Je li Novalja zarobljenica Zrća

Dileri su pali, ali droge je i dalje previše, sumnja se da se negdje u gradu kuha i meth, lani su uočeni kalabrijski mafijaši, a Zrće nije bilo prava meta navodno podmetnutog požara...


Mia Mitrović
22.07.2019.21:00
Dileri su pali, ali droge je i dalje previše, sumnja se da se negdje u gradu kuha i meth, lani su uočeni kalabrijski mafijaši, a Zrće nije bilo prava meta navodno podmetnutog požara...
Luka Gerlanc/CROPIX

sažeto

Istražili smo drugu stranu medalje turističkog čuda na Zrću koje je Novalju pretvorilo u najbogatiji grad u Hrvatskoj 


Mia Mitrović
22.07.2019.21:00

Najbolja ilustracija svega što ne valja s turizmom u Hrvatskoj dva su fast fooda u centru Novalje, odmah pokraj kružnog toka. Jedan su pored drugoga, no prvi nudi cheeseburger za 30 kuna, dok u drugom cheese košta 55, slično kao u onom hitu Vojka V.

U Novalju smo stigli gladni pa smo sjeli u ovaj jeftiniji. Meso u cheesu bilo je pripremljeno prema zlatnom pravilu hrvatske trash gastronomije 'zapeci jače, nitko neće skužiti da je pokvareno', a od čitavog gurmanskog iskustva dobili smo probavne smetnje. 

Kada smo odlazili iz Novalje, probali smo i cheese za 55. Bio je gotov minutu nakon narudžbe što u je nama stvorilo snažnu indiciju da je proizvod podgrijan u mikrovalnoj i da je prije toga stajao tko zna koliko. I jedan i drugi cheeseburger bili su odvratni usprkos nemaloj razlici u cijeni.

Iznajmljivači snižavaju cijene 

Bez obzira na evidentni nedostatak kvalitete proizvoda, u oba je fast fooda netko gablao kada god bismo prošli pokraj njih. Turisti u Novalji, mahom mlađarija koja se zabavljala na obližnjem Zrću gdje je u tijeku bio Fresh Island Festival, očito nije gurmanski izbirljiva.

U svako doba dana i noći možete ih vidjeti u Novalji kako šeću ili voze skutere u manjim ili većim grupama. Nisu odveć razulareni i golišavi jer svuda su po gradu postavljene table koje upozoravaju na to da će ih golišavost u gradu i pijančevanje skupo koštati.

Iako se na prvi pogled čini da je podbačaj sezone zaobišao Novalju, posjetitelja je manje. Mnogi apartmani i dalje su prazni. Za posljednji tjedan srpnja na Bookingu smo pronašli gotovo 90 praznih apartmana za dvije osobe. Cijene se kreću od 500-2.000 eura za tjedan dana, a mnogi iznajmljivači snižavaju cijene.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Manjak turista vidljiv je i na obližnjem Zrću gdje su uvelike snižene cijene ponude hrane i pića. Koktel od pola litre lani je koštao 70 kuna. Ove godine možete ga dobiti i za 45. Ispred klubova simpatične hostese dijele flyere za besplatna pića, a ukinuta je i naplata wc-a. Mala i velika nužda na Zrću su prije koštale 5 kuna po nuždi, a u wc niste mogli ući bez da u automat ubacite 5 kuna. Kada smo mi posjetili plažu, mehanizam je ukinut.

Usprkos manjku turista, na ulicama Novalje opušteno je i gužvovito. Rivom se lijeno gegaju mladi ljudi iz čitava svijeta, a na prometnicama možete vidjeti sve vrste vozila, uglavnom stranih registracija. Impozantan je i vozni park Novaljana. Vozila domicilnih registracija GS uglavnom su Mercedesi, Audiji, Passati...

Luka Gerlanc/CROPIX

Bez obzira na to što su se mnogi obogatili na račun posjetitelja Zrća, konzervativnoj i pobožnoj Novalji smeta razvrat kojem su skloni partijaneri. Zbog toga je prije dvije godine prosvjedovao i sam gradonačelnik Ante Dabo.

„Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu“, napisao je u pismu Novaljanima te dodao da će se svim silama truditi i boriti za ugled i dostojanstvo grada koji su ozbiljno narušeni što je i učinio. 

Nečista sila 

Na razvrat Zrćanaca žale se i mnogi stanovnici Novalje, osobito oni stariji. Gospođa koja uvečer na trasi kojom prolaze partijaneri na putu prema Zrću prodaje maslinovo ulje, domaći pekmez, češnjak i druge proizvode kaže nam da je u njih ušao sam Sotona.

„Piju, drogiraju se i luduju kao da je u njih ušla nečista sila. Moje proizvode uopće ne kupuju. Voljela bih kada ne bi više dolazili u Novalju“, kazala nam je bakica koja želi da Novalja ponovno postane mirno obiteljsko mjesto kakva je i bila prije partijanerskog hypea.

Njenom vršnjaku umirovljeniku Bruni koji se ovamo doselio ranih 70-ih, partijaneri toliko ne smetaju, no volio bih da budu malo kulturniji. Novalja njegove mladosti i ova danas dva su različita grada, kaže nam.

Luka Gerlanc/CROPIX

„Novalja je prije bila seoce, maleno mjesto na obali kojem je glavni prihod bilo ribarstvo, a tek onda turizam. Bilo je to mjesto gdje su ljetovale obitelji s djecom. Zahvaljujući mladima koji dolaze na Zrće, Novalja je oživjela. Nemam ništa protiv mladih, no bio bih sretniji kada bi se ponašali malo kulturnije“, govori Bruno koji stanuje u samom centru grada.

„Volio bih da se manje drogiraju i da mi ne pišaju po dvorištu. Najgore od svega mi je kada se takvi pijani i drogirani voze na skuterima po gradu više od sto na sat. To mi jedino smeta, ali generalno gledajući, nemam ništa protiv mladih“, kazao je Bruno.

Novalju smo posjetili u vrijeme Fresh Island Festivala, za kojeg kažu da je najmiroljubiviji jer privlači ljubitelje hip hopa i afrobeata, koji od svih droga najviše konzumiraju marihuanu pa nismo primijetili pretjeran razvrat na ulicama grada.

Bilo je doduše nekoliko sitnica koje su nam zapele za oko. Uočili smo jednog lika koji je vozio skuter s probušenom gumom, a ispred centralne crkve Svete Katarine opazili smo odbačene hrenovke, kobase i drugo smeće tako da pritužbe građana nisu neutemeljene.

Mir i tišina

Puno je mirnije zato u obližnjem Gajcu gdje od ranih 70-ih ljetuje neuropsihijatar i jedan od vodećih stručnjaka za razumijevanje ovisnosti, dr. Slavko Sakoman.

U Gajcu za razliku od Novalje vladaju mir i tišina. U borovoj šumi uz plažu cvrčci pjevaju svoju ljetnu pjesmu koju nadopunjava zvuk dječje igre. Kada sunce malo padne, sele se na obližnje košarkaško igralište. Uživanje u sportskim aktivnostima na svježem zraku i u prirodi smjer je u kojem bi doktor Sakoman volio da se razvija turizam u Novalji i okolici. 

Sakoman u Gajcu ljetuje već 40-ak godina pa ima dobar uvid u korjenite promjene koje je Novalji donio festivalski turizam.

Luka Gerlanc/CROPIX

„Utječe na dinamiku obitelji, od najstarijih članova pa do ono malo djece što se godišnje rodi u Novalji i napuni dva školska razreda. Velike su oscilacije između užurbanosti sezone i zime kada na ulici nema ni žive duše. Zbog toga su nerijetko poremećeni dinamika i kvaliteta obiteljskih odnosa. Prihodi od turizma su enormni, obitelji imaju puno novca, no to im nužno ne osigurava kvalitetan život jer kada nema sezone, nastaje praznina i dosada“, kaže Sakoman te dodaje da to nije problem Novalje već čitave obale, posebno otoka zbog čega ta mjesta bilježe povećanu potrošnju droga po glavi stanovnika.

Je li Zrće Sodoma i Gomora ili uspješna turistička priča, teško mu je odgovoriti.

„Ovisi po kojim kriterijima vrednujete uspješnost. Za one koji su u biznisu, vlasnike klubova i koncesionare, to je uspješna priča. Oni izvrsno posluju, no problem je droga. Uz vrstu glazbe na festivalu, dolaze i određene vrste droga. Na Hideoutu je žestoka elektronika koja privlači nabrijane likove i pripadajuće nabrijane droge, na Fresh Island dolaze oni koji vole duvati, oni nisu agresivni, a na Sonusu je mješavina“, objašnjava narko sliku ponude na Zrću doktor Sakoman te dodaje da su određene strukture povezane s organiziranim kriminalom prisutne na novaljskoj plaži od samih početaka.

„Organizatori festivala, koncesionari i vlasnici klubova imaju svoje troškove. Moraju platiti Dj-e, zaštitare, konobare i radnike. Organizirani kriminal, dileri droge na Zrću pak ubiru čisti profit bez suvišnih troškova. Na Zrću se primjerice prodaju na tisuće bombica plina smijavca. Pisao sam ministru Kujundžiću da zabrani tu supstancu, međutim mnogi su protiv toga pa se još uvijek slobodno prodaje diljem plaže“, govori nam Sakoman koji je kada smo se s njim sastali bio u društvu Maria Bertine, bivšeg šefa PNUSKOK-a kojega je gradonačelnik Dabo pozvao da mu pomogne uvesti red na Zrće.

Suradnja s britanskom policijom 

Zasad se čini da im to polazi za rukom. Situacija na plaži je mirna, posvuda su postavljene kamere, a surađuju i s policijom i sigurnosnim službama koncesionara.

„Sve smo zasad stavili pod kontrolu osim bombica plina smijavca“, govori nam Bertina koji je prilikom osiguravanja festivala Hideout koji se procjenjuje kao najrizičniji i na kojem je lani došlo do okršaja londonskih bandi i ubojstva , surađivao i s britanskim organizatorima.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

„Uspostavili smo odličnu međunarodnu suradnju lokalne i britanske policije, a na festival su došla i dvojica britanskih policajaca specijaliziranih za nerede i huliganstvo. Od Ministarstva turizma oni su dobili popis gostiju s kojeg su križali one s kriminalnim dosjeom“, kaže Bertina koji i sam ima iskustva s uličnim bandama, a o problematici se educirao i u SAD-u.

Pripadnike bandi ove godine na Zrću, kaže, nije vidio. Da uspostave red u samoj Novalji lokalnoj vlasti komunalnim redarima pomagali su i britanski zaštitari-volonteri koji su upozoravali i kažnjavali one koji bi prekršili norme ponašanja.

I suradnja s policijom ove je godine na visokoj razini, a na Zrće je poslano 30 temeljnih, 2 interventne ekipe i 15 pripadnika krim policije specijaliziranih za sprečavanje zlouporabe droga.

„Ozbiljno se krenulo na represivnoj i sigurnosnoj razini zbog toga većih problema nije bilo. Imali smo incident s predoziranjem, i tuču redara s posjetiteljima. Oko šest ujutro pijani posjetitelji počeli su flašama i kamenjem gađati redare i oni su im uzvratili što nije bilo neosnovano“, kazao nam je Bertina koji je u organizaciju sigurnosti Novalje uključen od veljače. Sve je učinjeno, zahvaljujući dobroj suradnji s organizacijom Hideouta.

Ivan klindić/CROPIX

„Oni su u startu inzistirali da napravimo sve da se zabrani uporaba plina smijavca. Britanija i Grčka zabranili su bombice jer su shvatili da čine štetu. Ovdje je svima dostupan, a prodavao se na desetak štandova na Zrću koji su bili u vlasništvu klubova i koncesionara“, ljutit je Bertina.

Administrativna caka 

Veliki problem Zrća koji onemogućuje policijsko postupanje je i administrativna granica između dvije županije, Ličko-senjske kojoj pripada Novalja i Zadarske pod čijom je upravom Pag. Granica prolazi kroz samo središte plaže, između kluba Noa i Papaye. Zbog toga novaljska policija nema nadzor niti područno, niti administrativno nad događanjima na tzv. kolanskoj strani plaže.

google maps

Distribucija droge ove je godine stavljena pod znatno veću kontrolu nego proteklih. Već prvih dana Hideouta, doznajemo, pao je lokalni diler koji je Novalju opskrbljivao kokainom i van sezone.

Policija je to dobro odradila, ali trajni lanci organiziranog kriminala i dalje idu preko Zadra i Zagreba u Novalju, smatraju upućeni. Prošle godine su, doznajemo, ovdje uočeni i elementi kalabreške mafije, jedne od trenutačno najorganiziranijih europskih mafija kada je u pitanju trgovina drogom. Oko 30, 40 Talijana na mopedima su navodno raspačavali drogu za jednog kalabrijskog mafijaša, koji je povezan s njemačkim ogrankom te mafije, a sumnja se da je ista mafija imala prste i u nedavnom ubojstvu slovačkog novinara.

Iako je dio dilera pohapšeno, s terena ne prestaju dolaziti uznemirujuće informacije. Najnovija je ona da je netko na nepoznatoj lokaciji u Novalji navodno počeo kuhati metamfetamin. 

Sumnjiv je i požar koji je prije tjedan dana planuo u šumici iza Kalypsa i za kojeg smo neslužbeno doznali da je podmetnut. To nije prvi puta da gori oko Zrća. Požar je podmetnut i prije nekoliko godina, a mnogi misle da je razlog bila zaglušujuća buka koja je dopirala sa Zrća zbog koje su se mnogih Novaljani prijetili da će zapaliti plažu. 

Luka Gerlanc/CROPIX

Međutim, lokalna je vlast problem riješila postavljanjem mjerača decibela i uređaja koji smanjuje buku. Priča se i da je meta požara koji je izbio prije 6, 7 godina bio i kamp Straško koji je u vlasništvu samoborskog poduzetnika Želimira Kordića.

U kampu je Novaljanima bio zabranjen ulaz i kupanje, a mogli su ući samo ako plate ulaz što je razjarilo mnoge, no i taj je sukob u međuvremenu razriješen. Zemljište na kojem se nalazi kamp, doznali smo, pretežito je u državnom vlasništvu, javnom vlasništvu ili u vlasništvu grada, dok je tek mali dio kampa u vlasništvu tvrtke spomenutog poduzetnika. 

Razlozi podmetanja prošlotjednog požara još uvijek su neutvrđeni. Onaj tko ga je podmetnuo, izabrao je idealne uvjete da postigne razoran učinak. Puhala je bura, a zapalilo se usred noći kada kanaderi ne mogu letjeti. Podmetnut je na tri mjesta, no srećom, rasplamsao se samo na jednom. Da je bilo obrnuto, šteta bi bila razornija. 

U vrijeme požara kada je cesta bila zatvorena, doznajemo, neki od taksisa naplaćivali su partijanerima koji su htjeli kući i po 1000 kuna da ih odvezu.

Zahvaljujući Zrću, Novalja je najbogatiji grad u Hrvatskoj. U gradski se proračun godišnje slije čak 13.702 kune po glavi stanovnika, a Zrće hrani svih 3.600 stanovnika. Ne kaže se uzalud da velik novac donosi i velike probleme.

turizam

Zrće

kriminal

Novalja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter