VIDEO: morski psi u Jadranskom moru ubili su 11 kupača

Dramatičan susret ribara i velike bijele psine na sjevernom Jadranu, opasna zvijer snimljena nakon dugo vremena!


Vid Barić
29.10.2017.17:05
Dramatičan susret ribara i velike bijele psine na sjevernom Jadranu, opasna zvijer snimljena nakon dugo vremena!
iStock / ilustracija

sažeto

Ekipa iz Barracuda fishing teama susrela je psinu prije tri dana, 15 milja od talijanskog grada Riminija na sjevernom Jadranu


Vid Barić
29.10.2017.17:05

Bitno je znati da u Jadranskome moru ima i velikih bijelih psina, među dvadesetak vrsta koje obitavaju u našem moru. Iako ih ne vidimo često, oni su tu, imaju važnost za naše malo more i ekosustav te je teško za očekivati da će se kolektivno preseliti na drugi kraj planeta samo zato što ih se - bojimo. Štoviše, biolozi smatraju kako će se uslijed klimatskih promjena na Jadranu promijeniti bioraznolikost te nastaniti još vrsta. Istina, veliki bijeli morski pas kod nas na Jadranu nije često bio zabilježen na fotografijama ili videu, no ekipa iz Barracuda fishing teama susrela ga je prije tri dana, 15 milja od talijanskog grada Riminija, u prostoru sjevernog Jadrana.

Snimili su susret:

Morski psi na Jadranu ubili 11 kupača

Otkako se vode službene statistike, morski psi u Jadranskom moru ubili su 11 kupača, od čega je na hrvatskom dijelu Jadrana stradalo devetero ljudi. Statistike vodi organizacija Shark Research Institute, a prema njima, prvi napad morskog psa na plivača u Jadranu dogodio se u Trstu davne 1868. godine. Sljedeći napadi velike bijele psine zabilježeni su 1907. godine u krčkom akvatoriju te u blizini otoka Hvara. Psina je napadala i 1934. godine kod Kraljevice, a u ljeto 1955. godine zabilježena su dva smrtna slučaja u jednom ljetu - jedan kod Budve te jedan u moru ispred Opatije. U rujnu 1961. godine psina je opet napala, i to iznova u Opatiji, gdje je stradao student iz Beograda. Riječki akvatorij bio je tih godina, čini se, opasno mjesto – 1966. godine psina je napala jednoga kupača iz Češke u moru kod Bakra. Nesretnik je preživio inicijalni napad, da bi završio u riječkoj bolnici gdje ne naposljetku umro od zadobivenih ozljeda. 1971. godine u Istri stradao je poljski turist koji je iskrvario nakon što mu je psina odgrizla dio noge,a zadnji smrtni slučaj zabilježen je 1974. godine u Lokvi Rogoznici kod Omiša, kada je stradao 21-godišnji njemački turist.

Ronilac kod Visa preživio napad

Otada je zabilježen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa 2008. godine. Psina ga je zgrabila ga za lijevu nogu i gotovo je odgrizla. Do kosti mu je rastrgala mišić potkoljenice, teško ozlijedila arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo.

Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda imao je sreće. Iako doživotni invalid, uspio je spasiti živu glavu iz ralja životinje.

Jadran

susret

velika bijela psina

sjeverni jadran

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter