GORE JE NEGO ŠTO SMO MISLILI!

Dramatično upozorenje: Amazona ipak nestaje, prijeti nam apokaliptični scenarij, a reakcija iz Brazila je frustrirajuća


100posto
19.11.2019.18:00
Dramatično upozorenje: Amazona ipak nestaje, prijeti nam apokaliptični scenarij, a reakcija iz Brazila je frustrirajuća
Profimedia

sažeto

U samo 12 mjeseci, računajući od kolovoza 2018. do srpnja 2019. izgubljena su 9.762 kilometra kvadratna amazonske prašume


100posto
19.11.2019.18:00

Brzina kojom nestaju goleme šumske površine u Amazoniji najviša je u posljednjih 11 godina, doznaje CNN iz podataka koje je u ponedjeljak objavila brazilska vlada. Podatke o stopi krčenja šuma u devet brazilskih država u kojima se nalazi područje Amazone, prikupljeni su zahvaljujući satelitskim snimkama.

U samo 12 mjeseci, računajući od kolovoza 2018. do srpnja 2019. izgubljena su 9.762 kilometra kvadratna amazonske prašume. U odnosu na prijašnjih 12 mjeseci to je povećanje od čak 29.5% što je najviša stopa od 2008.

Bolsonarova bahatost 

Uništavanje amazonskih prašuma pojačano je nakon što je vlast u Brazilu preuzeo predsjednik Jair Bolsonaro koji je izabran u listopadu 2018. u manje od godinu dana devastirao je Amazonu pretjeranom sječom, a stvari u pogoršali veliki požari koji su ljetos opustošili velika šumska područja.

Bolsonaro se našao na udaru kritika jer nije učinio dovoljno kako bi zaštitio pluća svijeta od razarajućih požara. Kada je šumama bjesnila vatrena stihija, Bolsonaro je odbio 20 milijuna dolara pomoći, novac koji mu je ponuđen nakon sastanka G7.

"Rapidna stopa deforestacije s kojom se Amazonija trenutno suočava direktan su rezultat strategija koje je uveo Bolsonaro", upozoravaju brazilske udruge zadužene za praćenje klimatskih promjena.

Manipulacija brojkama 

Sasvim drugačiju retoriku ima brazilski ministar okoliša Ricardo Sales koji čitav problem, izgleda, pokušava umanjiti:

"Stvarne brojke su daleko od onih kakve bismo željeli, no također su i daleko od troznamenkastih brojeva koji se pojavljuju u medijima", kazao je na tiskovnoj konferenciji u Sao Joseu.

REUTERS/Adriano Machado

Dodao je i da za povećanu deforestaciju nisu krivi potezi Bolsonarove vlade već nedozvoljene aktivnosti povezane s uzgojem stoke, poljoprivredom, preradom i trgovinom drva te ilegalnim rudarstvom.

"Brazilu je potrebna održiva ekonomska alternativa, osobito za regiju Amazonije", zaključio je.

U srijedu se sastaju članovi brazilske svemirske agencije kako bi raspravili o strategijama za spas amazonske prašume. Broj požara koje su snimili njihovi sateliti također je na najvišoj razini u posljednjih 11 godina.

Amazona

deforestacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter