sunca, ali se prekida tijekom ponoćne liturgije, nakon čega se vode i najžešće odlučujuće bitke, a ovaj neobičan običaj u Vrontados privlači na tisuće turista.

Nekoliko verzija nastanka tradicije

Postoji nekoliko verzija nastanka ove tradicije. Naime, prema jednoj verziji priče iz 19. stoljeća, Turci su od lokalnog stanovništva zaplijenili topove u strahu da ih se ne iskoristili za pobunu, pa su mještani bili primorani izraditi rakete.

Prema drugoj verziji priča, tradicionalni rat raketama nastao je tijekom turske okupacije. Grcima je bilo zabranjeno slaviti Uskrs, pa su mještani započeli lažni rat kako bi otomanske osvajače držali što dalje.

Grčka

Uskrs

rakete

sljavlje

newsletter

Prijavite se na Newsletter