čeka nas pakao

Do 2050. u mnogim europskih gradovima temperature će biti neizdržive, mnogi gradovi više neće biti za život, a pitka voda bit će luksuz


100posto
12.07.2019.20:00
Do 2050. u mnogim europskih gradovima temperature će biti neizdržive, mnogi gradovi više neće biti za život, a pitka voda bit će luksuz
Cropix

sažeto

Znanstvenici koji naglašavaju da ova predviđanja treba shvatiti vrlo ozbiljno


100posto
12.07.2019.20:00

Najnovija istraživanja znanstvenika pokazuju da do 2050. godine 77 posto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promjene. Tako najnovija otkrića pokazuju da u svakom dijelu svijeta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području do sada nisu zabilježene i to za 22 posto.

Temperature će samo rasti

Profimedia

Tako su znanstvenici otkrili da će do 2050. gradovi sjeverne hemisfere s trenutačno umjerenom ili hladnom klimom u budućnosti sličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru. Prema tim predviđanjima posebno će biti pogođeni europski gradovi, tako će u Londonu do 2050. godine temperature u tom  gradu biti kao u današnjoj Barceloni, a u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stockholmu kao u Beču.

Nestašica pitke vode 

Profimedia

Glavni problem se krije u tome što će takva klima prouzročiti globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a europske ljetne temperature, koje su već sada alarmantne, bit će prosječno za još 3,5 stupnjeva više. Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Jakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uvjete kakvih danas nema ni u jednom gradu na svijetu.

"To znači da nas čekaju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se prije nismo suočili", poručili su znanstvenici koji naglašavaju da ova predviđanja treba shvatiti vrlo ozbiljno.

ljeto

vrućina

temperature

Apokalipsa

nestašica vode

newsletter

Prijavite se na Newsletter