Priča o uspjehu Kineskinje u Zagrebu

'Doselila sam ratne '91, a sad imam lanac restorana. Hrvati za razliku od nas nisu previše zagrijani za rad'


Sanja Rapaić
10.02.2018.20:40
'Doselila sam ratne '91, a sad imam lanac restorana. Hrvati za razliku od nas nisu previše zagrijani za rad'
Cropix/arhiva

sažeto

Tong Chen-Li, koja danas zapošljava četrdeset ljudi, kaže da Hrvati za razliku od Kineza nisu previše zagrijani za posao


Sanja Rapaić
10.02.2018.20:40

I dok je Hrvatsku pustošio ratni vihor, jedna kineska obitelj upravo je našu zemlju odabrala za svoju novu domovinu. U Hrvatsku su doselili ratne 1991. godine, s par kofera i vizijom da upravo ovdje, unatoč svim poteškoćama, izgrade svoje poslovno carstvo. Gđa Tong Chen-Li danas je iznimno uspješna poduzetnica – vlasnica je triju restorana Asia, dva azijska fast fooda i dvije trgovine azijskim namirnicama u Zagrebu te zapošljava četrdeset ljudi.

Za njenim stolom objedovali su svi hrvatski predsjednici, a redovni gosti njenih restorana, u čijoj je ponudi stotinu različitih okusa koji dočaravaju kuhinje dalekog istoka, su i hrvatski pjevači, glumci, sportaši…

No, za Tong Chen-Li, kada je posao u pitanju, pauza ne postoji, jer toliko je toga što još želi ostvariti, a prvi u nizu poslovnih snova je onaj o otvaranju prestižnog azijskog restorana u Dubrovniku.

Sa ženom, za koju u svijetu biznisa nemoguće ne postoji, razgovarali smo o životu u Hrvatskoj, o poduzetničkoj klimi, planovima za budućnost, a ekskluzivno nam je otkrila i da intenzivno radi na otvaranju vrata za ulazak hrvatskih proizvoda na gigantsko kinesko tržište.

Cropix/arhiva

"U Hrvatsku smo stigli iz Austrije s prvim mjesecima hrvatske samostalnosti i Domovinskog rata, te je naša poslovna priča nastajala nekako usporedo s nastankom mlade hrvatske države. Iako smo tada u Beču već imali uhodano poslovanje i restoran, Hrvatska nam je bila veliki izazov zbog svoje transformacije u tržišnu ekonomiju, ali i zato što u to vrijeme, prije 27 godina, na ovim prostorima nije bilo kineskih restorana. Ispostavilo se da je naša procjena da je Hrvatska dobro tlo za ulaganje u posao s azijskim restoranima, bila ispravna. Naša gastro misija Asia restorana više je nego uspješna, no ono što je još važnije je to što smo u Hrvatskoj pronašli svoj novi dom u kome planiramo zauvijek ostati. Za nekoliko dana, 15. veljače proslavit ćemo kinesku Novu Godinu. Vrijeme je to kada svi Kinezi, gdje god se u svijetu nalazili, po nekom nepisanom, ali uvriježenom pravilu, putuju u Kinu. Koliko smo zavoljeli Hrvatsku, možda najbolje govori činjenica da ćemo mi kinesku Novu Godinu proslaviti ovdje u Zagrebu jer je ovdje naša domovina i naša oaza mira", kaže poduzetnica.

U Kini je sve brže - i rad i život

Hrvatska je, kaže, kao zemlja ispunila većinu njenih očekivanja. Oduševljena je ugodnom klimom, mentalitetom ljudi koji su prema njenoj obitelji pokazali prijateljsko raspoloženje, ali i bogatom hrvatskom povijesnom baštinom i kulturom. No, poručuje kako je ono na čemu treba ozbiljno i čim prije poraditi poduzetnička klima, ali i mentalitet Hrvata koji, kako kaže, rade mnogo manje od Kineza i nisu baš previše zagrijani za posao.

"Kilometarska udaljenost između Kine i Hrvatske je ogromna, stoga ne čudi što su nam i kulture jako različite, no uvijek ima i sličnosti koje nas povezuju. Primjerice, u privatnom životu Kinezima iznimnu važnost ima obitelj. Obitelj nam je sve, nukleus našeg djelovanja, aktivnosti, naše utočište, naša sigurna luka, kao i većini Hrvata. No, u poslovnom smislu smo bitno različiti. Kinezi mnogo rade, mogu slobodno reći da radimo puno, puno više od građana Hrvatske. U poslu smo doslovno od jutra do mraka, stalno smo u žurbi, imamo vrlo malo vremena za sebe i tu se ponovno vraćamo na obitelj, jer sve što radimo, radimo zato što svojim obiteljima želimo osigurati što bolji životni standard, a to je moguće samo i jedino radom. U Kini se, općenito, mnogo brže živi nego u Hrvatskoj, više se radi i sve je nekako brže nego ovdje", kaže.

Hrvatska mora početi uvoziti radnu snagu 

Prvi restoran Tong Chen-Li je otvorila u Petrinjskoj ulici u Zagrebu i on je postao temelj posla koji se svih ovih godina vrlo sadržajno razvijao, prateći afinitete gostiju, kako hrvatskih, tako i sve brojnijih turista.

Facebook

"Nakon sada već bogatog poslovnog iskustva ovdje mogu reći da Hrvatska treba poraditi na poboljšanju investitorske klime kako bi privukla ulagače, napose i iz Kine. Zakon o ulaganjima treba biti što jednostavniji. Ne treba zanemariti niti još jedan problem, a to je da Hrvatska posljednjih godina intenzivno gubi radnu snagu, stoga će uvoz radne snage uskoro postati neophodan kako bismo svi mi koji poslujemo na ovom tržištu mogli i dalje biti uspješni, rasti i razvijati se te zapošljavati nove radnike. Hrvatska također mora učinkovitije riješiti i vizni režim, poglavito ako želi kvalitetno poslovati s Kinom i kineskim gospodarstvenicima", poručuje kineska poduzetnica, jedna od petstotinjak Kineza koji danas žive i rade u Hrvatskoj.

Sada kada je osigurala egzistenciju za svoju obitelj, želja joj je pomoći i našimproizvođačima da svoje proizvode plasiraju na veliko kinesko tržište.

"Malim sam koracima već zakoračila u projekt izvoza hrvatskih proizvoda na kinesko tržište. Želim pomoći hrvatskim gospodarstvenicima koji žele upoznati kinesko tržište i poslovati na njemu, mislim da zajednički možemo osigurati profitabilnost tih nastojanja. Kina je ogromno tržište, potrebno je samo malo više organiziranosti i volje s hrvatske strane, kako bi se osigurao plasman roba i usluga koje Daleki istok itekako treba. Smatram stoga da nema razloga da izvozna ofenziva sa zapada prema istoku ne krene vrlo skoro", poručuje Tong Chen-Li. 

Kina

poduzetništvo

Kineskinja

poslovni uspjeh

Tong Chen-Li

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter