žestoka borba za taj plemenit metal

Države širom svijeta bjesomučno kupuju velike količine zlata, u utrci predvodi Rusija, a ovo je glavni razlog ove 'histerije'


100posto
05.05.2019.08:00
Države širom svijeta bjesomučno kupuju velike količine zlata, u utrci predvodi Rusija, a ovo je glavni razlog ove 'histerije'
Profimedia

sažeto

Rusija je ponovno postala najveći kupac zlata


100posto
05.05.2019.08:00

U posljednjih šest godina Centralne banke širom svijeta su u prvom kvartalu ove godine kupile su najveće količine zlata, a u toj kupnji predvodi Rusija, koja ovim potezom želi osigurati, odnosno smanjiti zavisnost od dolara.

Zbog toga si globalne rezerve zlata porasle za 145,5 tona od početka godine do kraja ožujka, što je povećanje od 68 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kako stručnjaci upozoravaju to je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period u posljednjih šest godina.  

Tako je Ruska centralna banka je u prvom tromjesečju u svoje trezore dodala 55,3 tone zlata, zahvaljujući čemu su njene, ionako velike rezerve, dostigle 2.168,3 tone, a zbog svega toga Rusija je ponovno postala najveći kupac zlata. 

Borba za zlato

Reuters

Drugo mjesto zauzela je Kina i to s kupnjom od 33 tone zlata i to nakon što je dvije godine pauzirala, krajem prošle godine ponovno je počela kupovati zlato. No, i mnoge druge zemlje koje do sada nisu imale tu naviklu značajno su  povećale svoje zlatne rezerve.

Kako stručnjaci objašnjavaju želja za kupovinom zlata ponovno je porasla te je potaknuta zbog ekonomske neizvjesnosti koje su prouzrokovale trgovinske tenzije, sporiji rast i klima niskih ili negativnih kamatnih stopa.

zlato

banke

države

Rezerve

newsletter

Prijavite se na Newsletter