video: je li ovo uvertira u treći svjetski rat?

Društvenim mrežama kruži brutalna snimka koja je skoro dovela do novog katastrofalnog rata


Mia Peretić
21.06.2019.11:30
Društvenim mrežama kruži brutalna snimka koja je skoro dovela do novog katastrofalnog rata
Reuters / Profimedia

sažeto

Trump je navodno avione poslao prema Iranu, no u zadnji čas ih je prizemljio


Mia Peretić
21.06.2019.11:30

Čini se da je za dlaku izbjegnut novi veliki rat između Sjedinjenih Američkih Država i Bliskog istoka, odnosno Irana: New York Times javlja kako je predsjednik Donald Trump zbog obaranja američkog drona odobrio napad na Iran, avioni su već bili u zraku, no naređenje za akciju je u zadnji tren povučeno. Sada je video snimka iranskih snaga koje ruše nadzorni dron mornarice SAD-a objavljena na društvenim mrežama iranske vojske, piše RT.

Reuters

Objavljene dvije snimke rušenja drona

Na njoj se može vidjeti lansiranje rakete i eksplozija u trenu kada pogađa dron. Video je snimljen u četvrtak ujutro, u pozadini se čuje dramatična glazba, a na njemu se prikazuje lansiranje artiljerije Irana i eksploziju mete za koju se tvrdi da je američki dron. 

Pentagon je također objavio svoju snimku, no niti jedna ne potvrđuje je li do obaranja došlo u međunarodnim vodama ili zračnom prostoru Irana.

Trump napad odobrio, no onda najednom otkazao

Kako navode neimenovani službenici upoznati sa situacijom, Trump je prvo odobrio nekoliko zračnih napada na radare i raketne sustave, oni su trebali biti izvedeni u zoru kada je rizik po stanovništvo najniži. Navedeni izvor je za američke medije izjavio kako su avioni već bili u zraku nakon dugih rasprava u Bijeloj kući, prilikom koje su Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost bili podijeljeni oko toga treba li napasti.

Operacija je već bila spremna, no nije poznato je li se Trump predomislio ili je samo odgodio akciju. Na Twitteru se zadnji put oglasio prije 16 sati napisavši samo jednu rečenicu:

"Iran je napravio veliku grešku".

SAD

napad

Iran

dron

rakete

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter