GOSTI DOLAZE, A NEMA IH TKO USLUŽITI

Dubrovniku na početku turističke sezone nedostaje još dvije tisuće sezonaca


Tomislav Kukec
16.06.2017.09:10
Dubrovniku na početku turističke sezone nedostaje još dvije tisuće sezonaca
Tonci Plazibat / CROPIX

sažeto

Najveći je problem što im poslodavci ne mogu osigurati smještaj, jer ga u Dubrovniku nema dovoljno


Tomislav Kukec
16.06.2017.09:10

Iako je turistička (pred)sezona već ozbiljno počela, a sa plaža nam dolaze prizori sve većeg broja domaćih i stranih gostiju, dubrovački ugostitelji još uvijek nisu uspjeli pronaći dovoljno sezonskih radnika. Tako Gradu u ovom trenutku nedostaje čak oko dvije tisuće sezonaca! Iako su sezonci uglavnom zadovoljni plaćom i uvjetima, najveći je problem što im poslodavci ne mogu osigurati smještaj, pa nerado odlaze jer znaju da će teško i sami naći smještaj tijekom turističke sezone.

Kako javlja Dubrovački dnevnik, s problemom smještaja ne bore se samo seyonci koji iz drugih gradova stižu raditi u grad nego i sami stanovnici. Kupnja stana postala je gotovo nemoguća misija zbog vrtoglavih cijena zbog kojih se Dubrovnik nalazi u samom vrhu najskupljih gradova u Hrvatskoj. Usvibnju su cijene kvadrata stana u Dubrovniku dodatno narasle za 0,5 posto pa prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosi 3 937 eura. Alternativa za dubrovačke obitelji je stoga podstanarstvo, no zbog vrlo česte prakse prema kojoj iznajmljivači izvan sezone iznajmljuju svoje objekte domaćima, a u ljetnim mjesecima, zbog što veće zarade, turistima, pronaći podstanarski stan na dulji period je također teško te potraga zna potrajati mjesecima. Isto je i sa sezoncima koji bi u Dubrovnik rado stigli zaraditi, ali nema dovoljno smještajnih kapaciteta ili su cijene podstanarstva izrazito visoke, a ponuda okrenuta ka turistima.

Raditi u Dubrovniku, spavati u BiH

Problema su svjesni i u političkim krugovima. Aktualna vlast namjerava pokrenuti model poticane stanogradnje za mlade obitelji.

- U svoj smo predizborni program uvrstili izgradnju 130 stanova iz programa POS-a i to u roku od četiri godine za 50 milijuna kuna. Stanovi bi trebali imati 60 metara četvornih dakle, bili bi dvosobni i time bismo krenuli u rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Jasno nam je da mladi teško mogu dizati kredite za rješavanje stambenog pitanja. Upravo iz tog razloga smo osmislili naš model POS-a. Stanovi bi se davali u najam po cijeni od 1.500,00 kuna mjesečno i to na 10 godina. Po isteku tog razdoblja korisnici bi bili u mogućnosti kupiti stan, s time da bi se 10 godina uplaćivana najamnina uračunala u cijenu. Kod kupnje stana mladi bi platili samo 1300 eura po kvadratu,' kazao je gradonačelnik Mato Franković za Dubrovački dnevnik.

Razmišljalo se i o tome da se olakša prijelaz granice s Bosnom i Hercegovinom kako bi sezonci mogli biti smješteni u obližnjoj Ivanici, a raditi u Dubrovniku, bez da čekaju u kilometarskim kolonama na izlazak i ulazak u zemlju. 

turizam

Dubrovnik

zapošljavanje

sezonski posao

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter