Uoči pravoslavnog velikog petka

Dodik ide u posjet Papi, najavljuje da će razgovarati o ustaškim zločinima i Stepincu, javnost u RS se nada da će spomenuti i negiranje Srebrenice


Mia Mitrović
23.04.2019.09:50
Dodik ide u posjet Papi, najavljuje da će razgovarati o ustaškim zločinima i Stepincu, javnost u RS se nada da će spomenuti i negiranje Srebrenice
CROPIX

sažeto

Ustaški zločini za Srbe su zlatnim argument za kojim posežu uvijek kada žele oblatiti svoje zapadne susjede,a pri tome ne uzimaju u obzir važne činjence


Mia Mitrović
23.04.2019.09:50

Ekskluzivno! Dodik putuje u Vatikan i razgovarat će s papom Franjom o Stepincu koji je blagoslovio stradanje Srba, njih 500.000 u logoru Jasenovcu, vrišti danas naslovnica Kurira. Kuriozitetni sastanak Predsjedavajućeg predsjedništva i poglavara katoličke crkve održat će se u Vatikanu na pravoslavni veliki petak, a teme razgovora bit će šarolike.

Po dobrom starom srpskom običaju Dodik preuveličava brojku ubijenih u Jasenovcu. Prema rezultatima do kojih su došli relevantni istraživači prava je brojka oko 100.000 što je također puno, ali ipak pet puta manje nego što Dodik kaže.

Optužuje Hrvate, a negira genocid u RS

I tvrdnja da je 'Stepinac blagoslovio Jasenovac' također ne stoji. U imenovanju Stepinaca svecem katoličke crkve ima dosta toga sporno, no pretjerano je reći da je blagoslivljao Jasenovac, a zahvaljujući njegovom radu mnogi nevini, osobito djeca, spašeni su od ustaškog terora.

Ustaški zločini za Srbe su zlatn  argument za kojim posežu uvijek kada žele oblatiti svoje zapadne susjede, zaboravljajući pri tome činjenicu da ustaški režim nije imao većinsku podršku hrvatskog naroda niti je demokratski izabran, a antifašistički odredi koji su se borili protiv ustaša nastali su samo dva mjeseca nakon proglašenja takozvane NDH. Zaboravljaju i činjenicu da je od svih republika Bivše, Hrvatska s Dalmacijom dala najviše partizana.

Arhiva/Cropix

I dok lopticu problema i zločina Dodik nastoji prebaciti u hrvatsko dvorište, nekoliko bošnjačkih udruga koje okupljaju žrtve rata iz BiH poslale su posebno pismo papi Franji u kojemu su upozorile na njegovo "sramotno ponašanje" odnosno nijekanje genocida i ratnih zločina počinjenih devedesetih.

Apostolskom nunciju u BiH monsinjoru Luigiju Pezzutu proslijedili su pismo za papu Franju sa željom da ga upoznaju s onim što Dodik radi i govori i kako se odnosi prema zločinima iz proteklog rata.

Nadamo se da papa zna s kim ima posla

„Papa Ivan Pavao II je još 1994. godine u vrijeme agresije želio doći u Sarajevo, no, iz sigurnosnih razloga, taj se posjet nije ostvario. Tri godine kasnije, papa Ivan Pavao II je posjetio BiH i iskazao jasnu solidarnost prema žrtvama, jednako kao što je i papa Franjo pokazao suosjećanje prema ugroženim žrtvama širom svijeta. Stoga se nadamo da će utjecati i na predsjedatelja Predsjedništva BiH kako bi prestao sa svojim sramotnim ponašanjem“, navode potpisnici pisma, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. 

Reuters

S druge strane, katolici su u RS-u građani drugog reda (slično kao i muslimani) na što često upozorava banjalučki biskup Franjo Komarica. U njegovoj biskupiji prije rata je kaže, bilo 96.000 vjernika. Danas ih je jedva 30.000.

Dodao je u izjavi i da ima još gotovo 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrate na područje ove biskupije, ali nitko im ne želi pomoći. Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

Na njegove tvrdnje Dodik odmahuje rukom nazivajući ih podvalama i izmišljotinama. Izgleda da predsjedavajući Predsjedništva svijet promatra kroz nekakve čudne ružičaste naočale, a na svaku kritiku odgovara poznatim balkanskim argumentom 'čiji su zločini bili gori' kojemu nije mjesto u 21. stoljeću. Toplo se nadamo da papa Franjo zna s kim ima posla.

papa Franjo

Milorad Dodik

Jasenovac

Alojzije Stepinac

Veliki petak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter