ANKETA: glasujte za novi besmisleni projekt

Dobar posao u Zagrebu: Zašto Bandić radi konje od nas? Iz istog razloga zašto si pas liže jaja


Mia Peretić
20.06.2018.18:00
Dobar posao u Zagrebu: Zašto Bandić radi konje od nas? Iz istog razloga zašto si pas liže jaja
Facebook/Milan Bandić

sažeto

Bandić seli golemi križ s Hipodroma, to ćete platiti najmanje 600.000 kuna bez PDV-a


Mia Peretić
20.06.2018.18:00

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preselit će ogromni, čelični, 17 metara visok križ s Hipodroma na vidljiviju lokaciju na savskom nasipu kod Mosta slobode. Neće ga, u novozavjetnoj maniri, iako bi na to sigurno bio spreman, premještati sam.

Bandićev Šimun Cirenac bit će tvrtka Zagorjegradnja d.o.o. iz Kraljevca na Sutli, koja je odabrana u postupku otvorene javne nabave još prošlog ljeta, a njihove usluge će Zagrepčance koštati preko 600.000 kuna (bez PDV-a).

Križ se seli po zamolbi Zagrebačke nadbiskupije, jer, inicijalno postavljen za posjeta pape Ratzingera, sve zainteresirane stranke smatraju da ga treba staviti na prikladnije mjesto. 

Goran Mehkek / CROPIX

I ova bi vijest vjerojatno, u nekoj normalnijoj zemlji, odgovorne aktere natjerala da ponude barem kakva-takva suvisla objašnjenja zašto najednom iz gradske kase u vjetar nestaje toliki novac, a da živimo u normalnijoj zemlji, do ovog i sličnih projekata ne bi ni došlo. 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Kad objašnjavamo fenomen Milana Bandića, koji nas je s godinama naviknuo na, biblijski rečeno, čuda, to jest, nevjerojatne događaje, možda je najbolje poslužiti se jednom starom narodskom, kako bi, u konačnici, svaki pošteni populist shvatio.

Stara narodska glasi: Zašto si pas liže jaja? Zato što može. 

I ovo je savršeno primjenjivo na apsolutno sva čuda koja nam je Milan Bandić u svojoj vladavini Zagrebom dosad izveo. Jer, kad sva ta čuda saberete na hrpu, od 30 tisuća zastava (od kojih su neke, krivo sašivene, nalikovale zastavi SFRJ), do montažnih WC-a za 1,5 milijuna kuna, nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stanicama, pretvaranju Mesničke u poletno-sletnu stazu, devastacije Meštrovićevog paviljona, žongliranje s cijenama voznih karata i parkinga, nebrigu za odlaganje smeća, ne postoji drugo objašnjenje zašto su sva ta čuda moguća, osim što su čuda, pa po prirodi na njih nema objašnjenja osim tog narodskog: Zato što može.

Goran Mehkek / CROPIX

Dakle, da vidimo jesmo li shvatili.

Zašto Milan Bandić, po narudžbi Zagrebačke nadbiskupije, plaća seljenje 17 metarskog križa za više od 600 000 kuna?

Zato što može.

Zašto je Milan Bandić platio 1,5 milijuna kuna za gradnju dva montažna zahoda na tramvajskom okretištu Dubec, a pri tome mu je najveći problem bio da njegove prijateljice, kumice iz Čučerja, moraju završiti informatički tečaj da bi ušle u taj WC jer na engleskom piše "push"?

Zato što može.

Zašto je Milan Bandić 600 nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu platio 58 milijuna kuna, a procjene su da je trebalo biti barem 20 milijuna kuna jeftinije?

Zato što može.

Zašto Bandić 62, ups pardon on tvrdi 25 puta ode u Rim, a da nikome nije dužan objasniti prirodu tog putovanja?

Zato što može.

Zašto je Milan Bandić postavio zastave ispred sjedišta TV kuća i zato izdvojio 371 tisuću kuna i na to rekao "Premalo to košta da vi gledate hrvatske bandijere ispred svojih televizija. A vi ste toliko sretni da to gledate"?

Zato što može.

A zašto može?

E to je onaj zeznuti dio. Ovo je pitanje za vas.

Facebook/Milan Bandić

Za kraj smo pripremili kratku anketu u kojoj nas zanima što bi Milan Bandić još mogao napraviti da nam izbije još malo love iz gradske blagajne. Kriteriji su bili da je projekt na granici nadrealnog, da košta i da, kao i ostali dosad izvedeni, nema baš nikakvog smisla.

Milan Bandić

novac

afere

križ

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter