futuristička čuda s greškom

Divili ste se kineskim staklenim mostovima? Čini se da kriju mračnu tajnu koju je naknadno otkrila državna televizija


Daniel Radman
02.11.2019.13:00
Divili ste se kineskim staklenim mostovima? Čini se da kriju mračnu tajnu koju je naknadno otkrila državna televizija
Getty Images

sažeto

Viseći stakleni mostovi su velika turistička atrakcija, no zbog sigurnosnih razloga Kinezi ih zatvaraju u tišini 


Daniel Radman
02.11.2019.13:00

Jedna od najvećih modernih turističkih atrakcija Kine jesu viseći stakleni mostovi, zadnjih godina izgrađeno je oko 2.300 takvih objekata, a k tome još i nebrojene šetnice i vidikovci. No, čini se da ova čuda arhitekture kriju i nešto mračniju priču.

Dosta stvari, kako to već ide u Kini, obavljaju se u tišini pa kad se nešto javno objavi dolazi do raznih naklapanja. Baš zato je službeno objavljivanje vijesti o zatvaranju mostova sa staklenim dnom na državnom CCTV-u privuklo toliko pažnje diljem svijeta.

Mostovi su zatvoreni već godinu i pol

Getty Images

Špekulacije dodatno podgrijava podatak da su u planinskoj pokrajini Hebei, koja se nalazi nedaleko od Pekinga, zatvorena sva 32 objekta, i to još od ožujka 2018. godine.

Nisu samo u ovoj pokrajini zatvoreni mostovi. Službenih podataka nema, no sada je jasno da se slične mjere poduzimaju i u ostalim dijelovima Kine. Uostalom, kineske vlasti još su početkom godine pozvale nadležne lokalne agencije da izvrše sigurnosnu provjeru mostova.

Dva smrtna slučaja su potvrđena

Getty Images

Za sada su potvrđena dva smrtna slučaja, jedan u 2017. i jedan ove godine, no njih je teško dovesti u vezu sa zatvaranjima u Hebeiu s obzirom da su ona uslijedila u ožujku prošle godine.

Inače, Kina se odlučila za masovnu gradnju mostova sa staklenim dnom zbog povećanja svojih turističkim kapaciteta. Kinezi postaju sve zahvalniji turisti, a vlasti na ovaj način nastoje zadržati svoje građane, barem one koji su skloni adrenalinu, unutar granica Kine.

nesreća

Kina

turizam

adrenalin

viseći most

stakleni most

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter