Država Božja

Dok žene žele pravo na pobačaj, primalje se bore za pravo na priziv savjesti što je prilično licemjerno


100posto
25.03.2019.09:50
Dok žene žele pravo na pobačaj, primalje se bore za pravo na priziv savjesti što je prilično licemjerno
iStock (ilustracija)

sažeto

Priziv savjesti nema što tražiti u znanstvenoj disciplini kao što je medicina 


100posto
25.03.2019.09:50

Kako stvari sada stoje, žene će uskoro ostati bez prava na pobačaj, a ako se za njega odluče, neće dobiti kvalitetnu medicinsku skrb. Nakon liječnika, sada i primalje traže zakonski određeno pravo na priziv savjesti. Od 1700 primalja koliko ih je ukupno u Hrvatskoj, njih 13,5 pozvalo se na priziv savjesti, ali njih čak 51% izjavilo je kako bi koristile to zakonsko pravo kada to ne bi imalo negativnih posljedica na njihov radni odnos.

Pobačaj na živo

Iako priziv savjesti nema što tražiti u medicini 21. stoljeća u našoj državi Božjoj očito je u trendu. Prije nekoliko mjeseci šokirala nas je farmaceutkinja koja je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati kontracepcijske pilule, a nedavno je Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja ispričala Večernjaku bizaran slučaj iz dubrovačke bolnice. Tamo su svi anesteziolozi uložili priziv savjesti pa je ginekolog morao pobačaj napraviti na živo.

iStock (ilustracija)

Ako priziv savjesti zaživi i među primaljama, ovakvi scenariji postat će svakodnevica. U Rijeci je tako jedna primalja zbog priziva savjesti odbila sudjelovati u edukaciji o kontracepciji, a druge primalje iz priziva savjesti odbijaju sudjelovati u postupcima uzimanja matičnih stanica. Mi se pak pitamo što osobe s takvim zatucanim stavovima uopće traže u medicini.

Zanimljivo, Hina prenosi da se primalje u rodilištima pozivaju na priziv savjesti u prosjeku tek nakon 10-20 godina radnog staža, a do tada im je savjest mirna što je poprilično licemjerna praksa.

pobačaj

priziv savjesti

primalje

newsletter

Prijavite se na Newsletter