Ni to ne funkiconira

Država je škrta kada je u pitanju naknada žrtvama kaznenih djela. Ako hoćete pravdu, radije se žalite sudu u Strassbourgu


100posto
21.05.2019.16:00
Država je škrta kada je u pitanju naknada žrtvama kaznenih djela. Ako hoćete pravdu, radije se žalite sudu u Strassbourgu
Profimedia

sažeto

U šest godina država je odobrila samo 42 zahtjeva za novčanom naknadom žrtvama kaznenih djela 

 


100posto
21.05.2019.16:00

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, na snagu je stupio zakon koji žrtvama kaznenih djela omogućuje novčanu naknadu u slučaju teške tjelesna ozljede ili teško narušenog zdravlja. U tih šest godina, država je odobrila samo 42 takva zahtjeva što je u prosjeku sedam godišnje, piše Novi list. 

Žrtvama je isplaćeno ukupno 266.862 kuna naknade, što je prosječno 6.350 kuna po slučaju. Od početka primjene, država je dobila 251 zahtjev, od čega ih je 36stiglo lani, među njima i pet zahtjeva iz zemalja EU. 

Iz Ministarstva pravosuđa objasnili su da je većina zahtjeva odbijena jer posljedica nije bila teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ili žrtve nisu dokazale da su imale štetu ili su zahtjevi podneseni izvan zakonskog roka. 

Pretučen mora platiti sudske troškove

Zakon je propisao da se pravo na novčanu naknadu može ostvariti ako se radi o kaznenom djelu nasilja počinjenog s namjerom, a posljedica je teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ili smrt. Naknada se ne može ostvariti kad je riječ o stradanju u prometu sve ako je to i posljedica kaznenog djela. Uvjet je i da je kazneno djelo prijavljeno ili evidentirano u policiji ili državnom odvjetništvu, neovisno o tome je li počinitelj poznat ili ne, piše Novi list. 

Profimedia

Dvostruka mjerila kada je u pitanju dijeljenje pravde u Hrvatskoj, na svojoj je koži osjetila obitelj Jure Kulaze, mladića brutalno pretučenog 2011. ispred noćnog kluba “Inside” u Šibeniku. Brutalno ga je pretukao 17-godišnjak koji je u vrijeme napada zbog drugih kaznenih djela trebao biti iza rešetaka i nanio mu teške ozljede radi kojih je umalo ostao invalid. Agresivni mladić oslobođen je krivnje, a žrtva ne samo da nije dobila ikakvu odštetu, već su morali platiti troškove suđenja od nevjerojatnih 182.000 kuna.

Silovatelju djece prekršena ljudska prava 

Puno bolje prođu oni koji se žale Europskom sudu za ljudska prava pa čak i ako su počinioci teških kaznenih djela poput 58-godišnjeg silovatelja Davora Lonića. Sud u Strassbourgu dosudio je da mu Hrvatska mora platiti čak deset tisuća eura odšetete plus 4.125 eura naknade troškova. 

Lonić trenutno služi 14 godina zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja djevojčice koja je, kada ju je 2003. godine prvi puta zaskočio, imala svega 10 godina. Svoju žrtvu silovao je i bludničio s njom sve do 2008. godine zbog čega mu je dvije godine kasnije izrečena nepravomoćna presuda. Ta odluka Županijskog suda u Zadru u međuvremenu je i potvrđena na Vrhovnom sudu RH, no tijekom žalbenog postupka Loniću je uskraćeno »pravo na pravično suđenje« što ga u Članku 6. jamči Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, piše Zadarski list.

Hrvatska će platiti i zbog loših zatvorskih uvjeta u Puli. Tamo je Lonić u rujnu 2010. godine prebačen zbog pretrpanosti zatvora u Zadru. Osim što je bio udaljen od obitelji, nalazio se u ćeliji s još sedam osuđenika. Zbog toliko kreveta i ormara u 23,5 »kvadrata« nije se mogao dovoljno kretati, zimi je bilo prehladno, ljeti prevruće. »Tuširanje je bilo dozvoljeno jednom na tjedan, pa su neki zatvorenici doista zaudarali. Kako je u ćeliji bio samo jedan toalet često sam morao mokriti u bocu, jer bi me lijekovi za tlak potjerali na nuždu«, naveo je u tužbi Lonić. Tek u kolovozu 2011. godine udovoljeno je njegovom zahtjevu za preseljenjem - i to u Zagreb.

odšteta

ljudska prava

pravo i pravda

newsletter

Prijavite se na Newsletter