ispovijesti hrvata koji su se našli u raljama administracije

'Država mi je poslala rješenje da moram platiti porez na (prvu) nekretninu, prije nego sam uopće postala vlasnica iste'


Valerija Bebek
21.11.2018.21:00
'Država mi je poslala rješenje da moram platiti porez na (prvu) nekretninu, prije nego sam uopće postala vlasnica iste'
iStock / CROPIX ilustracija

sažeto

Iskustva čitatelja koja objašnjavaju zašto nam je toliko loše u Hrvatskoj


Valerija Bebek
21.11.2018.21:00

Može li na ovo jedan štambiljić? A nije bilo nikakvog žiga?, to je pitanje koje mi je ostalo urezano u sjećanje iz cijelog procesa kupovine nekretnine, rekao je sugovornik za 100posto na temu administracije u Hrvatskoj. Nazovimo ga Ivan. Želi ostati anoniman, jer će se još dugo susretati i gledati sa svojom bankaricom, koja mu je postavila to pitanje. "Bila je riječ o potvrdi, odnosno izlistu trenutnog stanja preostalog za otkup tog stana. Na potvrdi se inače ne stavlja nikakav štambilj i prihvaćena je takva, kakva je... zato mi je taj 'štambiljić' i ostao u sjećanju", objasnio je Ivan.

Od samog početka krenulo je isprva, glatko, kaže, objeručke vas dočekaju u banci i samo nizaju jedan za drugim papirom koje potpisujete. Zatim se stvari sele izvan banke na hrvatske šaltere i tu kaže počinje pravi karneval.

S Ivanom i drugim sugovornicima razgovarali smo nakon što je poznati hrvatski poduzetnik Hrvoje Prpić objavio detaljan popis svih procedura koje je morao obaviti jer je uvezao automobil u Hrvatsku. "Odvojite si tjedan dana za sve", poručio je na kraju Prpić nakon što je uvezao novi Nissan Leaf iz Švedske. Ovaj poduzetnik i investitor, jedan od osnivača CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela još prije dvije godine obznanio je kako je većinu poslovanja preselio u Veliku Britaniju. Kao glavne razloge za preseljenje posla iz Hrvatske tada je naveo pravnu nesigurnost i lošu poslovnu klimu, a krivci za to su sporo pravosuđe i državna uprava te pritisak inspekcija i poreznika.

Za kupovinu stana, osim papirologije u banci, potrebno je obići i nekoliko šaltera, kaže Ivan, recimo preslika katastarske čestice vadi se samo u katastru, plaća se s 30 kuna državnih biljega i 15 kuna u gotovini. Internet za tako nešto u Hrvatskoj je još uvijek znanstvena fantastika.

Privatna arhiva

"Nakon što smo došli do faze da smo potpisali ugovor kod javnog bilježnika, to sam odnio u banku i nakon toga krenulo je brzopotezno optrčavanje - banke - javnog bilježnika - gruntovnice - banke. Više se ne sjećam detalja, a posebno ne znam nabrojati gdje sam u procesu morao sve uzimati biljege (da to još uvijek postoji), koliko sam puta bio kod javnog bilježnika, radio ovjerene kopije dokumenata. Imam frenda koji živi već 20 godina u Londonu i koji se cijelo vrijeme iščuđavao kako to meni tako dugo traje, da je on to tamo puno brže riješio. A svi drugi iz Hrvatske, samo su slijegali ramenima i iritantno ponavljali: Tak ti je to svima bilo, proći će. Zaboravit ćeš.' Da tako je to svima, svi su tako prije mene i budu nakon mene. Zato nam i je tako bajno", kazao je Ivan.

'Kažu budi poduzetnik u Hrvatskoj, bolje raditi na crno'

"Kad sam pokretao firmu mučio sam se s birokracijom, susretao se s prebacivanjem loptice od jedne strane k drugoj (knjigovođa, porezna, trgovački sud...). Popušio sam odmah na startu kad mi u knjigovodstvu nisu rekli da, ako sam sebi iznajmljujem dio stana, neću biti oslobođen plaćanja poreza državi na kupovinu prve nekretnine. To mi ni nitko drugi nije rekao. Naknadno mi je lijepo porezna, tri godine od prodaje (da, strpljivo su čekali taj trenutak), uručila čestitku od 24.000 kuna.
Isto tako sada kada zatvaram tu istu firmu susrećem se s dosta nebuloza, pa tako javni bilježnik, koji provodi likvidaciju, nije siguran trebam li napraviti bilancu poslovanja 90 dana od početka zatvaranja ili ne, već ja opet to trebam iskamčiti sam ili ću opet dobiti nekakvu čestitku. Tu te doslovno potiču da radiš izvan zakona i na crno." Marin, 39

Hitro.hr ili kako platiti porez na (prvu) nekretninu

"Kupila sam prvu nekretninu i većina ljudi ne zna da više ne postoji porezno oslobođenje za nju. Dakle i ako je prva morate platiti četiri posto. Ono što me iznenadilo, nije administrativna sporost, nego naprotiv brzina svjetlosti. Eto sve se može kad se hoće. Znala sam da ću to morati platiti, ali nisam imala pojma kako će oni obračunati tih četiri posto. Bila sam uvjerena da će mi rješenje doći iduće godine, možda čak i za dvije. Tako je bilo mojoj sestri koja je kupila stan 2016. (ona ga još uvijek nije morala platiti na 'prvih 50 kvadrata'). njoj je rješenje porezne došlo nakon godinu - dvije, i to za razliku između neoporezivih 50 'kvadrata' i veličine stana. Platila je par stotina kuna za dva kvadrata stana.

Tomislav Kristo / CROPIX / Ilustracija

Mislila sam tako će i meni, taman dok se oporavim od namještanja, radova i slično. Možda ušparam i koju kunu do tad. Ali misliti je d*ek znati kako se kaže. Rješenje o porezu stiglo mi je tri tjedna nakon potpisivanja ugovora kod javnog bilježnika. Oni su naime - umreženi. Opalili su četiri posto i dali mi rok od 15 dana za uplatu više desetaka tisuća kuna. Realno se moglo dogoditi da se u tom roku ne upišem kao vlasnik nekretnine odnosno da ni ne dođe o isplate kredita i preuzimanja stana. Ali porez na stan koji nije moj morala bih platiti. Na kraju sam u banci digla dodatan nenamjenski kredit samo za porez, a isplata je bila u tom roku od 15 dana. I kao saznala sam to je normalno, to se tako radi. " Marija, 32

Ivan nam potvrđuje da su, očito, samo u slučaju naplate poreza javni bilježnici povezani s državom. "Kada se konačno taj novac isplati prodavatelju, on mora - predati stan - i ovjeriti nešto što se zove tabularna izjava. To je izjava da su mu svi novci isplaćeni. I to vama kao kupcu mora dati. Onda s time i jednim od brojnih ovjerenih kopija kupoprodajnog ugovora odlazite u gruntovnicu da se upišete kao novi vlasnik. Za to plaćate nešto sitno za obrasce koje ispunjavate potpuno ručno, i plaćate naknadu za sud u iznosu 250 kuna. I nakon nekog vremena vi ste konačno upisani kao vlasnik plaćene nekretnine", objasnio je čitatelj Ivan za 100posto.

Rađajte i jedite zrak

Šok je zahvaljujući administraciji doživjela i trudna čitateljica koja je Slobodnoj Dalmaciji javila za svoj slučaj. Naime zbog uzastopnih trudnoća i nemogućnosti da se između njih vrati na posao, ona će na drugom porodiljnom dobivati samo 2200 kuna mjesečno. Čitateljica krajem studenog okončava rodiljni dopust za prvo dijete, a u mora otvoriti drugi jer je sada u šestom mjesecu svoje druge trudnoće. "Moj je "grijeh" što otvaram dva rodiljna dopusta za redom, odnosno što se ne mogu na posao vratiti puna dva mjeseca kako bih primila dvije plaće od poslodavca. Tako bih, naime, prvih šest mjeseci na rodiljnom primala svoju punu plaću, a drugih, dakle, 3990 kuna kao i sve rodilje", objasnila je žena.

Nikola Vilic / CROPIX / Ilustracija

Hrvatska

porez

poduzetništvo

administracija

salton sea

rodiljna naknada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter