JE LI OVO NAJHRABRIJI ČOVJEK U ZEMLJI

Dosad je ulovio više od 4000 otrovnih zmija u Hrvatskoj, a odaziva se na svaki poziv građana: 'U jednom staračkom domu ulovio sam 35 riđovki'


Tomislav Kukec
08.05.2018.21:00
Dosad je ulovio više od 4000 otrovnih zmija u Hrvatskoj, a odaziva se na svaki poziv građana: 'U jednom staračkom domu ulovio sam 35 riđovki'
Danijel Soldo / Cropix

sažeto

Često ga u pomoć zove i Centar 112 kojem se građani u panici obraćaju kada se susretnu sa zmijom, jer u Hrvatskoj nije regulirano tko bi tada trebao intervenirati


Tomislav Kukec
08.05.2018.21:00

Sam pogled na zmije u većini ljudi izaziva gađenje i panični strah, no za 54-godišnjeg Darka Karamazana iz Šumeće kod Slavonskog Broda one su već desetljećima sastavni dio života. 
Darko je, naime, naš najpoznatiji "zmijolovac" kroz čije je ruke dosad prošlo više tisuća ovih zanimljivih životinja, a najviše se tijekom svoje "karijere" susreo sa riđovkama, zmijama koje se smatra najotrovnijima u Europi

Danas 54-godišnji Darko zmijama se počeo, kaže nam, baviti kada je imao svega 12 godina. Njegov otac Josip bio je također poznat u svom selu po talentu za lov na otrovnice, pa je maleni Darko krenuo iskušati svoju sreću. 

Danijel Soldo / Cropix

"U Slavoniju su tada dolazile velike farmaceutske tvrtke iz cijele Jugoslavije, tražili su ljude koji love riđovke jer se vjeruje da je otrov naših slavonskih riđovki najjači u Europi. Moj je otac u tome vidio priliku, te je lovio zmije za te tvrtke koje su proizvodile serume. Vidio sam da otac ima rezervna kliješta za lov na zmije, te još jednu posudu. Uzeo sam to i krenuo u lov. Još se sjećam kako mi je noga drhtala kada sam prvi put stao na zmiju kako bih je onemogućio da me napadne, te ju ulovio", prisjeća se Darko za 100posto. 

Otada su zmije stalno negdje u njegovoj blizini. Dok je Imunološki zavod bio uspješna tvrtka, zmije je prodavao njima. Ulovio ih je više od tri tisuće. No, Zavod ih već godinama ne otkupljuje, pa su se s godinama Slavonci prestali baviti lovom na riđovke. Darko je ostao, kako kaže, jedini na širem području. Zbog toga se povećao i broj zmija koje su se opako približile naseljima. Darka stoga zovu kad god je neki problem sa zmijama u pitanju. 

Zmije ga nikada nisu ugrizle

"Jednom sam četiri riđovke maknuo iz okoliša dječjeg vrtića, a još se sjećam kako smo u jednom staračkom domu našli gnijezdo sa 35 komada riđovki", kaže Darko. iako se zmijama više ne bavi profesionalno, cijelom Hrvatskom proširio se glas o njemu kao o najpoznatijem "zmijolovcu", pa ga građani zovu kad god im se zmija nađe u kući. Išao je zbog toga čak i u Rijeku, a gotovo da nema slavonskog mjesta u kojem nije intervenirao. 

Danijel Soldo / Cropix

"Kad vide zmiju, svi uvijek misle da je otrovnica, iako je u Hrvatskoj njih najmanje. Uvijek ljude ispitujem da mi objasne koja je zmija, kako izgleda, pitam ih neke detalje, a oni mi u pravilu zmiju opišu veću nego što je stvarno, što vidim kad je ulovim", kroz smijeh objašnjava Darko dodajući kako su u strahu velike oči. Kada dobije takav poziv,l Darko često satima pregledava kuću, jer su zmije vrlo dobre u sakrivanju. Zmije ga, otkriva, nikada nisu ugrizle jer se znao čuvati, ali jednom je "bilo blizu" kada se spotaknuo i pao na metar od riđovke. No, uspio je na vrijeme odskočiti i izbjeći ugriz.

Nekada dobiva i po dva do tri poziva dnevno,a često ga zove i Centar 112 kojem se građani u panici obraćaju kada se susretnu sa zmijom. Svoje intervencije nikad nije naplatio. 

"Po struci sam strojar, a živim od poljoprivrede. Imam voćnjak, uzgajam svinje i od toga živim. Ne volim naplaćivati ljudima. Oni mi nekad daju za gorivo ili za kavu, ali to je to. Vjerujem da bi država trebala plaćati te usluge, jer zmije su državno vlasništvo", objašnjava Darko. Svojedobno je osnovao i obrt, vjerujući obećanjima na lokalnoj i državnoj razini kako će se ta djelatnost regulirati, no to se još nije dogodilo.

"A posla bi stvarno bilo, jer građani mnogo zovu. Takav moj obrt mogao bi se baviti i skidanjem stršljena i osinjih gnijezda, jer i to znam raditi, a i ona su često problem građanima", dodaje.

Slavonski Brod

otrov

zmije

riđovka

Darko Karamazan

zmijolovac

otrovnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter