Da ne bude samo nama neugodno

Dok se kod nas raspreda oko Bleiburga, u BiH se okupili četnici kako bi se sjetili 'Čiča Draže'


Daniel Radman
10.03.2019.13:00
Dok se kod nas raspreda oko Bleiburga, u BiH se okupili četnici kako bi se sjetili 'Čiča Draže'
Getty Images

sažeto

Prema prvim izvještajima okupilo se tek oko 200-njak štovatelja četničkog naslijeđa


Daniel Radman
10.03.2019.13:00

I dok se u Hrvatskoj nakon austrijskog 'ne' ustaškim simbolima, a potom i održavanju mise zadušnice na Blajburškom polju sve glasnije javljaju i oni kojim je stalo do povijesnog revizionizma i aboliranja ustaškom režima, u Bosni i Hercegovini došlo je do skandala nakon kojeg bi mogli zaključiti to da se uz takve susjede ne moramo samo mi crveniti od neugode.

U Višegradu, koji formalna spada u 'Dodikov entitet', dakle Republiku Srpsku, okupili su se poklonici Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog generala i osuđenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Povod im je bila godišnjica hapšenja omiljenog im povijesnog lika, a iza organiziranja skupa – biti će to cjelodnevni 'dernek' – stoji Ravnogorski pokret iz Višegrada. Srećom, prema prvim izvještajima okupilo se tek oko 200-njak štovatelja četničkog naslijeđa, a BH-javnost posebno uznemiruje činjenica da se dobar dio njih obukao u odore paravojnih formacija koje su i 90-ih činile zločine na ovom području.

Predsjednik udruge koja organizira skup, izvjesni Dušan Sladojević, naravno, ima posve drugačiji pogled. Čak je izjavio da je Mihalović – ili, kako ga on naziva – Čiča Draža – život 'posvetio razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora'.

četnici

skup

Višegrad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter