anketa: populizam ili potreba? ajde, bar nisu fontane

Dom za branitelje samce? Pokušava li Bandić novim prijedlogom zagrebačkog proračuna osigurati i svoju gradonačelničku fotelju?


Mia Peretić
20.11.2018.13:20
Dom za branitelje samce? Pokušava li Bandić novim prijedlogom zagrebačkog proračuna osigurati i svoju gradonačelničku fotelju?
CROPIX

sažeto

Proračun grada Zagreba za 2019. godinu ruši sve rekorde i iznosit će čak više od 10 milijardi kuna 


Mia Peretić
20.11.2018.13:20

Proračun grada Zagreba za 2019. godinu ruši sve rekorde i iznosit će čak više od 10 milijardi kuna što je u odnosu na ovogodišnji proračun povećanje od gotovo 800 milijuna kuna ili oko 2,3 posto. A kako to obično biva, postoje proračunski dobitnici i gubitnici. Ministar financija Zdravko Marić je prilikom dizajna proračuna znao reći da mu je cilj da svi budu jednako nezadovoljni, dok se Milan Bandić, u svjetlu nedavnih zbivanja u Gradskoj skupštini, nalazi u malo nezavidnijem položaju i cilj mu mora biti da neke skupine ipak malo više usreći.

Među dobitnicima i branitelji

Tako će iduće godine više novaca dobiti Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Prvi će budžet podebljati za 240 milijuna kuna, a potonji s 200 milijuna kuna više nego ove godine.

Gradski ured za gospodarstvo planira energetsku obnovu zgrada javne namjene, početak realizacije projekta Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, uređenje Zagrebačkog velesajma za projekt Zagreb - inovativni grad, a dio novca osigurat će se za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona i za projekt nacionalne bolnice u Blatu.

Posebno je zanimljivo što će među proračunskim dobitnicima ovoga puta biti i Gradski ured za branitelje. Osim što će mu se proračun povećati za dva milijuna kuna, predviđeno je i financiranje doma za branitelje samce.

Štedi se na demografiji, obrazovanju i kulturi

Zagreb očito nema problema s demografijom i obrazovanjem jer upravo će se na Gradskim uredima nadležnima za ove sektore štedjeti. Među gubitašima je i Gradski ured za kulturu koji će dobiti 29 milijuna manje nego ove godine.

Kad je riječ o kapitalnim ulaganjima u 2019. osigurano je 29 milijuna za žičaru Sljeme, 60 milijuna za Imunološki zavod, a za modernizaciju pothodnika 16 milijuna, prenosi Jutarnji list.

Klima se većina

Zastupnici su dobili prijedlog proračuna, amandmane mogu podnositi do 8. prosinca, a Milan Bandić će im gradski proračun za 2019. godinu predložiti na sjednici Gradske skupštine koja će se održati 13. prosinca. Proračun može proći jedino ako ga podrži 26 od 51 zastupnika, a upravo se s problemom dovoljnog broja ruku susreo zagrebački gradonačelnik.

Naime, nakon što je kao gosta u Zagreb doveo gradonačelnika Jagodine, Dragana Markovića Palmu, Bandić je na sebe navukao bijes društvene grupacije kojoj se nikako ne treba zamjeriti. Brojne su braniteljske udruge jasno iskazale svoje gnušanje činjenicom da je u hrvatskoj metropoli kao uvaženi gost bio bivši suradnik i prijatelj ratnog zločinca Arkana. Među uvrijeđenima su se našli i zastupnici Nezavisni za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, koji su Bandiću odlučili uskratiti svoju potporu. 

Bandić je, uvidjevši nevjerojatno blesavu grešku, brže - bolje krenuo u sanaciju štete i krenuo se razbacivati isprikama. Prvo usmeno, no onda i plaćenim oglasom u novinama. No, to i dalje nije bilo dovoljno za Esih i Hasanbegovića koji smatraju da bi se Bandić trebao ispričati svima, a ne samo, kako je naveo, istinskim braniteljima. I tako se našao u situaciji da mu je većina potrebna za izglasavanje proračuna, a time i zadržavanja gradonačelničke fotelje, postala upitna.

A da je najbolji način da se Bandića "sruši" varijanta da se proračun ne uspije izglasati, smatra i oporba u skupštini koju čini Klub zastupnika lijevog bloka, a koja ovo vrijeme također koristi za zbijanje redova, a tek će 13. prosinca biti jasno je li Bandić ovim prijedlogom proračuna uspio udobrovoljiti nezadovoljnike i nadoknaditi političku štetu.

Milan Bandić

gradska skupština

propračun

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter