Definitivno potvrdio da još uvijek nisu 'IN'

'Dobri ste vi, ali...' Macron srušio nadu Srbiji da će tako skoro ući u EU, razlog se čini dosta nedefiniran


100posto
16.07.2019.11:35
'Dobri ste vi, ali...' Macron srušio nadu Srbiji da će tako skoro ući u EU, razlog se čini dosta nedefiniran
REUTERS/Djordje Kojadinovic

sažeto

Frencuski predsjednik u dvodnevnom je posjeti Srbiji te se dotakao jedne od najvažnijih tema za naše susjede


100posto
16.07.2019.11:35

Nema definitivnog datuma za proširenje EU. Ovo je proces. Kada stvari budu spremne onda ćemo to moći i da kažemo. Ne bi bilo dobro da Srbija previše brzo uđe u EU, riječi su francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je jučer započeo dvodnevni posjet republici Srbiji.

U zračnoj luci Nikola Tesla dočekao ga je Aleksandar Vučić odakle su njih dvojica nastavili s nizom protokolarnih i memorijalnih obilježja. Nakon dugog razgovora, koji je trajao više od sat vremena Macron i vučić obratili su se medijima, gdje je francuski predsjednik izrekao ovaj definitivni stav o proširenju Europske unije.

Macron je izjavio kako je jako sretan što je došao u Beograd, istaknuo je da je prošlo 18 godina otkako je neki francuski predsjednik u glavnom gradu Srbije, što je kako je kazao jako dug period. Dva predsjednika govorila su i o velikim ekonomskim i vojnim suradnjama od izgradnje metroa u Beogradu, koncesije zračne luke do nabavke vojnih projektila, ali i kosovskog pitanja.

Srbija je dio Europe

"Pored bilateralnog odnosa, Srbija je velika europska nacija. Ja to kažem vrlo glasno u trenutku kada neki imaju utisak da ova regija u narednih 10 godina treba biti mjesto gdje će se preplitati utjecaji ovih ili onih. Činjenica da je Srbija u Europi, i odgovornost Europe prema Srbiji postoji", kazao je Macron.

 
 
 
View this post on Instagram

Uz intoniranje pesme "Tamo daleko" francuski i srpski predsednik položili su vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 15, 2019 at 10:37am PDT

Rekao je da EU ima svoje zahtjeve, da je bilo riječi o vladavini prava i ekonomskim reformama, te je istaknuo da po njegovom mišljenju EU ne funkcionira dobro ovako kako je to slučaj danas.

"I vi i mi moramo djelovati i raditi. Ja ću uvijek biti za to ovdje pored vas. Paralelno s reformama koje Srbija treba provesti, EU treba da se reformira", kazao je Macron. Oko kosovskog pitanja dva se predsjednika nisu složila i to su rekli novinarima.

Srbija

Francuska

Aleksandar Vučić

Europska Unija

Emmanuel Macron

newsletter

Prijavite se na Newsletter