Učenici i profesori o varanju na testovima

'Drugi razredi nam prije ispita fotkaju test. 'Šaliće' lijepim na bedra i nosim suknju, profesor me ne smije pitati da ju dignem'


Valerija Bebek
28.05.2019.21:00
'Drugi razredi nam prije ispita fotkaju test. 'Šaliće' lijepim na bedra i nosim suknju, profesor me ne smije pitati da ju dignem'
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Razgovarali smo s profesorima i srednjoškolcima o tome kako se danas vara na ispitima


Valerija Bebek
28.05.2019.21:00

Norijade su prošle i to u svakom učeničkom životu znači početak najstresnijeg razdoblja godine. Zaključuju se ocjene svim razredima, dok maturanti uče za državnu maturu. Sličan šokovit raspored je i na fakultetima, ljetni ispitni rokovi su oni udarni na kojima treba najviše ispita 'očistiti'. Mnogo gradiva, mnogo predmeta, malo vremena pa pomozi si tko kako zna i može. Zanimalo nas je kako danas učenici varaju na testovima, koriste li nove metode i 'tehnologije' ili se oslanjaju na one drevne - 'šalići' na papirićima, ispisane formule na ruci, naginjanje preko ramena kolege i slično.

Neki od nas dolazimo iz generacije u kojoj je vrhunac tehnologije bila tehnička olovka kojom su se ispisivale formule na 'žutim tablicama' i 'digitron'. Kao i u svemu, tako i u školi bilo je onih profesora koje jednostavno nije bilo briga pa se moglo prepisivati do mile volje, a bilo je onih koji su zbog uzimanja maramice nakon kihanja rušili na ispitu.

Neka najslavnija prepisivanja koje ja pamtim iz svojih srednjoškolskih dana je recimo na ispitima Politike i gospodarstva, popularnog PIG-a. Moglo se prepisivati bez ikakvih posljedica, osim ako prepisuješ iz knjige, onda bi ju profesor (zvali smo ga Pingu) uzeo i ostavio te da pišeš dalje. Strašno. Prepisivanje iz bilježnica je dopuštao. Bilo je onih koji u bilježnici nisu imali ništa pa su prije testa obišli susjedne razrede i na ispit došli oboružani s 3-4 posuđena udžbenika. Svaki put kada bi ih profesor 'skužio' i oduzeo im knjigu, oni bi ispod klupe izvadili novu.

Igor Sambolec / CROPIX / Ilustracija

Bilo je situacija kada su neki profesori bili toliko zaneseni svojim svijetom da se moglo svašta izvoditi, tako sam recimo usmeno (da, usmeno!) odgovarala talijanski umjesto nekih svojih frendova koje je profesorica prozvala. Ali to je više bila iznimka, a ne pravilo. Većina profesora i učitelja jako je dobro znala prepoznati prepisivanje, to bi nagradili oduzimanjem ispita i jedinicom.

Tehnologija napreduje, ali napreduju i kazne

Zanimalo nas je kakvo je danas stanje, tehnologija je napredovala skoro do SF razmjera. Mobiteli, tableti, pametni satovi, bubice u uhu… U ono doba pred kraj prošlog milenija kada su se ciglice od mobitela pojavile, bilo je jeftinije platiti instrukcije i pretrpjeti kaznu, nego se dopisivati sms-ovima. O cijeloj tematici razgovarali smo s najrelevantnijim sugovornicima profesorima koji iz godine u godinu gledaju promjene u učionici.

"Zadnjih 15-ak godina mi na pitanje koliko dnevno uče učenici odgovaraju 10-20 minuta. Savjesnih učenika koji uče kako smo mi učili je jedan po razredu, a kad sam počela raditi bilo ih je oko pet", kazala nam je jedna od profesorica s kojom smo razgovarali. To njezino opažanje, je kako kaže zapravo jako tužno. Predaje 15 godina i u tom periodu vidjela je već neke promjene.

"Učenici vole ljudski pristup i da se s njima razgovara pa onda iz poštovanja prema profesoru često ni ne pokušavaju prepisivati. Moj najčešći argument učenicima zašto sam protiv toga ili šaptanja prilikom usmenog je: "Tvoja pomoć je jednokratna; u sljedećoj situaciji kad će joj to trebati neće te biti blizu, i neće joj tko imati šapnuti; da je naučila, znala bi, i nitko joj ne bi trebao; tvoje šaptanje zapravo nije pomoć, razumiješ?", rekla je jedna od sugovornica profesorica za 100posto.

Nikola Vilic / CROPIX

Osim s profesorima razgovarali smo i sa suprotstavljenom stranom, učenicima srednje škole, koji su u anonimnoj anketi vrlo iskreno napisali i opisali kako i zašto varaju na ispitima.

Rigorozna s mobitelima

"Ja sam primijetila da najčešće imaju papiriće, to im uzmem i pišu dalje. Bilo je i mobitela, ali tu sam rigorozna, oduzmem i donesem ravnatelju. Po mobitel dolazi roditelj, a učenik dobije pedagošku mjeru", profesorica hrvatskog jezika, srednja strukovna škola u Zagrebu

Pametni sat i slušalice

"Maturantice su me pokušale prevariti: jedna je na testu imala pametni sat, druga slušalicu kojom je primala u obliku zvuka odgovore koje su tipkale djevojke što su sjedile blizu nje. Nisam dizala frku jer je kraj školske godine, inače se opis sankcija može naći u pravilnicima i statutima škola", profesorica stranog jezika, srednja škola u Zagrebu.

Priprema obavljena unaprijed

"Predajem talijanski jezik, nedavno su me dvije maturantice pokušale prevariti odgovaranjem prijevoda teksta uz koji je prijevod već bio ispisan. Jedna je odgovarala za zaključno pet, zaključila sam joj četiri. Druga je samo trebala potvrditi zaključenu trojku, što je i dobila, jer joj je ocjena bila prečvrsta da bi ju bilo što narušilo. Ja najčešće doživljavam klasično prepisivanje: pogled koji bježi na test učenika do. Prvi put ne reagiram, ali drugi put tražim da mi donese test i potpisujem se na njega, označavajući tako prepisivanje. Na idućim testovima takvi učenici sjede sami u klupi i ne mogu prepisivati“, profesorica talijanskog jezika u Zagrebu, srednja strukovna škola.

Tom Dubravec / CROPIX

I zagrebački srednjoškolci vrlo iskreno i precizno su opisali varaju li na testovima i kojim se sve metodama služe. Ako nas netko optuži da na ovaj način potičemo mlade na varanje, to baš i nije tako. Jer istim ovim tekstom potičemo i profesore da bolje pripaze, a možda smo im i skrenuli pozornost na što da obrate pažnju. Osim toga, kao da je i nama i njima trebao netko dati ideju kako prepisati na testu.

Srednjoškolci nam odali tajne majstorije

"Na matematici prepisujem sa šalabahtera, neke formule zapišem na papir na koji pišemo u nadi da ćemo pisati na vlastitom papiru. Uglavnom me ne otkrije profa."

"Često prepisujem, čak i kad sve naučim, zapravo češće ako sam učio... Papir stavim u džep i ako se pokaže prilika pogledam. To radim samo na predmetima do kojih mi je stalo (hrvatski, matematika, povijest) ovi koji mi nisu bitni jedva pogledam, ne trudim se prepisivati i dosta mi je dva."

"Često sam osoba od koje se prepisuje. Prvo napišem svoj test, zatim ga zamijenim s osobom ispred ili iza sebe s drugom grupom. Dok rješavam drugi test, ovi ispred ili iza mene prepišu s mog originalnog testa. Jednom prilikom, zbog ove metode je osam učenika dobilo odlične ocjene. Ako se koristim šalićem, njih lijepim na bedra i nosim suknju koja ih prekriva, a profesor me ne smije pitati da mu dižem suknju."

"Prepisujem s ruke na matematici, fizici. Ili na dva papira, na jedan napišem formule i rješenja (jer su razredi prije nas pisali pa fotkali test), na drugi samo formule, nakon što profa pregleda moje formule bez rješenja, zamijenim papire. Jednom sam dobio pedagošku mjeru-usmenu opomenu."

"Rijetko prepisujem s mobitela jer ako ga profa oduzme, mama mora doći ravnatelju."

"Papirići u spremnik kalkulatora"

"Prepisujem od osobe do ili ispred mene"

Ante Cizmic / CROPIX / Ilustracija

"Stavim bilježnicu na koljena, pišem šalić na gumicu, u džepu držim papirić pa ga samo izvadim i stavim pod test. Najčešće prepisujem od osobe do mene ili mijenjamo test."

"Na etiketu od boce vode ili s gumice. Jednom mi je nastavnica otkrila pernicu punu gumica, nasmijala se i pokazala cijelom razredu."

"Prijateljica je napisala šalić na etiketu svoje veste. Rijetko profesori uhvate učenike, a ako da onda im samo oduzmu šalabahter."

"Sašila sam šalabahter u suknju. Napisala šalić na zglob i pravila se da gledam nokte. Rijetko printam šalabahter. Pišem po nogama na dio gdje su traperice poderane."

"Pišem na cipelu s debelim džonom. Imam slike na smartwatchu. Napišem na stolicu ispred ili sjedim na papiriću."

"Neki profesori uzmu šalić i ocjene ga s ispitom, neki uzmu test i daju jedan; neki ignoriraju, neki tjeraju da izujemo cipele."

"Ne volim prepisivati, ali ako je neki teži test u pitanju uvijek nosim sat i majicu dugih rukava. Ispod sata držim papirić. Ako je test na zaokruživanje, dogovorimo znakove prstima za svako slovo."

"Jedan profesor nam je dao da prepisujemo zadnje tri minute"

škola

učenici

profesori

znanje

prepisivanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter