Nije sve bilo tako bajno

Dokumenti koji dokazuju da je Todorić početkom godine tražio pomoć u Vladi, i njegovo negiranje istih


Valerija Bebek
27.09.2017.21:55
Dokumenti koji dokazuju da je Todorić početkom godine tražio pomoć u Vladi, i njegovo negiranje istih
Cropix

sažeto

Iz prezentacije jasno je kako je Todorić priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača i da traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna


Valerija Bebek
27.09.2017.21:55

Jutarnji list objavio je dokumente koji pokazuju kako Agrokor početkom godine nije stajao "bolje nego ikad", kako je napisao Ivica Todorić u svom blogu tvrdeći da na sastanku u Banskim dvorima nje tražio pomoć Vlade. Jutarnji je objavio prezentaciju Ivice Todorića na kojoj je na sastanku u Vladi početkom godine priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača te traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna.

Iz te prezentacije jasno je kako je Todorić priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača i da traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna. Todorić je tražio ili izravnu novčanu pomoć od Vlade putem kredita ili da mu Vlada pomogne u traženju kredita kod banaka, možda i putem garancije.

Dokument koji je Todorić prezentirao predstavnicima Vlade na sastanku 26. veljače ima sedam strana, a već na drugoj stranici prezentacije pod nazivom "Strateški plan Agrokor Grupe" u šest koraka, navodi se kako je prvi korak prikupljanje sredstava za tekuću likvidnost. U tom dijelu se tvrdi kako je Agrokor prikupio 800 milijuna kuna, a nedostaje mu još 800 milijuna kuna za tekuću likvidnost i 1,5 milijardi kuna za reguliranje obveza prema dobavljačima, piše Jutarnji.

U drugom koraku je trebala uslijediti prodaja jedne od ključnih kompanija iz poslovne grupe Hrana, u kojoj su bile tvrtke kao što su Jamnica, Ledo i Zvijezda, ali i PIK Belje, PIK Vrbovec i druge kompanije iz te grupe. Treći korak je prodaja netemeljne imovine koncerna kojom se namjeravalo zaraditi oko 1,2 do dvije milijarde kuna u cilju smanjivanja financijskog duga. Četvrti korak bio bi dogovor sa postojećim i novim kreditorima oko refinanciranja kako bi se produžila ročnost i smanjili troškovi financiranja.

U Todorićevoj prezentaciji u Vladi ključna je treća stranica pod nazivom "Prijedlog podrške u realizaciji plana", koji ima tri točke, a u kojima Todorić u stvari priznaje da nije u mogućnosti sam skupiti tih 2,3 milijarde kuna za smanjenje duga prema dobavljačima i traži pomoć, odnosno "podršku" Vlade.

Todorić: Ti dokumenti su falsifikat

Ivica Todorić na svome blogu reagirao je na članak. U srijedu navečer objavio je kako su ti dokumenti falsifikat i najavio je još jednu kaznenu prijavu.

"Jutarnji list objavio je malo prije neke dokumente koji navodno pokazuju da sam nešto 'tražio' od Vlade. Ti dokumenti su falsifikat. To nije niti prvi niti jedini falsifikat s kojim sam se susreo, dva su već u mojem posjedu i bili su, navodno u moje ime, 'upućeni' prema Vladi RH i premijeru Plenkoviću, što je nije točno", naveo je Todorić.

Dodaje kako je ranije danas "dao nalog svojim odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković da podnesu DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja radi tih falsifikata. Sada ćemo kaznenoj prijavi dodati i ovaj treći. Očekujem brzu istragu i gotovo sam siguran da će DORH moći utvrditi.

Agrokor

Ivica Todorić

Vlada RH

dokumenti

Jutarnji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter