video: tko ne posluša ovu naredbu dobit će otkaz

Državnim službenicima vlasti naredile da odmor moraju provesti u luksuznom odmaralištu. Naravno postoji jedna vrlo važna caka


100posto
12.07.2019.18:00
Državnim službenicima vlasti naredile da odmor moraju provesti u luksuznom odmaralištu. Naravno postoji jedna vrlo važna caka
REUTERS

sažeto

Oni moraju kupiti paket za odmor do 10 noćenja što prosječno košta oko 660 eura po osobi, a u to nije uračunat prijevoz, ručak i večera


100posto
12.07.2019.18:00

Državni službenici Turkmenistana u velikim su brigama nakon što su im vlasti naredile da ljetni odmor moraju provesti u luksuznom ljetovalištu Avaza na kaspijskoj obali gdje su hoteli uglavnom prazni zbog previsokog cijena aranžmana.

Tako je nekoliko djelatnika u državnim službama reklo da su im vlasti naredile kamo moraju kupiti pakete za odmor u atraktivnom ljetovalištu, a svatko tko neće poslušati ovu naredbu dobit će otkaz. 

A upute su vrlo jasne državni službenici moraju kupiti paket za odmor do 10 noćenja što prosječno košta oko 660 eura po osobi, a u to nije uračunat prijevoz, ručak i večera. I ne bi to bio neki problem, da prosječna zarada državnih službenika iznosi oko 205 eura mjesečno.

Otkako je Turkmenistan dobio nezavisnost 1991. godine, duži dio tog perioda njegovi građani su imali ili besplatne ili uveliko subvencionirane komunalije, kao što su plin, struja i voda. Međutim, s ulaskom te zemlje u najgoru krizu, komunalije i druge stvari koje su bile besplatne ili ekstremno jeftine sada se moraju plaćati.

Nikad nije postala turistički zanimljiva

Zbog svega toga  mnoge turkmenske obitelji jedva spajaju kraj s krajem i dolaze iz zemlje u potrazi za boljim poslom. A ljetovanje u skupocjenom odmaralištu im je najmanje potrebno u ovakvim trenucima. 

Avaza je izgrađena između 2007. i 2017. za stvaranje prvoklasne turističke infrastrukture u Turkmenistanu. No, usprkos milijardama dolara potrošenim na taj projekt, ona  nije postala tražena turistička destinacija. 

Za stanovnike te zemlje je jednostavno preskupa, a nije privukla pažnju inozemnih gostiju, jer dobivanje vize za Turkmenistan je često dugačak i uzaludan proces. Pusto ljetovalište često koristi samo Berdimuhamedov, koji povremeno tamo organizira međunarodne sastanke, koncerte i druge događaje u Avazi.

ljeto

ljetovanje

odmor

Turkmenistan

državni službenici

avaza

newsletter

Prijavite se na Newsletter