ŠOK USRED PRESICE

Državni tajnik za demografiju podnio ostavku pred zaprepaštenom ministricom Murganić: 'Ove mjere su folklor koje ništa neće promijeniti'


Tomislav Kukec
20.02.2018.15:20
Državni tajnik za demografiju podnio ostavku pred zaprepaštenom ministricom Murganić: 'Ove mjere su folklor koje ništa neće promijeniti'
Cropix

sažeto

Ministrica Nada Murganić bila je potpuno 'sleđena' i vidjelo se da ni na koji način nije bila pripremljena za ovakav razvoj situacije


Tomislav Kukec
20.02.2018.15:20

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota danas je šokirao javnost i ministricu Nadu Murganić kada je, usred tiskovne konferencije, pred novinarima podnio ostavku na svoju poziciju. 

Murganić i Strmota imali su tiskovnu konferenciju netom nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju. Nakon što je ministrica pročitala niz mjera koje njeno ministarstvo namjerava provesti, iz novinarske publike postavljeno je pitanje jesu li to one iste mjere koje su već predstavljene prije nekoliko mjeseci. Čini se kako je upravo to pitanje bilo 'okidač' za Strmotu. Dohvatio se mikrofona i šokirao ministricu Murganić.

'On je samo mlad i temperamentan'

"Točno! Sve ovo je jedan veliki folklor, kao demograf smatram da ovo nije dovoljno. S današnjim danom podnosim ostavku jer država izumire, ovo pročitano je neozbiljno i neće imati nikakve rezultate. Ja sam mlad čovjek, muž nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja i ne vjerujem u ove mjere", kazao je Strmota.

Ministrica Nada Murganić bila je potpuno 'sleđena' i vidjelo se da ni na koji način nije bila pripremljena za ovakav razvoj situacije. Naročito nakon što je Strmota demonstrativno napustio prostoriju. Kasnije je tek rekla kako je on 'mlad i temperamentan' te da njegova odluka 'sigurno nije konačna'. 

No, Strmota možda jest mlad ali se radom itekako dokazao, a njegova je biografija impresivna. Još 2003. završio je Opću gimnaziju u Biogradu na Moru, a zatim Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer gospodarska analiza i razvoj. Završio je potom Specijalistički postdiplomski studij "Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranje", a 2013. doktorirao je na Ekonomskom fakultetu. 

Vrhunski stručnjak

Od 2016. zaposlen je kao docent na fakultetu,na Katedri za demografiju gdje je od 2007. prošao sve stupnjeve od znanstvenog novaka do višeg asistenta.

Surađivao je i na brojnim znanstvenim projektima. Pod vodstvom našeg poznatog demografa prof.dr.sc.Anđelka Akrapa od 2007. do 2013. radio je na projektu "Utjecaj demografskih promjena na gospodarski razvoj", a paralelno je radio i na razvojnom projektu longitudinalnog istraživanja ekonimike starenja u Hrvatskoj. Bavio se i projektom  "Podatkovna istraživačka infrastruktura za napredna demografska istraživanja“ te „Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike“. 

Dodatnu edukaciju stekao je i na brojnim stručno-znanstvenim skupovima i seminarima u Hrvatskoj, Španjolskoj i Engleskoj. Član je Europskog društva za populacijske studije (EAPS) i Međunarodne unije za znanstveno izučavanje populacije (IUSSP)

ostavka

demografija

Nada Murganić

Marin Strmota

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter