Stručnjaci za sigurnost na hitnom sastanku

Svijet je na rubu apokalipse crnog labuda, opake ptičurine ne nadlijeću samo Hrvatsku i premijera Plenkovića, već prijete stabilnosti čitavog planeta


Mia Mitrović
08.10.2019.15:00
Svijet je na rubu apokalipse crnog labuda, opake ptičurine ne nadlijeću samo Hrvatsku i premijera Plenkovića, već prijete stabilnosti čitavog planeta
iStock

sažeto

Vodeći svjetski stručnjaci za crnog labuda okupljaju se ovih dana na velikom panelu kako bi razgovarali o svjetskoj sigurnosti. Nisu pozvali Kopala


Mia Mitrović
08.10.2019.15:00

Godina u kojoj se nalazimo prema kineskom horoskopu godina je zemljane svinje. U Hrvatskoj bi se pak 2019. mogla prozvati godinom crnog labuda jer su brojni nepredvidljivi vanjski faktori poljuljali inače poslovično stabilnu situaciju u Hrvatskoj što je u legendarnom medijskom istupu izvalio premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal komentirajući HDZ-ov slab rezultat na EU izborima.

Nepredviđene prijetnje 

Izgleda da su crni labudovi nekako pobjegli iz kaveza hrvatske politike i sada slobodno nadlijeću svjetska tržišta nafte, Iran, Hong Kong i Saudijsku Arabiju najavljujući skori dolazak apokalipse.

Fenomen 'crnog labuda' ovih je dana važna tema na Svjetskom kongresu informatičkih tehnologija koji se upravo odvija u Armeniji, a okupio je vodeće svjetske IT-evce, znanstvenike i stručnjake za sigurnost. Čudi nas da na summit nije pozvan naš Kopal koji je prijetnju mitske crne ptičurine uočio prvi i nad hrvatskim političkim nebom.

Ilustracija/ Foto: Denis Jerkovic / Goran Mehkek ( Cropix

Šalu na stranu, pitanje otpornosti svjetskih sustava sigurnosti na nepredviđene prijetnje jedno je od vodećih pitanja današnjice, a odgovori za sad nisu zadovoljavajući. Planiralo se do sad odviše kratkoročno pa sustava zaštite protiv primjerice 'savršene oluje' izazvane klimatskim promjenama ili kolapsa svjetskih tržišta nafte još uvijek nema što smo mogli vidjeti ove godine na primjeru požara na Arktiku i u Amazoni ili nakon napada na naftna polja Saudijske Arabije.

Labuđi pjev

Od crnog labuda nisu sigurni zasad ni svjetski internetski sustavi i sustavi umjetne inteligencije kojima je potreban sigurnosni update jer se trenutno njihova funkcionalnost u situaciji velike krize uzima zdravo za gotovo.

Jedan od posebnih gostiju na sastanku o crnom labudu je i Richard A. Clarke, bivši američki stručnjak za nacionalnu sigurnost u administraciji trojice američkih predsjednika, Ronalda Reagana, Billa Clintona i Georgea Busha. Clarke se u svojoj karijeri borio protiv ultimativnog crnog labuda, terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. pa u tom području ima velikog iskustva.

Reuters

Zanimljivo, crne ptičurine klete neki dan je spominjao i ruski ministar energetike Aleksandar Novak. Na sastanku u Moskvi na kojem se raspravljalo o cijenama nafte vrlo otvoreno je kazao da su tržišta nafte 'okružena crnim labudovima koji ih mogu ozbiljno ugroziti' i da je 'situcaija ozbiljna'.

Crno nam se izgleda piše i to doslovno, a jedino što po tom pitanju možemo čuti u Hrvatskoj je labuđi pjev naših političara.

hong kong

crni labud

tržište nafte

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter