video: detalji iz tajlandske špilje

'Dječacima smo dali sredstvo za smirenje konja. Tražio sam diplomatski imunitet, mislio sam da će svi umrijeti i da ću ja biti kriv'


100posto
06.04.2019.10:30
'Dječacima smo dali sredstvo za smirenje konja. Tražio sam diplomatski imunitet, mislio sam da će svi umrijeti i da ću ja biti kriv'
Reuters

sažeto

Liječnik je priznao da je mislio kako dječaci nemaju nikakve šanse preživjeti te da je cijela akcija spašavanja osuđena na propast


100posto
06.04.2019.10:30

Priča o 12 tajlandskih dječaka koji su bili zarobljeni u špilji i u čije spašavanje se uključio cijeli svijet dobila je svoj nastavak, odnosno otkriveni su novi detalji tog dramatičnog spašavanja.  Dječaci i njihov nogometni trener od 23. lipnja prošle godine, točnije  18 dana, bili su zarobljeni u špilji Tham Luang Cave, prije nego što ih je spasio tim specijaliziranih ronilaca, na čelu s britanskim stručnjacima i tajlandskim mornaričkim specijalcima. 

Nisam vjerovao da će preživjeti

Thai Navy Seal Facebook / Handout via REUTERS

Liječnik, australski anesteziolog Richard Harris, koji je spasio dječake iz spilje na Tajlandu otkrio je brojne nove detalje tog dramatičnog spašavanja otkrivši da su stručnjaci morali dječake umiriti sredstvom za smirenje konja, ketaminom. Također je otkrio da je mislio kako dječaci nemaju nikakve šanse preživjeti te da je cijela akcija spašavanja osuđena na propast, a njegovu priču donio je Daily Mail.

Lijek utječe i na gubitak pamćenja

Reuters

Liječnik je otkrio kako su liječnici dječacima dali ketamin zbog njegovog učinka na hipotermiju. Taj lijek između ostalog utječe i na gubitak pamćenja, a dječaci su tijekom spašavanja jednom ili dvaput bili stavljeni pod sedative. Liječnici su svakog od njih prvo odjenuli u ronilačko odijelo, zatim im dali Xanax, a nakon toga im je ubrizgan ketamin. Ta vijest da su dječaci tretirani sredstvom za umirenje konja izazvala je bijes među ljudima diljem svijeta, ali liječnik objašnjava da jednostavno nije bio drugog načina. 

Mislio sam da ću ja biti kriv

Prva četiri spašena dječaka dobila su sunčane naočale kako bi zaštitili oči nakon što su tako dugo bili zarobljeni u spilji. Drugi dječak koji je napustio spilju razvio je hipotermiju, unatoč tome što su svi dobili pokrivače. 

Također je otkriveno da je Harris je od tajlandske vlade zatražio diplomatski imunitet zbog opasnosti da će svi dječaci umrijeti i straha da će on biti kriv za to. Ronioci koji su sudjelovali u spašavanju prethodno su opisali uvjete kao neke od najekstremnijih s kojima su se ikada imali prilike suočiti.

Tajland

spašavanje

spilja

lijekovi

dječaci

doktor

newsletter

Prijavite se na Newsletter