Predviđanja uglednog ravnatelja

'Djecu će nam podučavati emotivna računala, to će potpuno promijeniti ljudski život'


Valerija Bebek
11.09.2017.20:10
'Djecu će nam podučavati emotivna računala, to će potpuno promijeniti ljudski život'
Profimedia

sažeto

Kroz 10 godina tehnološka revolucija će iz svake učionice istisnuti profesore, a djecu će učiti personalizirana raunala


Valerija Bebek
11.09.2017.20:10

Sve ljudske učitelje zamijenit će umjetna inteligencija, kroz 10 godina tehnološka revolucija potpuno će izmijeniti dosadašnje obrazovanje što će u potpunosti izmijeniti sadašnji svijet, tvrdi ravnatelj ugledne britanske javne škole Wellington College, sir Anthony Sheldon.

Učitelji u školama izgubit će svoju tradicionalnu ulogu i postat će nešto više od asistenta na nastavi. U učionicama će boraviti kako bi postavili opremu, pomogli djeci kada će im to biti potrebno i održavat će disciplinu na nastavi, kazao je Sheldon, piše The Independent. Ulijevanje znanja u mlade mozgove potpuno će preuzeti umjetna inteligencija, odnosno računala.

"To će sigurno promijeniti ljudski život kakav sada poznajemo. Pružit će mogućnost vrhunskog školovanja svima", kazao je Sir Anthony, koji je povjesničar i politički komentator napisao je biografije bivših britanskih premijera (Davida Camerona, Tonya Blaira, Johna Majora i Gordona Browna).

"Svatko će moći imati najboljeg profesora, koji je potpuno personaliziran. Softver s kojim će dijete raditi pratit će ga tokom cijelog školovanja. Prilagođavat će se brzini učenika", opisuje ravnatelj.

Tvrdi da je takav pristup različit od svega što smo imali, a posljedice će mu biti veće od industrijske revolucije ili uvođenja bilo koje nove tehnologije.

"To su uređaji koji se prilagođavaju individualcu. Oni će slušati glas učenika, čitati njegovo lice i proučavati ih na način kako nadareni učitelji proučavaju svoje učenike", opisuje.

Svoje predviđanje Sir Anthony iznio je na Britanskom znanstvenom festivalu u Brightonu prošlog tjedna. Naglasio je kako ovakvu promjenu očekuje kroz 10 godina.

U takvom školovanju više neće biti hrpetine predmeta koje svi učenici moraju proučavati, kako će ih podučavati emocionalno osjetljivi strojevi, svi će predmeti biti iznimno personalizirani. Što će na kraju istisnuti učitelje i iz njihove inspirativne uloge.

"Strojevi će biti iznimno inspirativni. I dalje će ljudi hodati po zgradi u vrijeme nastave, ali prava inspiracija, taj intelektualni zanos dolazit će od strojeva koji će biti opremljeni za to", kazao je. Dodao je kako će računala znati što svakog čovjeka najviše uzbuđuje.

"Što im stvara prirodnu razinu izazova koja nije preteška ili prelagana, nego upravo krojena za tog pojedinca", objasnio je sir Anthony. Ravnatelj očekuje da će ove promjene vjerojatno jako uzbuniti sindikat učitelja.

"Tehnologija je već počela pristizati. Već postoji na zapadnoj obali SAD-a i već je počela transformirati škole. Po njemu velika opasnost je što će mnogi prosvjetni radnici ostati bez posla.

"Ako tehnologija bude krivo postavljena završit ćemo tako da će ona obavljati sve umjesto nas, kao što se dogodilo i sa satelitskom navigacijom, koja je dovela do toga da više nitko ne zna čitati karte", zaključio je sir Anthony Sheldon.

škola

obrazovanje

umjetna inteligencija

učitelji

sir Anthony Sheldon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter