Anketa: Usporedba Rijeke i Galwaya

Dva morska grada poznata po kiši bit će Europske prijestolnice kulture, a video spotovi im se potpuno razlikuju


Valerija Bebek
08.04.2019.20:00
Dva morska grada poznata po kiši bit će Europske prijestolnice kulture, a video spotovi im se potpuno razlikuju
Rijeka2020.eu

sažeto

Titulu Europskih gradova kulture za 2020. nosit će naša Rijeka i irski Galway, za irske reakcije na spot nismo čuli, dok se za riječki ne stišavaju ni nakon dva tjedna


Valerija Bebek
08.04.2019.20:00

Europske prijestolnice kulture je naslov koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu kojeg Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine. U tom periodu grad dobiva priliku prikazati svu raskoš svoje kulturno-povijesne baštine, piše to na portalu Europa.eu.

Ovaj program utemeljen je 13. lipnja 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercourli i od tada je imenovano više od 40 gradova. Godine 2020. titulu Europske prijestolnice kulture nosit će jedan hrvatski i jedan irski grad. To su naša Rijeka i irski Galway.

Oba grada su na obali, poznati su po svom tmurnom i kišnom vremenu i oba su objavila svoje promotivne video spotove. Galway još 'davne' 2018., točnije 21. svibnja, a Rijeka eto 25. ožujka ove godine prije nepuna dva tjedna.

I otkako su riječki gradski oci objavili te tri minute i dvanaest sekundi video materijala u režiji Dalibora Matanića, po scenariju Magdalene Lupi Alvir, ne prestaju kritike na sadržaj videa. Točnije, javnost je podijeljena - od onih koji su potpuno oduševljeni ovim originalnim i hrabrim spotom, do onih koji su razočarani i, recimo to tako, očekivali su više doslovnijeg kulturnog sadržaja.

Recimo, Galway je predstavljen na tipično turistički način, kadrovi zalaska sunca nad gradom, u spotu se vide konji, ovce, bicikliranje, pletenje košara i izvođači na uličnom festivalu.

Riječki Matanićev spot pokazuje američkog astronauta na tržnici, ženu zavarivačicu, u pozadini se čuje pjesma riječkih Jonathana, imamo i mi konja u svom spotu! Njega jaši mlada žena, ali ne na livadi nego iz luke kreću u šetnju pored samostana Gospe Lurdske zatim u galopu jure po Molo Longu, nadalje za javnost se posebno iritantno pokazao baletan u bijeloj suknjici. Ono što su tvorci spota više puta naglasili jest da su htjeli izazvati emociju kod gledatelja.

"Da smo radili klasični turistički spot, da je to bio red pršuta, sira, tamburica i klapa onda bi to bio bullshit. I ovako treba puno snage da se Rijeka izdigne iz mase", rekao je Dalibor Matanić u razgovoru za Novi list. Upravo takav spot, samo s irskim pandanom 'pršuta i tamburica' napravili su u Galwayu.

Rezultati oba načina rada, koji su trenutno vidljivi i opipljivi, su oni u elektronskom obliku. U 14 dana riječki video spot ima više od 108.000 pregleda reakcija ima preko dvije tisuće, dok je irski u 11 mjeseci pregledan oko 7,250 puta i ima 37 'lajkova'. 

U Anketi nam recite što vam se više sviđa?

Rijeka2020.eu

Rijeka2020.eu

Rijeka2020.eu

Rijeka2020.eu

Rijeka

Dalibor Matanić

Galway

Rijeka 2020

Europska prijestolnica kulture

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter