žele nam dati novac, a mi ga nećemo

Drugi masovno zarađuju na pink turizmu, a što mi radimo? Gay pornić lani je razjario konzervativce, biskupi žele raspela u apartmanima, a Goli otok je trebao postati LGBT resort


Mia Mitrović
20.06.2019.19:00
Drugi masovno zarađuju na pink turizmu, a što mi radimo? Gay pornić lani je razjario konzervativce, biskupi žele raspela u apartmanima, a Goli otok je trebao postati LGBT resort
iStock

sažeto

LGBT turisti omiljeni su gosti svuda u svijetu, no Hrvatska još uvijek vodi bitku s budućnošću


Mia Mitrović
20.06.2019.19:00

Na presici koju je održao u ponedjeljak u Novinarskom domu, bivši premijer Zoran Milanović kazao je kako želi postati predsjednik Hrvatske. I to ne bilo kakve Hrvatske, već 'moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske'. Nismo sigurni koliko građana želi Milanovića za predsjednika, no mnogi zasigurno žele živjeti u jednoj takvoj Hrvatskoj.

Zbog toga je u četvrtak mnoge razveselila vijest o pokretanju Gay Travel Croatia, prve hrvatske web stranice posvećene gay turistima. Inicijativa nam stiže iz Rijeke, a pokrenula ju je studentica kulturologije na ljubljanskom sveučilištu, Riječanka Iva Piglić Lazić.

Inicijativa iz Rijeke 

„Ideja se rodila pred tri godine kada sam u razgovoru sa svojim gay prijateljima shvatila da ne znaju gdje ići kada posjete neki naš grad. "Novaca imamo, a ne znamo gdje ga potrošiti jer ne znamo gdje smo dobrodošli!", tako je otprilike to zvučalo. Mene je zasmetao ovaj dio u kojem ne znaju gdje su dobrodošli jer vjerujem da smo u velikoj većini davno prošli tu fazu'', govori Iva Piglić Lazić, Riječanka koja ima više razloga za pokretanje ove web stranice.

Vladimir Šioć/Gay Travel Hrvatska

„U vrijeme dostupnosti apsolutno svega, nikoga nije briga tko se s kim budi. To je gubitak vremena. Ja nemam problema s kretanjem, moji prijatelji gayevi imaju. Ili su barem imali. Hrvatska je spremna za ovakav portal, za ovakvu ideju, a ove usluge mogu koristiti i sama, zašto ne? Volim biti u društvu različitih i tako i sama rasti. Toliko toga čovjek može naučiti'', kazala je Iva, a na realizaciju ove altruistične ideje ponukala ju je i njena tržišna isplativost. Naime, LGTB osobe sve su češći gosti na našoj obali.

''Mislim da je većina poslovnih ljudi svjesna koliko je veliki godišnji prihod od gay turizma, a on se vrti oko vrtoglavih 150 milijardi američkih dolara godišnje! Impresivna brojka, zar ne? Preko 300 tisuća gay turista godišnje dolazi u Hrvatsku, to su gosti viših platežnih moći, nisu opterećeni kreditima, uglavnom nemaju djecu tako da je njihov incoming tijekom cijele godine jer se ne ravnaju prema školskim praznicima. I uglavnom su veliki gurmani koji vole plesati i zabavljati se'', govori nam Iva koja otkriva zašto je portal namijenjen samo muškarcima.

Broj turista konstantno raste 

''Prvenstveno je namijenjen muškarcima. Istraživanje je pokazalo da je ovo jedna homosocijalna situacija, odnosno: muški prostor, kao što je i gledanje utakmica s tribina u muškom društvu ili igranje pokera. Gay muškarci vole svoj prostor isto kao i straight muškarci“, objasnila je Iva.

Stranica Gay Travel Croatia još je u beta fazi, a u ponudi je za sada samo pet gay friendly smještajnih kapaciteta, u Zagrebu, Rijeci, Pagu i Zadru. Najskuplji od njih traži 840 eura za noć, a najjeftiniji 134.

Da je gay turizam u Hrvatskoj 'next big thing', kako bi rekao pokojni Bourdain, govore i brojke. Procjenjuje se da je 2017. Hrvatsku pohodilo 200.000 gay turista. Već iduće godine, broj je povećan za 100.000 novih gay posjetitelja.

Profimedia

LGBT turisti obožavaju našu obalu, iako je gay turizam u povojima, a homofobija još uvijek duboko ukorijenjena u lokalno stanovništvo. To dokazuju i nerijetki slučajevi spolne diskriminacije s kojom se gay turisti susreću. Ipak, diskriminacija je tržišno neisplativa što je na vlastitoj koži osjetio zadarski iznajmljivač koji je u kolovozu 2018. odbio rentati svoj apartman brazilskom gay paru.

Homofobija tržišno neisplativa 

Apartmani Identity otkazali su im rezervaciju, a razlog je bila njihova spolna orijentacija. Gay par svoje je ogorčenje podijelilo na Twitteru, a homofobnog vlasnika apartmana sa svojih su servisa izbacili najprije Booking, a potom i Airbnb. Booking je ponudio gay paru besplatan smještaj negdje drugdje pa su brazilski gayevi ipak ostali ljetovati u Hrvatskoj i godišnji im nije uništen.

Homofobni vlasnik najprije se nije javljao medijima, a onda je jedan od njegovih članova obitelji 'prekinuo šutnju' i javio se gnjusnim priopćenjem u kojem je kazao da su imali loša iskustva s gay gostima iz Slovenije koji su navodno u apartmanu radili orgije i na njih pozivali domaće mladiće te napravili veliku štetu što zvuči pomalo suludo, barem ovaj dio sa štetom, ne i ovaj s mladićima.

Za razliku od homofobnog Zadranina, na drugim jadranskim destinacijama koje su dobili titulu gay friendly poput Raba, Dubrovnika ili Paga, uglavnom hvale gay goste kao uredne, pristojne i velikodušne.

Profimedia

U posljednjih desetak godina o gay turizmu se puno govori, no malo toga i radi. Osnivanje gay turističkog portala jedan je od prvih konkretnih pomaka prema tome da se LGTB turisti u Hrvatskoj osjećaju dobrodošlo.

LGBT Zrće na Golom otoku? 

Inače, neke jadranske turističke destinacije imaju dugačku gay friendly tradiciju, na primjer Dubrovnik i Rab, koji je 2011. dobio titulu prve gay friendly destinacije. Na Rabu, kojeg još zovu i 'sretni otok' ranih osamdesetih održan je kongres homoseksualaca, a nakon toga na otoku je godinama postojao gay klub i nitko zbog svoje seksualne orijentacije na Rabu nikada nije imao problema jer Rabljani razumiju i žive pojam tolerancija.

Matija Djanjesic / CROPIX

Prije nekoliko godina pojavila se i inicijativa o kojoj se pisalo da se Goli otok pretvori u gay ljetovalište. Trebalo se zvati European gay resort i nuditi 24-satnu zabavu, partije i koncerte te mogućnost druženja između iste seksualne orijentacije. Nešto kao Zrće, samo gay. Iz nekog razloga, inicijativa je propala, možda zato što je netko shvatio da bi ipak bilo malo too much gayeve izolirati na Golom otoku.

Gay pornić i čvrsti momci iz Neovisnih

Prošle godine gay turisti su se razgolitili, doduše, ne na Golom otoku, već na obližnjem Pagu i na plaži snimili outdoor gay pornić koji su nazvali 'Izađimo iz ormara u Hrvatskoj' što je razjarilo dečke iz zadarskog ogranka Neovisnih za Hrvatsku pa su u bijesnom priopćenju najavili tužbu.

Gay pornić snimljen prošlog kolovoza na Pagu prikazuje dvojicu mladića koji se putenom sladostrašću prepuštaju usred zvizdana, na vrelom popodnevnom suncu naslonjeni na suhozid. Tolika količina 'tuđinskog nemorala' šokirala je čvrste momke iz Neovisnih, no moramo priznati da za gay pornić ne bismo ni saznali da nije bilo njih. Na kraju do tužbe nije ni došlo, a trailer videa, zahvaljujući informaciji koju smo dobili od Neovisnih, pronašli smo na Twitteru.

Konzervativne struje u Hrvatskoj vjerojatno bi voljele da se Hrvatska prema LGTB osobama postavi kao Rusija, koja ima jednu od najhomofobnijih politika prema LGTB osobama na svijetu. Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko je godina uveo kontroverzni zakon koji kažnjava ljude zbog 'homoseksualne propadgande'. Bilo da ste turist ili domaći, ako u Rusiji 'porpagirate netradicionalne seksualne odnose, bit ćete kažnjeni globom u iznosu od 200.000 rubalja (6.240 dolara). Iz Kremlja poručuju kako im ovime nije cilj diskriminacija LGTB osoba, već služi 'zažitit djece od pedofilije'. Kako su ove dvije stvari povezane, nije sasvim jasno.

Raspela u apartmnima 

Međutim, u sve više zemalja politika prema LGTB osobama se mijenja. Najnoviji je primjer Bocvana koja je nedavno ukinula zakon kojim su istospolni seksualni odnosi kažnjavani kaznom od sedam godina zatvora. Bocvana je tako postala jedna od rijetkih afričkih zemalja koja je dekriminalizirala istospolne odnose.

Kako tradicionalno patrijarhalno društvo uz malo truda može postati turistička destinacija u kojoj se LGBT osobe osjećaju dobrodošlo, najbolje ilustrira primjer Argentine. Zemlja tanga godišnje na gay turizmu zaradi 1,2 milijarde dolara. Gayevi Argentini nikome ne smetaju iako se više od 90% stanovništva izjašnjava kao katolici, a kao i u svim zemljama Latinske Amerike njeguje kult macho muškarca i velikog zavodnika. Iz Argentine je i naš aktualni papa Franjo koji je izrekao jasan stav o tome da su LGTB osobe dobrodošle, barem što se njega i Isusa tiče.

REUTERS/Tony Gentile

U Buenos Airesu je danas tako svako peti turist gay, a istospolni su brakovi legalizirani od 2010. To je privuklo gay turiste koji u Argentinu dolaze na odmor, ali i izmijeniti bračne savjete. U Buenos Airesu postoji i barova u kojima je glavna atrakcija gay tango, a mnogi ne znaju da je taj ples prvobitno bio namijenjen muškarcima.

Hrvatska je po ovom pitanju, usprkos inicijativama pojedinaca i pojedinih turističkih destinacija, duboko u srednjem vijeku, a od hrvatskih katoličkih poglavara mogu se čuti i takve poruke. Krčki je biskup Ivica Petanjak tako lani sugerirao iznajmljivačima da u svoje apartmane okače križeve. Srećom, većina ga iznajmljivača nije poslušala, a svidjelo se to našem kleru i konzervativcima ili ne, gay turisti će nastaviti dolaziti u Hrvatsku, jedinu zemlju na svijetu 'gdje je more bistrije od ljudi'. 

Jadran

sezona

LGBT

gay turizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter