Nije Palfi jedina

'Domine' visoke politike: Zbog Gucci Grace je izbio državni udar, 'kraljica botoksa' sprema se za tron, a Mirjana je vodila glavnu riječ u obitelji Sanader


Daniel Radman
06.06.2019.17:00
'Domine' visoke politike: Zbog Gucci Grace je izbio državni udar, 'kraljica botoksa' sprema se za tron, a Mirjana je vodila glavnu riječ u obitelji Sanader
Cropix / Profimedia

Daniel Radman
06.06.2019.17:00

"Jednom davno je Sinčić rekao: 'Vi znate da između žene i stranke ja moram birati obitelj'. Time je zapečatio sudbinu stranke", izjavio je danas Ivan Pernar o situaciji u Živom zidu.

Kao Yoko Ono

Vladimira Palfi – prikazana prema iskazima svojih dojučerašnjih stranačkih kolega, a potvrđuju to i memeovi na društvenim mrežama – na neki je način učinila stranki ono što je Yoko Ono učinila Beatlesima. Razlika, dakako, postoji. Ono nije bila član liverpulskog benda, dok je Palfi bitna karika Živog zida, supredsjednica, članica Glavnog odbora... No, efekt je isti: kako se zbog jedne raspao tandem LennonMcCartney, zbog druge su popucale spone na relaciji Sinčić-Pernar.

Palfi je u cijeloj priči prikazana kao svojevrsna siva eminencija, dominanta žena koja preko svojeg supruga ostvaruje političku moć. S obzirom na razvoj priče – i izvjesni raskol Živog zida - vjerojatno će joj se prišiti i etiketa 'fatalne'.

Srušili su Gucci Grace 

GettyImages

No, Ono je tek ona prva, brzinska asocijacija. I u svijetu politike imali smo primjere fatalnih žena koje su de facto vladale državom, a posljednji je onaj Grace Mugabe. Njezin suprug Robert, dugogodišnji diktator Zimbabvea, dobro je već zašao u svoje 90-e, a kako mu je senilnost sve više uzimala maha – znao je čak i zaspati na sjednicama – Grace, 40 godina mlađa, vukla je gotovo sve konce.

Imala je jedan nemali problem, nikako nije mogla steći popularnost u masama. Na nju su gledali kao dominantnu ženu koja preko supruga beskrupolozno grabi moć, a u stvaranju takvog imidža nije joj pomogla ni njezina sklonost shopingu radi čega je dobila nadimak 'Gucci Grace'. Iako je sve vodilo prema scenariju da će Grace izići iz sjene i preuzeti vlast, izvršen je državni udar koji joj je pomrsio račune. Barem one političke s obzirom da je zadržala pristojne financijske benefite koje je skupljala za vladavine.

Tko je kraljica botoksa?

Getty Images

Zanimljiva priča dolazi i iz Azerbajdžana. Prvu damu Mehriban Aliyevu njezin je suprug Ilham je imenovao preklani potpredsjednicom. "Gospodine predsjedniče, izražavam vam duboku zahvalnost za visoko povjerenje u mene. Vaša pomoć i vaša podrška stoje iza svakog uspjeha i svakog postignuća", izjavila je tom prigodom.

Inače, teško je procijeniti koliki je njezin utjecaj na supruga, no nema pogovora da se radi o energičnoj ženi koja se zna izboriti za sebe. Uostalom, ističe se i po svom 'zapadnjačkom' odijevanju koje bi u većini islamskih zemalja poput Azerbajdžana bilo skandalozno, a prema dokumentima koji su procurili u aferi WikiLeaks doznalo se i za njezinu ovisnost o plastičnim operacijama.

Ne žele svi pod reflektore

"Postoje brakovi u kojima imate dominantnu žene koja su glavne u kući, a muškarci im se na neki način prilagođavaju i zapravo su 'dobri suradnici' izrazio dominantnih supruga. Postoji i model partnerskih odnosa, a i treći, gdje muškarac izrazito dominira, a žena je apsolutno u sjeni. Kao i u privatnom životu, takve primjere možete naći u svijetu politike", reći će nam Smiljana Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti, pa potom i dočarati na primjeru dva modela funkcioniranja – onim 'pod reflektorima' i onim iz sjene.

"Žene u politici oduvijek su bile rijetkost, pogotovo što se više penjemo na razinu političkog odlučivanja. Kad su rađene analize, tko na kraju dospijeva do tih 'najviših vrhova', pokazala se da su to mahom žene tzv. 'šampionke ravnopravnosti', one koje posjeduju znanje, komunikacijske sposobnosti, koje znaju prezentirati teme za koje su se opredijelile... Ujedno to znači i pristanak da ste izloženi oku i procjeni javnosti 24 sata na dan. E, sad, očito postoje i žene koje imaju određeni potencijal, organizacijski i li nekakav drugi, ali se nisu možda voljne izložiti i više funkcioniraju iz sjene. To su ta dva različita modela komuniciranje i djelovanja."

Argentinka nadmašila muža

Profimedia

Spomenuli smo neke od aktualnih primjera, no da žena vuče političke konce preko supruga na vlasti nije produkt 21. stoljeća. Leinert-Novosel ističe da su takvi primjeri učestali, primjerice, u Indiji i Latinskoj Americi.

"Riječ je o ženama koje su bile aktivne dok je suprug bio na vlasti, a u slučaju njegove smrti ili da jednostavno odu, one bi preuzimale 'žezlo'. Sve su to bile jake žene, konstruktivne osobe u sjeni svojih muževa, koje su bile u miljeu, koje su poznavale svu 'tehnologiju moći' i u jednom trenutku izašle u prvi plan."

Cristina Kirchner najbolji je primjer toga. Njezin suprug Nestor odradio je jedan mandat kao predsjednik Argentine(2003.-07.), a potom ga je i nadmašila s obzirom da se ona zadržala dva mandata na vlasti. Doduše, suprug je s njom proveo samo prvi mandat, preminuo je od srčanog udara 2010. godine.

Nitko kao Evita

Profimedia

Inače, Kirchner se često pozivala na Evu Peron, slavnu argentinsku prvu damu, prema čijem su životu Andrew Lloyd Webber i Tim Rice napisali mjuzikl Evita (kasnije ekraniziran s Madonnom u glavnoj ulozi). Peron je bila možda i najbolji primjer vladarice iz sjene. Bila je prva dama Argentine od 1946. do 1952., a imala je i veliku ulogu pri samom usponu supruga na vlast.

Angažirala se u kampanji, da bi i poslije izborne pobjede udarala ritam peronističke politike; aktivirala se na humanitarnim projektima, a u politici se zalagala za veća prava žena i najnižih slojeva te neformalno, iz sjene, preuzela Ministarstvo zdravstva. Kako je stekla ogromnu popularnost u masama 1951. je objavila kandidaturu za potpredsjednicu zemlje, no zbog zdravstvenih razloga – a i neslaganja vojske, tada bitnog političkog faktora – odustala je.

Premijer kao kućna pomoćnica?

Goran Mehkek / CROPIX

No, što je s Hrvatskom, a ako šire gledamo i regijom? Nije da su se naše prve dame – a ni prvi gospodin Jakov – pokazale neku političku ambiciju, niti se može reći da su imale nekakav utjecaj na Tuđmana, Mesića, Josipovića... U tom nizu ipak se jedna žena istakla, a to je Mirjana Sanader.

Mediji nakon pada bivšeg premijera nisu ni najmanje štedjeli dinastiju Sanader, pa tako i suprugu. Pa su se onda krenuli pričati tračevi kako je ova profesorica arheologije na odsjeku Filozofskom fakultetu u Zagrebu vodila glavnu riječ kad bi se njih dvoje našli u zajedničkom društvu, dok je druga anegdota procurila iz Ministarstva vanjskih poslova – prethodnom radnom mjestu Sanadera – gdje su budućeg premijera nazivali 'kućnom pomoćnicom' jer je, kao uzoran suprug, vozio Mirjanu na posao, tržnicu, išao po djecu...

Sebija mijenja percepciju

Dnevni Avaz

Jedna bi žena ipak trebala promijeniti percepciju fatalnih žena iz sjene na Balkanu, preceiznije u BiH, a riječ je o Sebiji Izetbegović. Supruga predsjednika SDA-a Bakira ima očite političke ambicije, mnogi govore da je već sad jednako važan faktor kao suprug, a da se samo čeka formaliziranje. Očekivalo se da će ona biti kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva na posljednjim izborima, no scenarij se promijenio. "Ovo je samo dobar manevar, na idućim izborima Sebija će biti SDA-ov kandidat za člana predsjedništva. Prvo njezin suprug treba srediti stanje u stranki", otkrio nam je sarajevski politički analitičar.

Ivan Pernar

Ivan Vilibor Sinčić

Yoko Ono

Vladimira Palfi

Grace Mugabe

Eva Perón

Mehriban Aliyeva

Cristina Kirchner

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter