Bratstvo i jedinstvo

Dvije blizanke, jedna republikanka, druga demokratkinja, krenule su u prljavu političku kampanju. Kako su se naša braća političari ponašali u sličnim situacijama


Robin Mikulić
22.07.2018.21:00
Dvije blizanke, jedna republikanka, druga demokratkinja, krenule su u prljavu političku kampanju. Kako su se naša braća političari ponašali u sličnim situacijama
Profimedia

sažeto

Čini se da je bratska ljubav ipak jača od političkih aspiracija. Iskopali smo par primjera s domaće političke scene i svi su odreda pošteni igrači


Robin Mikulić
22.07.2018.21:00

Jednojajčane sestre blizanke Jessica Ann Tyson i Monica Sparks iz Michigana kandidirale su se obje za isto mjesto u Gradskom vijeću Kent. Ne bi to sad bila neka vijest da jedna od njih nije demokratkinja, a druga republikanka. Treba ipak priznati da su u svoju prvu političku utrku ušle kao kandidatkinje dvaju različitih gradskih okruga, ipak nismo defamatori željni navučenih klikova.

Sparks se na cijelu situaciju osvrnula čak i na svom Facebooku. “Kad smo odrastale mama nas je uvijek oblačila u istu odjeću, ali nam nikad nije dala se svađamo. Učila nas je da svaka od nas razmišlja za sebe te da uvijek propitujemo sustav. U svijetu u kojem politika diktira razgovore i odnose, zahvalna sam što se mogu boriti za svoja vlastita uvjerenja i vrijednosti”, objavila je.

Pa ipak, američke blizanke priznaju da je ovaj dvoboj ipak naštetio njihovom odnosu. “Nismo se rastale, samo smo se nakratko razdvojile jer ćemo već nekako pronaći rješenje za bilo koju situaciju koja će iz ovog eventualno proizaći”, optimistično će Sparks. “Ona je inače moja najveća navijačica, ali u ovom je trenutku nema”, požalila se ipak Tyson.

Njihov život nije bio lak. Ostale su bez majke pri porodu, oduzete su joj, jer je ona bila ovisnica o heroinu. Završile su u socijalnom sustavu gdje su godinama bile zapostavljane i zlostavljane. Tek kad su imale osam godina sretno su posvojene. Izgledno je ipak da će se oporaviti od ove pomalo nezgodne situacije budući da na cijelu stvar gledaju vrlo pragmatično. “I lijevo i desno krilo, krila su iste ptice”, zaključuju.

Braća Granić

Bilo bi glupo da ovu vijest ne iskoristimo kako bismo se podsjetili sličnih bratskih rivalstava na domaćoj na političkoj sceni koji zaista ne nedostaje. Prvi i možda najpoznatiji takav primjer je onaj Mate i Gorana Granića. Nisu, doduše, blizanci, ali poslužit će za potrebe ove priče. Mate Granić bio je za ratnih 90-ih u narodu popularna HDZ-ova perjanica dok mu je brat bio član HSLS-a. Iako na različitim političkim spektrima nikad se nisu posvađali oko politike, ili barem tako tvrdi njihova mama. Bolje bi ipak bilo, da se nju pitalo, da su obojica bili članovi HDZ-a.

Braća Stazić

Naš idući primjer mnogo je bliži izvorišnoj priči. Naši najpoznatiji blizanci, ako govorimo o politici, svakako su braća StazićNenad je dugogodišnji istaknuti član SDP-a, a brat mu Darko naoko nema ništa s politikom. Godinama je vodio Gavellu. Iako se dugo činilo da obojica podržavaju lijevu opciju, između njih trzavice su se pojavile za vrijeme prve predsjedničke kampanje Ive Josipovića.

Nenad je, naravno, stao na stranu svog partijskog druga, Darko pak je svekoliku javnost iznenadio svojom odlukom da podrži kandidaturu Milana Bandića. No, do prljave svađe svejedno nije došlo. Mediji su ostali zakinuti za prljavo rublje poznatih blizanaca. "Sa svojim bratom već 53 godine njegujem izvanredne odnose duboke i iskrene bratske povezanosti, ljubavi i uvažavanja koje nikakvi efemerni događaji ne mogu poljuljati. O mnogim, gotovo svim pojavama, osobama ili događajima mislimo vrlo slično, a ako bi se dogodilo da se u nečemu i razmimoilazimo u sudu ili dojmu, to ni na koji način ne bi utjecalo na potpuni sklad naših sveukupnih odnosa, na koje sam izrazito ponosan", ističe Darko Stazić.

Braća Karalić

Sličan, ako ne i identičan, je i primjer Slavonaca Ivana i Krunoslava Karalića. Njih su se dvojica u sukobu interesa pronašli kad se Krunoslav, kao Mostov izabranik, odlučio kandidirati za mjesto osječko-baranjskog župana. Njegov brat Krunoslav obnašao je tada funkciju bliskog suradnika aktualnog župana Vladimira Šišljagića koji je također krenuo u borbu za novi mandat. Bratska je ljubav prevladala i ovdje.

„Krunoslav je prije svega moj brat kojega iznimno cijenim, poštujem i volim“, odlučno će Ivan. „Nismo prvi takav slučaj u Hrvatskoj, a vjerojatno ni zadnji. Znam da su Mate i Goran Granić braća u posve različitim strankama. Brat i ja imamo različite puteve od svojih početaka. Dugo je on bio taj u obitelji koji se bavio politikom, a mene je politika pronašla u posljednjih nekoliko godina“, zaključuje Krunoslav.

Nenad Stazić

mate granić

darko stazić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter