RASTE BROJ OBOLJELIH

Dom za odrasle osobe u Bjelovaru poharala epidemija, izdano upozorenje za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima


Matej Devčić
01.07.2019.20:00
Dom za odrasle osobe u Bjelovaru poharala epidemija, izdano upozorenje za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima
Profimedia/Ilustracija

sažeto

Bjelovarski dom za odrasle osobe poharala je epidemija svraba, a vodstvo i osoblje ustanove provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje bolesti


Matej Devčić
01.07.2019.20:00

U bjelovarskom domu za odrasle osobe u Ulici Frane Bulića pojavila se epidemija svraba, a to je za portal Bjelovar.live potvrđeno iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Prema riječima Sanje Smolčić, epidemiologinje pri Zavodu, epidemija je službeno utvrđena u petak 5. lipnja.

"Od ustanove za kolektivni smještaj zaprimila sam obavijest o pojavi oboljenja od svraba kod jednog korisnika. Odmah je učinjen inicijalni epidemiološki izvid uz promptni angažman i suradljivost vodstva i osoblja ustanove.

Na temelju prikupljenih podataka procijenila sam da se radi o epidemiji te sam o tome u petak obavijestila znanstvenu voditeljicu i ravnatelja ustanove. Taj isti dan epidemiološki tim te vodstvo i osoblje ustanove provodili su potrebne mjere", ustvrdila je dr. Smolčić te dodala kako Zavod posljednjih godina bilježi porast broja osoba oboljelih od svraba na području Bjelovarsko–bilogorske županije.

Osoba može biti zarazna i kada nema zankova bolesti

Je li se unatoč mjerama bolest proširila i na ostale korisnike te osoblje Doma još uvijek nije poznato, a dr. Smolčić ističe kako inkubacija kod osobe koja nikada prije nije imala svrab u prosjeku traje tri tjedna, a može potrajati čak i od šest do osam tjedana.

Profimedia/Ilustracija

"Osoba može biti zarazna i u tom periodu, dakle kad nema znakova bolesti. Ta činjenica uz nespecifičnost osipa olakšava svrabu epidemijsko pojavljivanje", upozorava epidemiologinja Smolčić.

Dodaje i kako se u ovom trenutku liječe svi koji su imali kontakt s korisnikom koji je zaražen svrabom. Zlatko Kraljić, ravnatelja Doma za odrasle osobe Bjelovar, nije želio komentirati aktualnu situaciju u Domu kazavši kako se "radi o internoj stvari".

Bolest se nerijetko javlja u objektima gdje obitava veći kolektiv

Inače, svrab je bolest koja se prenosi fizičkim kontaktom, a kako se uglavnom povezuje s lošim higijenskim uvjetima, dijagnoza se često taji. Znano je kako se velik dio slučajeva te kožne zarazne bolesti nerijetko javlja u objektima gdje obitava veći kolektiv poput domova umirovljenika, škola, vrtića, bolnica, zatvora i sl.

Na dodatne upite o zarazi, dr. Smolčić upućuje na članak koji je upravo zbog povećanja broja oboljelih od svraba, nedavno objavljen na internetskim stranica Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko–bilogorske županije. Članak možete pročitati ovdje.

Bjelovar

epidemija

svrab

dom za odrasle

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter