SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Diktatora zvanog 'Slon' slavila je cijela Afrika. Prvi je izborio neovisnost, a potom, opijen vlašću, pretvorio se u masovnog ubojicu


Daniel Radman
17.02.2019.14:00
Diktatora zvanog 'Slon' slavila je cijela Afrika. Prvi je izborio neovisnost, a potom, opijen vlašću, pretvorio se u masovnog ubojicu
Profimedia

sažeto

Bio je uspješni sindikalist, potom i borac za oslobođenje Afrike, no nije se znao nositi s političkim uspjesima


Daniel Radman
17.02.2019.14:00

'Gvineja će radije živjeti siromašna u slobodi, nego biti bogata u ropstvu', slavna je izjava velikog afričkog političara i prvog predsjednika ove zemlje, Ahmeda Sekoua Tourea, upućena francuskom predsjedniku Charlesu De Gaulleu uoči referenduma o neovisnosti njegove zemlje. 'U tom slučaju sve što trebate je reći 'ne' na referendumu', bio je odgovor francuskog predsjednika. Još je i dodao: 'Nitko vam neće stajati na tom putu'.

Kad je trebalo odlučiti hoće li ostati francuski teritorij ili se osamostaliti, Gvinejci su doista rekli 'ne' i 1958. postali neovisni kao prva afrička frankofonska zemlja, a Toure je na kraju samo polovično ispunio svoje obećanje: nakon što su postali svoji na svome doista su živjeli u siromaštvu, ali nije bilo ni traga od slobode.

U zemlji veličine Hrvatske, oko milijun Gvinejaca pobjeglo je u inozemstvo

Getty Images

Toure je uspostavio jednopartijski režim, vladao je zemljom punih 26 godina, a o slobodi u Gvineji govore i procjene od oko 50.000 žrtava režima. Većina ih je skončala u zloglasnom koncentracijskom logoru nazvanom 'Camp Boiro', a masovne grobnice bile su otkrivane i dvadesetak godina poslije pada njegovog režima. Stradalima još treba pridodati i oko milijun Gvinejaca koji su tijekom dva i pol desetljeća kakav-takav spas pokušali pronaći u egzilu, uz napomenu da je brojnost njihove populacije u tom razdoblju bila jednaka današnjoj Hrvatskoj.

Inače, Toure je imao je nadimak 'Slon', što govori o veličini njegove političke figure. Njegovi pristaše smatrali su ga velikim revolucionarom koji se borio za neovisnost Afrike, ne samo onu političku, već i kulturnu. U ovom drugom dijelu donekle je uspio, Gvineja je zahvaljujući njegovom propagiranju autohtone kulture razvila jaku glazbenu scenu (između ostalog, Gvinejac je porijeklom bio i Mory Kante čija je pjesma 'Yeke Yeke' bila najprodavaniji afrički singl svih vremena), no s druge strane 'kulturna revolucija' imala je i svoje naličje. Po završetku Toureove vladavine tek 10 posto njegovih zemljaka znalo je čitati i pisati. Dakako da je toliko niska stopa pismenosti imala i posljedice na ekonomiju, prosječno su zarađivali 140 dolara godišnje, što je za zemlju s ogromnim rudnim bogatstvom - Gvineja je imala velike zalihe urana, boksita, željeza i dijamanata - bila čista mizerija.

Tvrdio je da je unuk legendarnog afričkog vladara

Getty Images

U tome su mu značajno odmogli Francuzi, za odmazdu što je Gvineja prekinula sve odnose s njima, iz zemlje su povukli i svoje stručnjake i svoju tehnologiju, pa se, tražeći saveznike, Toure okrenuo sovjetskom bloku. A od njega baš i nije bilo previše kruha...

Prije nego što će svoju zemlju povući prema neovisnosti, Toure je smatran iznimno pozitivnom figurom. Bio je istaknuti sindikalist, organizirao je najveći masovni štrajk u kolonijalnoj Africi – radnici su štrajkali punih 76 dana dok im nisu ispunjeni zahtjevi - što mu je dalo snažni vjetar u leđa kad se politički angažirao. Osim toga, svoj kult je gradio na povijesnoj ličnosti, Samoriju Kanteu, vladaru s kraja 19. stoljeća koji je dvadeset godina vodio kraljevstvo Wassoulou dok ga nisu porazile kolonijalne snage. Iako nisu postojali dokazi njihove rodbinske povezanosti, Sekou je tvrdio da je njegov unuk.

Bio je saveznik SSSR-a, pa se okrenuo Zapadu

Getty Images

No, i bez upitnog porijekla, imao je daleko čvršći oslonac u činjenici da je njegova stranka, vrlo ironično nazvana Demokratska stranka Gvineje (PDG) od 1960. - dakle, samo dvije godine od osamostaljenja – postala jedina legalna politička opcija u zemlji. Tako je Toure godinama organizirao samo formalne izbore na kojima su on i njegova opcija bili jedini kandidati. No, nije bilo lako biti i njegov suradnik, deseci njegovih ministara okončalo je svoj život u zatvoru ili su dobili smrtne kazne strijeljanjem i vješanjem.

Jedan od razloga čistki su bili pokušaji državnog udara – neki su bili stvarni, neki fiktivni – a suradnicima nije pomogla ni činjenica da je Toure s vremenom počeo koketirati s oba pola hladoratovskih podjela. To je posebno došlo do izražaja potkraj njegovog režima - ponovo je uspostavio odnose s Francuskom, a potom se okrenuo i SAD-u, što su Amerikanci, jasno, savršeno iskoristili kao propagandnu priču da je Gvineja jedan od dokaza kako je socijalistički model posve promašen.

Vrhunac te priče uslijedio je 1982. kada je napravio turneju po SAD-u pokušavajući investitorima predstaviti Gvineju kao 'eldorado' za ulaganja. 'Bogati smo mineralima', naglašavao je, a da im još više udovolji liberalizirao je tržište očekujući veliki priljev novca.

Ni poslije njega nije bilo (puno) bolje

 Getty Images

No, nije ga dočekao. Tijekom njegovog boravka u Saudijskoj Arabiji dvije godine poslije doživio je infarkt, po hitnom postupku bio je prevezen u SAD, ali pomoći nije bilo. Umro je u Clevelandu na operacijskom stolu i to je bio kraj njegovog režima. Iako je bilo projicirano da će ga naslijediti Louis Lansana Beavogui, njegov posljednji premijer, vojska je izvršila državni udar i na taj način okončala više dva i pol desetljeća vladavine Demogratske stranke Gvineje.

Novi predsjednik Lansana Conte istog je trena oslobodio 250 političkih zatvorenika i omogućio povatak 200.000 Gvinejaca iz egzila, no i o njegovoj vladavini bi se imalo štošta reći. Prve slobodne izbore, što se također treba shvatiti uvjetno, organizirao je nakon devet godina, a o čvrstini njegove ruke govori i to da se na vlasti zadržao do 2008. godine.

Ali, kad se pomislilo da je Toure, barem na međunarodnoj razini, pao u zaborav, agencijske vijesti su prošle godine priopćile da je u Texasu uhićen njegov sin (inače se pretpostavlja da je njegov otac imao 50 sinova i kćeri!?). Sa svojom suprugom 16 je godina držao jednu ženu, Gvinejku, kao robinju dok napokon nisu bili otkriveni.

kult(ne) ličnosti

Gvineja

Ahmed Sekou Toure

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter