'opet ih crni labud napao'

Društvene mreže su se užarile nakon nastupa 'spontane predsjednice', komentari pljušte sa svih strana i poprilično su nemilosrdni


Mia Peretić
02.10.2019.16:35
Društvene mreže su se užarile nakon nastupa 'spontane predsjednice', komentari pljušte sa svih strana i poprilično su nemilosrdni
Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Danas je srijeda, stiže nam promjena vremena, a predsjednica je službeno objavila kandidaturu uz ogroman gaf


Mia Peretić
02.10.2019.16:35

Danas je za neke samo srijeda, a za neke dan kada je aktualna predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović i službeno najavila da kreće u utrku za drugi predsjednički mandat. Svoju je kandidaturu za još pet godina na Pantovčaku predstavila pod sloganom "Zato što vjerujem u Hrvatsku" i prigodnim govorom u kojem se osvrnula na svoja dosadašnja postignuća, te predstavila svoje buduće ciljeve, odnosno prioritete kao što su sigurnost RH, demografska politika, gospodarstvo, iseljeništvo, heroji Domovinskog rata, a posebno je istaknula i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

I sve bi to bilo sasvim legitimno da novinarima, koji usput rečeno nisu imali prilike postavljati pitanja, na kraju nije podijeljeno predsjedničino izlaganje u kojem je netko, namjerno ili ne, ostavio sve upute kako bi Grabar - Kitarović trebala odraditi taj govor. 

Neki su djelovi teksta ostali podebljani, neki podcrtani, vjerojatno kako bi joj pomogli da ispravno naglasi važne riječi i rečenice, a vrhunac uredničke intervencije u govoru s ciljem da baš ništa ne bude prepušteno slučaju, napomene su kada se treba "blago smješkati", te da na samom kraju, nakon rečenice "Zato što vjerujem u Hrvatsku", ni u kojem slučaju ne zahvali onima kojima je govor upućen. A to su bili okupljeni predstavnici tiska, ali i, sasvim logično, hrvatsko pučanstvo.

Zaista, teško je povjerovati da je ova, kako izgleda, radna verzija govora novinarima podijeljena s namjerom, no kada je već izašla u javnost komentatori na društvenim mrežama nisu mogli samo tako preći preko ovog sočnog materijala. 

Možda je Vlada, možda Srbi, možda masoni, a možda Crni labud?

Neki tako smatraju da iza svega ponovno stoji poznati HDZ-ov subverzivni element, famozni Crni labud.

Screenshot / Twitter

Društvene mreže smiju se 'spontanom' govoru

Većina se ipak nije bavila pitanjem kako je taj materijal dospio do novinara, već direktivama upućenim "spontanoj" predsjednici koja, čini se, jednako "spontano" pjeva s klapama, grli nogometaše ili čita bajke za laku noć.

"Uputa za 'blagi smiješak' i 'bez hvala vam' kao sažetak jednog mandata", napisala je poznata politička komentatorica i bivša premijerka Jadranka Kosor. 

Neki su se dosjetili napraviti i alternativnu varijantu blesimetra.

"Pričaj kako ćemo biti najrazvijenija država svijeta, o sportskim uspjesima, vjeri, domovini, braniteljima, dijaspori, Ustašama, Partizanima, Srbiji, Kiki pričaj totalna sr**a (blaženi osmijeh kao u ekstazi, poželjno je otpjevati ponešto). NE SPOMINJI: iseljavanje, nezaposlenost, vanjski dug, kriminal, demografiju, svoje prijatelje, HDZ, imovinske kartice, pravosuđe, kolaps zdravstvenog, mirovinskog, obrazovnog i ostalih sustava..sve krucijalne teme za razvoj modernog i zdravog društva. P.S. ovo je potpis autora, to ne čitaš".

Kolinda Grabar Kitarović

predsjednički izbori

kandidatura

govor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter