sudbina žena islamskih terorista

Djeca ISIL-ove 'tinejdžerske mladenke' pronađena u logoru s bivšim džihadistima. Tamo se navodno nalazi i Hrvatica sa svojom kćeri


Mia Peretić
21.08.2019.12:00
Djeca ISIL-ove 'tinejdžerske mladenke' pronađena u logoru s bivšim džihadistima. Tamo se navodno nalazi i Hrvatica sa svojom kćeri
Getty images / ilustracija

sažeto

Sabina i Samra iz Beča su u Siriju pobjegle još 2014. godine, a do danas se ne zna jesu li žive


Mia Peretić
21.08.2019.12:00

Još 2014. godine učenice Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke podrijetlom iz BiH, pobjegle su u Siriju i priključile se ISIL-u. Jedna je imala 15, a druga 14 godina. Samra je navodno pretučena i više nije živa, dok se Sabina još uvijek vodi kao nestala.

Pa iako se i dalje ne zna gdje je Sabina i je li uopće živa, DNK analize su pokazale da se njezina djeca nalaze u sirijskom logoru Al - Hol. Njezini su roditelji iz Beča otputovali su sirijsku provinciju Al-Hasakah, a u izradi DNK testa posredovao je UNICEF. Sada se nadaju kako će dječake u starosti od dvije i četiri godine spasiti iz tog zloglasnog pritvora.

S obzirom da je testiranje dokazalo da se zaista radi o Sabininoj djeci, oni postaju državljani Republike Austrije, a baka i djed sada intenzivno surađuju s odvjetnicima kako bi se svi zajedno što prije vratili u Austriju. 

Peter Guschelbauer iz Ministarstva vanjskih poslova kratko je komentirao kako se slučaj trenutno ispituje, te da blisko surađuju s međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali humanitarnu i medicinsku pomoć djeci. 

Pobjegle u Siriju, udale se za borce i rodile im djecu

Podsjetimo, dvije su tada još maloljetne djevojke pobjegle iz svojih domova u Beču, a kako je jedna navela u pismu, ISIL-u su se pridružile kako bi se borile za islam i da će se sa svojima susresti u raju. Bile su među prvim tinejdžericama iz Austrije koje su se priključile takozvanoj Islamskoj državi, a teroristi su ih koristili za vlastitu promociju kroz objavljivanje fotografija djevojaka u burkama s kalašnjikovima. 

Njihovi roditelji tvrdili su da su se djevojke radikalizirale u džamiji koju se vodio radikalni islamski propovjednik iz Beča, a po dolasku u Siriju navodno su se udale za militante, te ostale u drugom stanju. 

Screenshot / YouTube

Hrvatica i njezino dijete nalaze se u istom kampu?

U istom se kampu, u koji su nakon sloma takozvane Islamske države smješteni njihovi borci, žene i djeca, navodno nalazi i hrvatska državljanka Dora Bilić, koja je 2012. godine završila na teritoriju pod kontrolom ISIL-a, objavila je Slobodna Dalmacija. S njom bi trebala biti i njezina kćerkica, djevojčica u dobi od pet ili šest godina. 

Dora je u kalifat pobjegla sa suprugom Senadom Avdićem zvanim Čađo. Njih dvoje upoznali su se u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog u BiH, a preko posrednika u Sandžaku i Turskoj 2012. godine završili su u Siriji, u redovima ISIL-a. Njezin je suprug navodno poginuo u borbama u Iraku. 

U takozvanoj Islamskoj državi boravilo je ukupno sedam osoba s hrvatskom putovnicom

Prema izvješću sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba s našom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena. U izvješću objavljenom u lipnju nije naveden njihov identitet, već tek da su obje muške osobe smrtno stradale u borbama na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

djeca

Islamska država

ISIL

bijeg

logor

hrvatica

nevjeste

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter