VIDEO: DOK SE MI SVAĐAMO O TAKSISTIMA

Dubai predstavio prvi leteći taksi bez vozača, letjet će brzinom do 100 kilometara na sat


Tomislav Kukec
26.09.2017.15:20
Dubai predstavio prvi leteći taksi bez vozača, letjet će brzinom do 100 kilometara na sat
Reuters

sažeto

Leteći taksi uspješno prkosi prometnim gužvama, a s obzirom da nema taksista, ne morate se brinuti da ćete do odredišta morati slušati o nečijim bračnim problemima


Tomislav Kukec
26.09.2017.15:20

Dok se u Hrvatskoj još uvijek mučimo kako legalizirati (ili kriminalizirati) status Ubera, svijet svakog dana grabi prema naprijed, a kada su tehnološka dostignuća u pitanju, arapska prijestolnica Dubai pravo je mjesto za nove izume. Tako je u Dubaiju upravo isproban novitet koji bi trebao korjenito promijeniti ideju javnog prijevoza. Riječ je o letećem taksiju bez vozača. 

Leteći taksi uspješno prkosi prometnim gužvama, a s obzirom da nema taksista, ne morate se brinuti da ćete do odredišta morati slušati o nečijim bračnim problemima. 

Pokusni let organiziran je za šeikovog prestolonasljednika Hamdana bin Muhameda, no na prvom letu nije bilo pilota niti putnika. Organiziran je kako bi se arapski prestolonasljednik uvjerio da je riječ o sigurnom i učinkovitom izumu. S obzirom da se prvi let pokazaol uspješnim, slijedi daljni razvoj letjelice koja bi uskoro trebala početi voziti na ulicama Dubaija, odnosno, iznad njih. Zanimljivost je da će letjelica moći prevoziti dvoje ljudi. Njome nitko neće morati daljinski upravljati s tla, već će se kretati sama zahvaljujući ugrađenom satelitskom sustavu praćenja. Također, moći će letjeti najviše trideset minuta, a putnici će se do odredišta prevoziti brzinom do stotinu kilometara na sat. 

tehnologija

Dubai

taksi

avijacija

javni prijevoz

letjelica

taxi

Ujedinjeni Arapski Emirati

futurizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter