preko leševa do novca i slave

Dizajnere popljuvali zbog kontroverzne odjeće, žrtve u nevjerici: 'Prodaja majica s našim imenima i rupama od metaka, to je strašno'


Mia Peretić
21.09.2019.17:00
Dizajnere popljuvali zbog kontroverzne odjeće, žrtve u nevjerici: 'Prodaja majica s našim imenima i rupama od metaka, to je strašno'
Getty images

sažeto

Od samog dizajna više gnjeva izazvalo je njihovo objašnjenje


Mia Peretić
21.09.2019.17:00

Avangardni modni brend Bstroy primio je oštre kritike zbog dizajna majici koje su prošlog vikenda predstavili u New Yorku. U nizu fotografija koje su objavili na svom Instagramu, dizajneri su pokazali majice s kapuljačom na kojima se nalaze imena škola u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima su se dogodile neke od najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u američkoj povijesti.

 
 
 
View this post on Instagram

Bstroy Season 5 SS20 SAMSARA. Photography : @southlandcircle

A post shared by (🐝). (@brickowens) on Sep 15, 2019 at 11:00am PDT

Uz imena škola u kojima se dogodio masakr na majicama ostavili i rupe od metaka

Uz imena Columbine, Sandy Hook i Stoneman Douglas, majice su dorađene i detaljima poput rupa koje simboliziraju rupe kakve ostavlja metak.

Ako su Brick Owens i Dieter Grams, dvojac koji stoji iza brenda Bstroy, kroz kontroverzan proizvod željeli privući pažnju, u tome su sigurno uspjeli, piše Guardian.

Angelina Lazo, jedna od preživjelih iz pucnjave u Parklandu na Floridi zgrožena je dizajnom.

"Ja sam to preživjela. Zarađivati od nečeg ovakvog je odvratno. Nemate pojma kako je živjeti s time, gdje god odete sve vas konstantno podsjeća na to što se dogodilo."

Na kontroverzne majice osvrnuli su se i iz memorijalnog fonda Vicki Soto, jedne od učiteljica ubijenih u pucnjavi u Newtownu 2012. godine:

"Ovo je stravično. Tvrtka obezvrjeđuje našu bol zbog mode. Prodaja majica s našim imenima i rupama od metaka. Nevjerojatno."

'Nekada život može biti bolno ironičan, poput ironije umiranja u školi'

Na kritike je objavom na Instagramu reagirala ekipa Bstroya. Brick Owens je kratko napisao.

"Nekada život može biti bolno ironičan. Poput ironije umiranja na mjestu koje ste smatrali sigurnim, kontroliranim okruženjem kao što je škola. Konstantno nas se podsjeća koliko je život krhak, kratak i nepredvidiv, ali nas se istovremeno podsjeća na njegov beskonačni potencijal."

No, javnost nije ostala impresionirana ovom, pa reći ćemo, poprilično bezdušnom objavom pa je Owens njihovu namjeru pokušao obrazložiti i drugi put. U izjavi za NBC kratko je rekao kako su "željeli komentirati oružano nasilje koje treba prevenirati u samom korijenu, te ujedno osnažiti žrtve tragedija kroz priče koje pripovijeda njihova odjeća."

 
 
 
View this post on Instagram

Bstroy Season 5 SS20 SAMSARA. Photography : @southlandcircle

A post shared by (🐝). (@brickowens) on Sep 15, 2019 at 10:59am PDT

Sjedinjene Američke Države

pucnjava u školi

majice

majica s natpisom

columbine

sandy hook

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter