Na kosovu se nešto kuha

Dok kosovski predsjednik s Vučićem pregovara o razgraničenju, kosovski premijer to jasno odbija. 'On za to nema ustavne ovlasti, a ja sam prestar da ratujem'


Robin Mikulić
06.09.2018.10:50
Dok kosovski predsjednik s Vučićem pregovara o razgraničenju, kosovski premijer to jasno odbija. 'On za to nema ustavne ovlasti, a ja sam prestar da ratujem'
Reuters

sažeto

Svjestan sam težine svojih riječi. Ovo su riječi nekog tko je premijer države. Kada god govorimo o granicama, o njihovom promjenama, onda morate imati na umu da to znači i da će ih neka vojska morati osiguravati


Robin Mikulić
06.09.2018.10:50

I dok Aleksandar Vučić ovih dana ne prestaje trubiti o prekrajanju granica između Srbije i Kosova, razgraničenju ili trampi teritorija kojim bi se postigla veća nacionala homogenost, svijet je po tom pitanju prilično polariziran. Amerikanci pod Trumpovom administracijom vuku na jednu stranu, Angela Merkel decidirano na drugu.

Ona, naime, za razliku od američkog predsjednika, a jednako kao i naš premijer Plenković, kaže kako nove podjele na Balkanu ne dolaze u obzir jer je situacija i ovako već dosta nestabilna, a razvoj događaja kakav zagovara Vučić potegnuo bi za sobom samo nove nemire, prvenstveno u susjednoj nam BiH gdje Dodik već otvoreno najavljuje anšlus Republike Srpske Srbiji.

Prestar sam da ratujem

Kancleričinog je mišljenja i kosovski premijer Ramush Haradinaj. „Svako prekrajanje granica, svaka trgovina teritorijima, poziv je na rat“, upozorio je. „Možda sam star da opet ratujem. Svjestan sam težine svojih riječi. Ovo ne govori neki čovjek tamo. Ne govori ni predsjednik općine. Ovo su riječi nekog tko je premijer države. Kada god govorimo o granicama, o njihovom promjenama, onda morate imati na umu da to znači i da će ih neka vojska morati osiguravati“, dodao je Haradinaj.

Na pitanje novinara zašto onda predsjednik Kosova upravo o takvom rješenju pregovara sa svojim sprskim kolegom imao je kratak, ali vrlo jasan dogovor.“ Predsjednik Kosova predstavlja zemlju, teritoriji i granice nisu u nadležnosti predsjednika. To je dio suvereniteta i integriteta Kosova i to je ustavna kategorija. Kod nas se Ustav poštuje.“ On inače na pregovore nije poslao nikoga iz svog tima čime ova izjava dobiva još veću težinu budući da je jasno poručio, da čak i ako se nešto između Prištine i Beograda dogovori, ta odluka ne bi imala legitimitet.

On pak, sa svoje strane, razgraničenje bilo kakve vrste ne vidi niti najmanje mogućim. „To je veoma pogrešan pravac da se priča o tome. Već smo prošli kroz tragedije devedesetih. Imamo ove granice i možda i nismo svi zadovoljni tim granicama, ali ako ni ovo ne poštujemo, što će biti onda", zaključuje mudro Haradinaj.

Kosovo

rat

Ramush Haradinaj

razgraničenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter