Aveti 90-ih lete u nebo

Dok je Momir govorio o ustašama koje marširaju, Crnogorci su prosvjedovali protiv napada uz povik 's Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče'


Mia Mitrović
01.07.2019.12:05
Dok je Momir govorio o ustašama koje marširaju, Crnogorci su prosvjedovali protiv napada uz povik 's Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče'
youtube screenshot

sažeto

Bračnom paru Milošević na onom se svijetu u nedjelju pridružio i njihov vjerni intimus Momir Bulatović, čovjek koji je ostavio krvav trag u ratnim zbivanjima nakon raspada Jugoslavije 


Mia Mitrović
01.07.2019.12:05

Ni tri mjeseca nije prošlo otkako je preminula Mira Marković i pridružila se svom mužu Slobi Miloševiću u hladnoj grobnici u Požarevcu. U nedjelju 30. lipnja zloglasnom bračnom paru čija je politika prouzrokovala krvavi raspad Jugoslavije na onom se svijetu pridružio i njihov doživotni intimus, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović.

Samo tri mjeseca ranije ovaj vitalan 63-godišnjak održao je dirljiv govor na pogrebu Mire Marković naglasivši kako je pokojnica 'simbol velike žrtve'.

Vučić za njim plače

Do svog posljednjeg daha Bulatović je ostao vjeran Miloševićima, a svoje mišljenje o njima nikada nije promijenio.

„Miloševiće sam upoznao bolje kada nisu bili na vlasti nego kad su bili i onda sam uvjeren - do točke da bih položio i svoj život - da oni nisu naredili ubojstvo nijedne osobe. Možda sam ja naivan, ali sve što znam iz dugih razgovora je da su oni bili jedna normalna porodica. Milošević je bio državnik, 13 godina ima kako on nije više među živima, a u politici ga ima više nego Koštunice, Tadića i Tome Nikolića zajedno. Kod Aleksandra Vučića prepoznajem elemente vođenja državne politike“, kazao je u jednom intervjuu pohvalivši aktualnog srpskog predsjednika da ide Slobinim putem.

Osjećaji divljenja očito su obostrani jer se srpski predsjednik od svog nekadašnjeg kolege oprostio dirljivim riječima.

„Radili smo u nekom vremenu i zajedno. Žao mi je što nisam imao vremena i mogućnosti više od njega naučiti, jer čini mi se da se od njega moglo mnogo toga, ili više od onoga koliko sam ja bio u prilici, i naučiti, i prenositi nekim mlađima“, kazao je o Bulatoviću između ostaloga Vučić.

U penziji pekao rakiju 

Prema neslužbenim informacijama Bulatović je umro od srčanog udara u selu Raći nedaleko od Podgorice gdje se povukao u (ne)zasluženu mirovinu. U jednom od svojih posljednjih intervjua otkrio je kako uživa u mirovini te kao svaki pravi Crnogorac peče svoju rakiju kojom se jako ponosio. Kazao je i da ga svuda lijepo dočekuju i da je najveći stupanj slobode – kada sjednete na bicikl i ne bojite se ničega.

Milos Peric/CROPIX

No je li to baš tako? Bulatović je svakako uživao svojevrstan ugled u krugovima bivših Slobinih suradnika u Srbiji, no u Crnoj Gori ga pamte kao Miloševićeva potrčka koji je zaslužan za najveću crnogorsku sramotu u modernoj povijesti, a to je raketiranje Dubrovnika.

Ranih 90-ih crnogorske je Srbe na rat huškao sramotnim izjavama poput one da 30 000 ustaša ide prema Crnoj Gori' kako bi zauzeli Boku Kotorsku. Kasnije se branio da je imao krive informacije vojnog vrha te da je to bio jedini način da zaustavi sukob u Crnoj Gori.

Četnici, Momirovi plaćenici 

Istovremeno s njegovim ratnim huškanjem i sramotnim granatiranjem Dubrovnika pri čemu su poginula 92 civila, u Crnoj Gori traju i masovni prosvjedi onih koji su se tome žestoko protivili.

Prve masovne prosvjede zbog napada na Dubrovnik organizirao je oporbeni Liberalni savez Crne Gore (LSCG), a na njima se okupilo više od 10 000 ljudi koji su izrazili žaljenje zbog napada i zatražili oprost.

„Nad Dubrovnikom sve četnici, Momirovi plaćenici. Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče“, čulo se s prosvjeda i u Cetinju '92., s kojih su studenti Miloševiću poručili 'nije ti Crna Gora prćija niti može biti zakrpa na prljavoj haljini tvoje politike'.

Do sloma Bulatovićeve vlasti došlo je 1997. kada je njegova tadašnja desna ruka- današnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović okrenuo leđa Miloševićevoj velikosrpskoj politici. Bulatović je izgubio vlast i pobjegao u Beograd gdje je imenovan premijerom SR Jugoslavije, a na toj će funkciji ostati do 2000. i sloma Miloševićevog režima.

Stanka duga 29 godina 

Bulatović će u povijest ući i kao predsjedavatelj 14. izvanrednog kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Kongres je najprije napustilo slovensko, a potom hrvatsko, bosansko i makedonsko izaslanstvo. Bulatović je nakon toga u 22.45 odredio stanku od 15 minuta, no do nastavka nikada nije došlo pa se 22. siječnja 1990. uzima kao datum početka kraja Jugoslavije.

Na televiziji se mladi i prespektivni crnogorski komunista nakon kongresa pohvalio kako mu je drago što su ga roditelji vidjeli u akciji 'onako pametnog i mladog'. 

Bulatovićev nasljednik Milo Đukanović svoju je politiku okrenuo za 180 stupnjeva te je bio prvi državnik koji se već 2000. ispričao zbog zločina u Dubrovniku.

“U svoje ime i u ime građana Crne Gore želim da uputim iskreno žaljenje svim građanima Republike Hrvatske, posebno Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima”, rekao je 2000. u Cavtatu (a sličnu ispriku već godinama uzalud čekamo od aktualnog srpskog predsjednika).

Danas, gotovo 30 godina kasnije od svih susjednih zemalja bivše Jugoslavije, Hrvatska ima najbolje odnose upravo s Crnom Gorom koji se odvijaju bez većih incidenata, sporova i zaoštravanja. Bilateralni odnosi i suradnja na visokoj su razini, a Hrvatska Crnu Goru aktivno podupire u euro-atlantskim integracijama.

Crna Gora

Slobodan Milošević

Mira Marković

Momir Bulatović

smrt Jugoslavije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter