Horor na Tajlandu

Dječaci su još uvijek zatočeni u špilji, a situacija postaje sve ozbiljnija kako vrijeme curi. Izgledno je da će iduća 4 mjeseca ostati zatočeni


Robin Mikulić
05.07.2018.10:15
Dječaci su još uvijek zatočeni u špilji, a situacija postaje sve ozbiljnija kako vrijeme curi. Izgledno je da će iduća 4 mjeseca ostati zatočeni
Thai Navy Seal Facebook / Handout via REUTERS

sažeto

Nitko od njih ne zna plivati, najavljuju se velike kiše, a vlasti će za koji tren opozvati sve timove koji rade na spašavanju dječaka zbog čega će oni ostati odsječeni od svijeta iduća 4 mjeseca


Robin Mikulić
05.07.2018.10:15

Čini se da su za 12 u špilji zatočenih dječaka i njihove zabrinute obitelji na pomolu konačno dobre vijesti. Tajlandske vlasti, naime, javljaju da bi dječaci u dobi između 11 i 16 godina, prođe li sve po planu, ovaj vikend mogli išetati iz špilje u kojoj su zatočeni već danima.

Tajlandska vojska uposlila je stotine industrijskih pumpi koji neumorno prazne poplavljeni labirint špilja ne bi li dječaci, koji ne znaju plivati, mogli izaći prije novog najavljenog nevremena. Prognoze, naime, za vikend najavljuju nove goleme količine kiše koje bi ponovno poplavile špilje. Kako pišu strani mediji, razina vode spuštena je zadnjih dana za 40 posto.

Mrtva utrka s vremenom

Problem je u tome što bi maloljetni neplivači svejedno trebali neko prijeći dodatnih 2.5 kilometra poplavljenih špilji. Međunarodni timovi stručnjaka pokušavaju, doduše, već danima obučiti dječake za ronjenje, ali zasad ne postoje informacije da je ijedan od njih spreman za tu potencijalnu smrtonosnu avanturu. Koliko je stanje alarmantno govori i činjenica da voditelj ekspedicije poručuje da bi tome unatoč dio dječaka iole spremnih za ronjenje ipak trebao okušati svoju sreću.

Postoje ipak i utješne vijesti, speleolozi ronioci položit će za koji sat optičke kablove koji bi dječacima trebali omogućiti komunikaciju s roditeljima. No na kraju dana, to bi mogle biti jedine dobre vijesti za njih u narednih nekoliko mjeseci jer ako nadljudski napori koje vojska ulaže u ispumpavanje vode iz špilje ne urode plodom i dječaci ne izađu do subote, moglo bi se vrlo lako dogoditi da ostanu zarobljeni u podzemlju čitave sezone monsuna. Čak se govori o tome da je samo pitanje dana kad će tajlandske vlasti narediti evakuaciju spasilačkih timova zbog kiša koje dolaze.

Što se dosad poduzelo?

U tijeku je treći dan spašavanja otkako su dječaci locirani u špilji u sjevernom Tajlandu. U međuvremenu opskrbljeni su dekama, hranom, svjetiljkama te lijekovima dok im društvo pravi sedam marinaca ronioca od kojih su neki i liječnici.

Što se trenutačno poduzima?

Postoje tri fronte na kojima se za spašavanje dječaka bore stotine ljudi. Prvi plan spašavanja uključuje obučavanje dječaka za ronjenje kako bi sami izašli iz špilje.

Drugi se plan fokusira na pražnjenje vode iz špilja ne bi li se dječacima tako omogućilo da se puta na slobodu ipak domognu na sigurniji način budući da nijedan od njih nije plivač.

Plan C uključuje bušenje prolaza od površine prema dubini zemlje, no guverner pokrajine u kojoj su dječaci zatočeni tu mogućnost zasad isključuje jer je smatra suviše opasnom. Smatra se, naime, da postoji neki dosad neistraženi koji s površine dovodi zrak do špilje pa se stotine ljudi pretražuju džunglu iznad špilje u kojoj su dječaci zatočeni.

Koje opasnosti vrebaju u budućim operacijama?

Najavljene vremenske prognoze zasigurno ne idu u prilog ovoj operaciji spašavanja. Ne uspiju li ekipe dječake izvući na površinu do vikenda, kad se ponovno očekuje kaos, mogli bi u špilji ostati zarobljeni narednih četiri mjeseci, odnosno do kraja sezone monsuna.

Najstrašnije u ovoj priči je pak to što će kiše i poplave onemogućiti ronioce da na siguran način i dalje koriste trenutačne puteve opskrbljivanja.

Tajland

spašavanje

spilja

dječaci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter