Željko Reiner postao vitez i čuvar Svetog groba

Njegova dirnuta kćer Maria: 'Ovo je nešto vrlo bitno i treba biti zapamćeno' ▶️


Lada Novak Starčević
13.05.2017.11:55
Njegova dirnuta kćer Maria: 'Ovo je nešto vrlo bitno i treba biti zapamćeno' ▶️
CROPIX

sažeto

Predsjednik Sabora je posljednje tri godine prolazio duhovne obnove


Lada Novak Starčević
13.05.2017.11:55

Akademik Željko Reiner danas je proglašen vitezom. U zagrebačkoj katedrali u 10 sati upriličen je prvi obred proglašenja hrvatskih vitezova Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, od kojih je jedan i potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Proglašeno je devet vitezova od kojih su dva svećenika i sedam laika.

'Ovo je nešto vrlo bitno i treba biti zapamćeno i ovjekovječeno', ponovila je nekoliko puta dirnuta Reinerova kćer Maria (19) okupljenim novinarima. Dodala je da se njen otac tri godine duhovno pripremao za ovaj trenutak. Sve im je to ojačalo vjeru i obiteljsku snagu.

CROPIX

Prije obreda proglašenja, hrvatski vitezovi su tri zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Svetom Ocu papi. Geslo reda je „Deus lo vult“ (Bog to želi).

Red je nastao po završetku Prvog križarskog rata, a danas je zastupljen u tridesetak zemalja a jeruzalemski križ kojeg vitezovi nose na svom plaštu podsjeća na pet Gospodinovih rana. Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio je Alojzije Stepinac, koji je njime proglašen 1937. godine.

CROPIX

Radio 101 je prenosio uživo zbivanja ispred katedrale...

Željko Reiner

Maria Reiner

vitez Svetog Groba Jeruzalemskog

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter