BAVI SE NEOBIČNOM VRSTOM LOVA

Dok znanstvenici upozoravaju na opasnost zbog otapanja ledenjaka, ovaj čovjek zbog toga trlja ruke i zarađuje bogatstvo


100posto
16.08.2019.12:00
Dok znanstvenici upozoravaju na opasnost zbog otapanja ledenjaka, ovaj čovjek zbog toga trlja ruke i zarađuje bogatstvo
Profimedia

sažeto

60-godišnji kanadski ribar i kapetan broda "Green waters" zarađuje na santama leda odlomljenih s grenlandskih glečera


100posto
16.08.2019.12:00

Edward Kean, 60-godišnji kanadski ribar i kapetan broda "Green waters", traga za santama leda odlomljenih s grenlandskih glečera te lokalnim kompanijama prodaje vodu koju dobije topljenjem ledenih gromada. Tvrdi kako je u ovom poslu vrijeme novac jer se sante leda vrlo brzo tope.

Kean je opisao kako izgleda posao kojim se bavi. Kazao je kako članovi njegove posade motornim čamcem kruže oko sante leda tražeći komade koje bi mogli odlomiti. Opremljeni motkom i mrežom kupe dragocjene dijelove, svaki težak tonu ili dvije, i privežu ga na kuku dizalice smještene na ribarskom brodu.

Njegovu vodu prodaju kao "najčistiju vodu" koja se može dobiti za novac

Kean zatim podiže komade iznad palube i spušta ih u kontejner od tisuću litara u kojima se led otapa. Posada u punoj sezoni, od svibnja do srpnja, prikupi oko 800 tisuća litara vode koju prodaju lokalnim tvrtkama za dolar po litri.

Tvrtke tu vodu na tržištu prodaju kao "najčistiju vodu" koja se može dobiti za novac, a jedan od njegovih kupaca je i tvrtka koja prodaje vodu u staklenim flašicama po cijeni od 10 dolara.

Posao cvjeta zbog globalnog zatopljenja

Kean kaže kako cilja na bogatu klijentelu, a nada se kako će se njegov posao proširiti i na inozemno tržište, a njegov posao cvjeta i zbog globalnog zatopljenja. "To je težak fizički posao. Nadam se da ću u njemu izdržati još koju godinu, ali vrijeme i meni curi", kazao je Kean.

Njegov kupac je i popularna vinarija "Auk Island Winery", smještena u turističkom selu Twillingate. "Njegovom vodom se koristimo jer je najčistija i najbistrija na planeti te pruža iskonski ukus s čim god da je kombinirate", kazala je zaposlenica vinarije Elizabeth Glison.

voda

prodaja

ribar

sante leda

Edward Kean

newsletter

Prijavite se na Newsletter